Logiskt att Ohly avgår.

Vänsterpartiet är knappast ett parti som lyft under Ohly och en stor anledning tror jag handlar om den gamla kommuniststämpeln som har gjort det lätt för deras politiska motståndare att profilera Vänsterpartiet som ett parti som kramar om både före detta Sovjetunionen och Kuba.

Även om det inte är en rättvis bild av vänsterpartiet så blir det ofta den bilden som lämnas kvar i folks medvetande. Det blir svårt för en vänsterpartistisk partiledare att lyfta fram de politiska frågorna som partiet står för när press och politiska motståndare ofta lyckas leda in diskussionen att handla om de gamla brotten som kommunisterna gjorde mot sin egen befolkning under sovjetdiktaturen. Det blir oftast så att de lyckas flytta Ohly till den anklagades sida ungefär som om han eller vänsterpartiet bär ansvar för saker som hände bakom järnridån.

Jämför det med till exempel en icke existerande anklagningsdebatt mot den högra flanken i politiken som kunde handla om högerns ställningtagande för att inte boykotta apartheidregimen i sydafrika. Det finns ju ingen som på allvar försöker smeta på högern idag något ansvar för de politiska ställningstaganden som högerpolitikerna i Sverige gjorde när apartheid fortfarande existerade.

Vänsterpartiet har i princip bara två partier som vill samarbeta med dem och det är socialdemokraterna och miljöpartiet. Det finns inga partier på högersidan som egentligen vill ta i vänsterpartiet med tång och i olika grader så visar vissa partier på högersidan Kristdemokraterna och Centern stark illvilja mot vänsterpartiet. Det blir att framförallt kristdemokraterna och centern använder vänstern i sin retorik för att profilera sig vem de inte är. Moderaterna är mer att de attackerar socialdemokraterna för att samarbeta med vänsterpartiet vilket troligen blev en viktig politisk taktik i valet 2010 när Socialdemokratin försökte skapa en motsvarighet till alliansen genom att bilda rödgröna samarbetet.

Jag vet inte riktigt vad vänsterpartiet skall göra för att bli ett parti som fler människor vill rösta på. Kanske handlar det om att försöka luckra upp den allmäna antipartin mot högerpartierna och säga att man är intresserad av att prata med vilket parti som helst (förutom Sverigedemokraterna) när det gäller att få fram politiska uppgörelser som man kan acceptera. Politik handlar om att få igenom sin politiska frågor och alla partier måste kohandla för att få lite politik men också ge stöd till annan politik som man kan acceptera.

Men det är svårt för ett vänsterparti att nå fram i mediabruset när man har ett mediaklimat som knappast ger dem några gratispoäng. För det mesta är vänsterpartiet bara ett parti som används som slagträ mot socialdemokraterna där media och politiska motståndare ofta använder vänstern som symbol för ofrihet och förtryck genom att knuta vänsterpartiet orättvist samman med Sovjetunionen och Kuba.

Nu har tre av förlorarna i valet 2010 bytt eller är på gång att byta sina ledare. Nu är det bara att vänta på att kristdemokraterna och eventuellt folkpartiet annonserar att de skall byta partiledare. Alternativt kan de vara så att man är nöjd med att ha gått tillbaka och tror att gamla trötta ansikten som Jan Björklund och Göran Hägglund lyckas öka partiernas väljarkår i nästa val 2014 trots man minskade 2010.

Annonser

0 Responses to “Logiskt att Ohly avgår.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: