Tankar från sossetidningar 5 jun 2011.

Som vanligt är syftet att försöka lyfta fram tankar och funderingar från sossetidningar som finns ute i vårt avlånga land. Jag vill försöka bidra till att bredda diskussionen och kanske få lite andra infallsvinklar än de som kommer från de stora main stream rikstäckande tidningarna.

Om World Values Survey 2011

Det skrivs i många media om just detta. Om många som är unga som skulle föredra en stark ledare som inte behöver ta hänsyn till riksdag eller val så kan det vara ett uttryck för vanmakt. Det behöver inte vara så att man verkligen önskar en diktatur men man känner sig maktlös så det kanske inte skulle spela någon roll om man bodde i en diktatur. Lars Ohly anser att Sverige har hamnat fel i skolfrågan. Att skolans roll är inte bara att utbilda arbetskraft men också att utbilda människor att förstå hur samhället fungerar, någonting som de flesta får från sina föräldrar men inte alla. Det finns en likriktning i politiken där partierna kämpar om att vinna den stora medelklassens gunst genom att debattera plånboksfrågor något som gör att allt ser ut som en sörjig mittengröt där alla partierna till slut ser likadana ut. Likriktningen kan göra att man inte tycker att valfriheten i politikten spelar någon roll. Felet kommer ju inte från ungdomarna utan felet kommer från den äldre generationen som misslyckats att förvalta idén om vad demokratin handlar om. Partierna har ett stort ansvar för de har bidragit till att skapa denna likriktning. Vi har dåliga tider med hög arbetslöshet bland ungdomar, en som är ung och arbetslös kanske inte känner att de har så stor valfrihet.

Sossarna har bättre insyn när det gäller vad Sverige kan erbjuda till Nato än vad Borgarna tror.

Det är lätt att konstatera och framtida stöd handlar inte längre om borgarnas favoritlinje som består av endast bombande JAS flyg utan det handlar om mer bredd som till exempel innebär marina insatser för att upprätthålla vapenembargot. Det finns en grundregel när det gäller vad FN och Nato frågar efter och det handlar om att de begär det som Sverige vill erbjuda.

Juholt har aldrig pratat om att Sverige skall dra sig ur insatsen i Libyen.

Det är dock den bilden som odlats hos de blå märkta tidningarna. Det handlar om att bredda insatsen. Det är redan beslutat att det humanitära biståndet förstärks med 55 miljoner vilket är helt i linje med vad Socialdemokratin vill. Det är viktigt att påpeka att vi har en minoritetsregering. Detta betyder att alliansen eller delar av alliansen tvingas söka samförstånd med rödgröna sidan av politiken.

Kärnkraften var framtiden idag är det inte det längre

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften sätter press på Sverige. Tydligen är det så att det politiska styret inte tror att miljövänlig teknik kan lösa framtidens krav utan det handlar om att hålla kvar vid kortsiktiga lösningar som kärnkraften företräder. Det handlar om att fasa bort farlig teknik och Tyskland går före med detta.

Statliga TV2 skall säljas ut i Danmark.

Danskarna förbereder att avskaffa statliga televisionen. Kommer Sverige att följa den utvecklingen?

 

 

Annonser

0 Responses to “Tankar från sossetidningar 5 jun 2011.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juni 2011
M T O T F L S
« Maj   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: