Tankar från sossetidningar 26 maj 2011.

Gör ett litet svep bland sossetidningarna som finns ute i landet för att lyfta fram dem och hjälpa till att försöka bryta mediadominansen som lutar höger i rikspressen.

Vägval i vården

Från texten.

”I dag håller vi på att bygga upp två parallella sjukvårdssystem.”

”Så, det är förståeligt (dock inte så klokt i ett längre perspektiv) att arbetsgivare och fackförbund tecknar avtal med de privata sjukvårdsföretagen. Problemet är att det innebär att vi drar undan benen för den offentliga vården, att vi riskerar ett samhälle där rätt till vård styrs av plånboken, inte av behov.”

Juholt spelar högt

från texten

”Medan regeringen sägs vara positiv till en förlängd insats ställer sig Socialdemokraternas Håkan Juholt avvisande; behovet av en flygförbudszon är slut, hävdar S-ledaren, Gaddafis stridsflyg har slagits ut.”

”Ja, det är förmodligen som S-ledaren säger, att FN frågar endast efter de resurser som respektive land är beredd att ställa upp med. Erbjuder svenska regeringen Jasplan, då blir det Jasplan som efterfrågas. Borgerligheten sitter därmed med trumf på hand.”

”Och regeringen ges möjlighet att anklaga social demokratin för att svika när FN kallar. Och traditionen att i riksdagen nå breda överenskommelser inför internationella operationer bryts.”

Riktiga och oriktiga sossar

Från texten

””Jag hatar likriktning och cirkulärledare”, sa Juholt. Partimegafoner är enfald. Fri och rak debatt byggd på ( i detta fall) Socialdemokratiska värderingar är mångfald. Håkan Juholts attityd är helt äkta. Han har själv bråkat, diskuterat, talat (och möjligen småmyglat) sig fram till ordförandeposten i sitt parti. Juholt är allt annat än inskränkt. Det är hans största tillgång.”

Fas 3 sjunker

från texten

”Har då inte Moderaterna förvandlats till ett ”bevarande bidragsparti”? Där bevarandet av den moderata politiken till varje pris är viktigare än att inse att man är fel ute? Där moderaterna ger bidrag till företagen för att de ska ta emot arbetslösa? Där socialbidragen ökar lavinartat när utförsäkrade inte längre har någon inkomst?”

”De Rödgröna i Göteborg erbjuder de i Fas 3, med kommunalt försörjningsstöd och med placering inom kommunen, en anställning med 18  000 kronor i månadslön i ett år.”

”I Rödgröna Malmö finns det en annan variant. Under ett år ska de i Fas 3 få olika typer av stödjande insatser och utbildning. Arbetsförmedlingen bidrar med 5  000 kronor för varje person. Om de ännu är arbetslösa ska deltagarna garanteras jobb i två år inom kommunen. Om någon ännu då är arbetslös har denne åtminstone kvalificerat sig för en ny a-kasseperiod.”

Tunga tider för regeringen

från texten

”Regeringens motgångar har haglat tätt den senaste tiden. I förra veckan fick han backa från misslyckandet med Fas 3. En åtgärd som slår blint och fel.”

”Regering har tidigare lagt fram en rad förändringar vad gäller fackliga medlemmars rätt att gå fackliga utbildningar för att lära sig mer om sina rättigheter, skyldigheter, arbetsmiljö och så vidare. Ett galet men strategiskt förslag som ett led i att försvaga fackföreningsrörelsen.”

”Även sjukförsäkringen har fått reviderats då de drastiska förändringarna lett till inhumana effekter för exempelvis cancersjuka som tvingats till arbetsförmedlingen.”

Sätt stopp för hyrläkarna

från texten

”Den som har störst behov av vård får inte längre företräde. I stället är det de rika, friska och röststarka som går först.”

”Landstingen får extra pengar för nybesök, men inte för en återkommande patient. Det betyder att det är mer lönsamt att behandla en enkel åkomma i stället för att ta sig an en svårt sjuk MS-patient. Med ett tjusigt ord kallas det för undanträngningseffekter. I klarspråk handlar det om att ge mer vård till rika och friska, i stället för till dem som behöver den mest.”

”En av de värsta företeelserna är stafettläkarsystemet, som kostar landstingen miljarder kronor varje år. I stället för att ha fast anställda läkare snurrar stafettläkarna in och ut. Det är förödande för landstingens ekonomi, eftersom en hyrläkare kostar nästan dubbelt så mycket som en ordinarie läkare. Det är förödande för de äldre och kroniskt sjuka patienterna, som inte får den kontinuitet och trygghet de så väl behöver.”

@Moberg, @Högberg,  @Röda Berget, @Peter, @Westerholm, @Alliansfritt, @Sebastian,

Annonser

0 Responses to “Tankar från sossetidningar 26 maj 2011.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: