Monas projekt kommer inte tillbaka.

Jag tror inte att det rödgröna samarbetet kommer tillbaka 2014. Det prövades 2010 och det funkade inte så idén är död och begraven något som den enkäten kan bekräfta. Det kommer bli 3 olika partier med egna valmanifest som presenteras för väljarna som kommer stå mot det moderata maktbygget alliansen.

Det är lite extremt när expressens Niklas Svensson vänder och vrider på det så att det ser ut i rubrikform att sossarna inte kommer att samarbeta med V och Mp.  Ideologist sätt står dessa tre partierna närmare varann och kommer naturligtvis att samarbeta när partilinjerna faller samman för de tre partierna.

Vad som blir styrkan är att man får ett mandat hos V + S + Mp där man har ett mandat att söka stöd för sina politiska förslag hos alla partier i riksdagen med Sverigedemokraterna undantaget. Jag förstår att Jonas Sjöstedt (V) önskar att rödgröna samarbetet skall uppstå igen men som sagt, jag tror inte det kommer hända.

Vänsterpartiet är ett parti som ingen av allianspartierna önskar att samarbeta med, detta gör dem politisk isolerade. Jag tror att vänsterpartiet måste vara måna om att sätta sina politiska frågor i centrum och vara redo att lyssna och foga samman uppgörelser med med vilket parti det än må vara om man får politik som vill ha för det stöd man ger till andra partiers förslag. Sedan är det en annan fråga om andra partier ideologiskt sätt säger nej till att samarbeta med vänsterpartiet av princip och hänvisning till Castro och Stalin.

Jag vet inte riktigt vad moderaten Hagbom menar när hon pratar om sprickor i fasaden. Det finns inget Rödgrönt samarbete, det las ner några månader efter valet 2010 så det enda som hon kan se om hon blickar åt vänster bakom alliansmuren är 3 olika partier med olika politik. Men jag antar att hon knappast sitter uppe på alliansmuren och blickar ut mot vänster utan hon tittar igenom sprickorna i alliansmuren.

Det är större risk att Alliansen spricker innan valet 2014 än att Rödgröna uppstår igen. Det är ingen svaghet att ha 3 olika partier som kommer ha ett fritt mandat att samarbeta med de partierna som man kan hitta gemensamma nämnare med. Det är mer än vad de tre små livegna partierna bakom Moderaternas mur kan göra. De har svurit trohetsed till Alliansen och eftersom moderaterna är störst så bestämmer de tre partierna nästan ingenting. Det finns stor risk att kristmoderaterna eller centermoderaterna trillar ur riksdagen alternativt att det ös så mycket stödröster på dessa två partierna från moderata kärnväljare att moderaternas stöd sjunker kraftigt.

Vänsterbloggaren Svensson tycker att Annie Lööf kommer bli en bra partiledare för Centern. Det är knappast ett stöd som omfamnas av centerpartisterna.

 

Annonser

0 Responses to “Monas projekt kommer inte tillbaka.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: