Vi kan låtsas att det är Alliansen som bestämmer.

Det är som en lockfågel, den artikeln som Peter Wolodarski skriver i DN där han anser att Alliansen bör släppa idén med nästa skattesänkning. Det finns en underliggande slutsats i artikeln som gör att den vilar på felaktiga premisser. Wolodarski skriver artikeln som om det var upp till Alliansen att bestämma om det blir en ny skattesänkning. I sakens natur är det faktist så att Alliansen sitter inte med majoriteten av riksdagen i sin hand, något som Wolodarski säkert är fullt medveten om.

Så vad kan då vara syftet med debattartikeln ? Jag tycker att Staffan Lindström sätter fingret på det i sin bloggpost, högerdebattörerna vill flytta debatten tillbaka till att handla om Moderaternas hjärtefrågor, och det är skatterna. Generellt sätt skall ett parti alltid gå sin egen väg, prata om sina politiska visioner och berätta hur man vill uppnå dessa visioner. Man skall inte gå svaromål och börja ta ställning för eller emot jobbskatteavdraget som i detta exemplet. Alliansen vill absolut inte prata om barnfattigdomen eller andra sociala frågor som har försummats och försämrats under Alliansens år med regeringsmakten. Saken är den att de får storstryk så fort de försöker att debattera det. Så det är på de frågorna som vänstern generellt måste hålla sig till och ser man till den riktningen som Juholt satt upp så är det just de ämnena som lyfts fram i ljuset.

Partier som har en egen vision som människor förstår och vill stödja är partier som med tiden alltid kommer att växa. Partier som säljer ut sig för mycket och kompromissar för mycket försvinner från politiken förr eller senare. Alla de små partierna i Alliansen ligger i denna riskzon. I och med att de har förbundit sig att bara samarbeta med de andra partierna i Alliansen betyder detta att man också låst sig och avstår från att enskilt söka stöd för sina politiska frågor på andra sidan av det politiska blocket.

Det är inte så att Allianssamarbetet består av ett samarbete mellan 4 jämbördiga parter utan det handlar om en part som är Moderaterna som är nästan dubbelt så stora som de andra tre partierna tillsammans och då har jag inte räknat med de Moderata stödrösterna som motsvarade nästan hälften av Centerns stöd i valet. Det är få som vet eller bryr sig om vad de små partierna står för och många röstar bara på dem för att säkra Moderaternas maktposition.

Jag tycker kanske inte som Peter där han skriver att Juholt trycker upp Reinfeldt i ett hörn, utan det är Reinfeldt själv som skapat denna sitation och därmed är det Reinfeldt själv som satt sig i ett hörn och i det hörnet sitter han med sina bundsförvanter och försöker styra landet. Jag kommer plötsligt att tänka på Gyllene Tiders låt ”Kung av sand”, och även om liknelsen haltar litegrann eftersom Reinfeldt har faktist makten att bestämma att knuta breda majoritetsuppgörelser i riksdagen men väljer en arbetslinje där man tycker det är bra att ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll. Som jag skrev innan. Han är  ensam ansvarig för att ge Sverigedemokraterna politisk makt i riksdagen.

(Refrängen till Kung av sand.)

Här kommer kung av sand
här kommer kungen av ingenting alls
Här kommer kung av sand
här kommer kungen av ingenting alls
Hör en kung av sand som kallar
He-he-hej
Hör en kung av sand som kallar 

 

 

Annonser

0 Responses to “Vi kan låtsas att det är Alliansen som bestämmer.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: