Tankar från sossetidningar 28 maj 2011

Jag gör ett nytt svep bland de få sossetidningarna som finns i landet och ett mindre svep bland bloggarna. Jag önskar att fler som är aktiva politiska bloggare skulle ta sig tid att lyfta fram de få tidningar som finns som är S märkta. Det finns en dominans i riksmedia där högertidningarna får släppa ut sitt budskap och jag ser ofta att debatten blir med utgångspunkt från den vinkeln som tidningarna presenterar. Jag tror att man kan minska högertidningarnas betydelse om man tonar ner de åsikter som skrivs där och lyfter fram åsikter som kommer från sossetidningarna. Vi lever i en värld där vi har möjligheten att ta del av vad andra tycker ute i landet och jag anser att om det skrivs någonting bra i någon av de små tidningarna så skall det lyftas fram.

Juholt och opinionsmätningarna

Juholts begrepp ”popcorn politik” som beskriver att politiken skall inte vara populistisk och man skall inte förlita sig på andras misslyckande i politiken så som alliansens Fas 3 och en sjukförsäkring där inte ens svårt sjuka i cancer anses sjuka. Man måste bygga sin politik på egen politik och man skall inte slappna av och ta det lugnt bara för att opinionssiffrorna visar bra siffror. Senaste opinionsmätningen visar att LO medlemmar och kvinnor söker sig tillbaka till socialdemokratin men ingen rörelse bland tjänstemän och storstadsväljare vilket pekar på att det kommer att krävas stordåd för att sossarna skall vinna 2014.

Socialdemokratin befinner sig i omformningsfas och det måste få ta lite tid att bygga en politik som är i grunden genomarbetad. Man skall inte hafsa fram det för gör man det så ökar risken att det blir en ny förlust för socialdemokraterna 2014. Juholtska begrepp som ”kunskapsbaserad ekonomi”, ”värdeburen tillväxt”, ”social investeringspolitik” och ”innanförskapets samhälle” måste fyllas med ett djup som gör att folk förstår vad man pratar om. Idag offras sjuka och arbetslösa på tillväxtens altare för att få en god BNP utveckling. Skall vi ha ett Sverige där ekonomin växer därför att anställningarna blir billigare och otrygga ?

Socialdemokratin skall köra sitt eget race så att regeringen tvingas att förhålla sig till socialdemokratin och inte tvärt om.

Kan detta fungera? Det får framtiden visa. Att fokusera och lyfta fram frågor som alliansen har försummat och tvinga dem i svaromål gör automatiskt att alliansen får anpassa sig till socialdemokraterna. Juholts röda tråd handlar om att politiken skall inte sitta på läktaren, Juholt hamnar i stark kontrast mot en Reinfeldt som är sparsam med sina framträdanden i media. S har ett gemensamt behov tillsammans med C , Fp och Kd där man måste visa fram aktiv politik som väljarna anammar. Väljarna tröttnar på Björklunds ensidiga budskap om skolan, de tröttnar på Kds moralist- och förbudsivreri och Centern har inga profilfrågor att visa fram för väljarna. De tre små partierna hämmas av allianssamarbetet och utan en allians med egen majoritet blir de små partierna de stora förlorarna. Juholt och socialdemokratin har en stor fördel mot de tre små partierna och det handlar om att man har ett stort väljarstöd vilket gör att man kan profilera sig och ha dörrarna öppna för samarbete med alla partierna vilket ha som grundsyfte att poängtera att det finns ett alternativ till blockpolitiken där de 3 små partierna sitter fast.

Om Thomas Bodström

Regeringen har nyligen utsett en samordningsgrupp som har fått till uppdrag att ta fram riktlinjer för att stoppa läktarvåldet. Varför inte erbjuda Bodström en plats i denna samordningsgrupp ?

Gör om Sverige till ett landsting ?

Frågan ställs och man kan fundera på om det är en bra eller dålig idé.

Förebyggande vård skrotas.

Lokal fråga för Hammarö Kommun som lägger ner ungdomsboende och öppenvård för missbrukare. Minskar behovet för de som behöver denna vård bara för att man tar bort det ? Vad händer med dessa personer ?

Bodström är högerns nya kelgris.

Är det ett sammanträffande att de som Bodström pekar ut som kuppmakare var också de som kritiserade Sahlin för att skapa en gräddfil där Bodström fick komma och gå som han ville ? De ville ha en likabehandling av alla i riksdagsgruppen men Sahlin önskade inte detta. Tydligen tyckte Sahlin att dessa personer var fegisar för att de inte ställde upp för henne efter det sämsta valet i partiets historia. Hon ställde inte upp för dem och hörsammade en likabehandling av personerna i riksdagsgruppen.

Andra bloggar.

Högberg skriver om vingar

Han lyfter fram Finland som ett bra exempel på ett land där man satsar estetiska ämnena som en kontrast till Björklunds stela militäretiska skola. Han lyfter fram bilden som ett viktigt sätt att berätta historien och hur kulturen kan bära historien, förmedla nuet och visa hur morgondagen skall se ut. Man säger ju att en bild säger mer än tusen ord.

Den godtyckliga skampålen.

Johan W skriver om den godtyckliga skampålen där vissa EU länder som till exempel Grekland har dragits till skampålen på grund av nödlån medans andra länder med högre skulder har sluppit detta.

Hanif kan bli en bra valarbetare för sossarna ?

Röda berget Peter stångas lite med Hanif Bali, en moderat som twittrar om det ena och det andra med ett språkval som lätt kan göra att han skrämmer bort väljare från Moderaterna?

Sitta-och-titta-på-Moderaterna

Martin Moberg skriver om de passiva Moderaterna som inte vill någonting mer än att bara sitta och titta på medans saker händer. Handlingskraft finns inte i den moderata verktygslådan. Att inte göra verkar bli Moderaternas nya motto.

Annonser

0 Responses to “Tankar från sossetidningar 28 maj 2011”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: