Alliansens val. Ge makt till Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet.

Det är knappast en flört som expressen journalist skriver, utan ett kärvt konstaterande att regeringspartierna sitter i minoritet och behöver ett majoritetsstöd. Metodiken som har varit från allianshållet handlar om att lägga fram alliansförslagen och se till att förslagen blir så bra att Sverigedemokraterna godkänner det. Klarar de inte av detta så får de inte igenom sin politik. I 9 fall av 10 så godkänner Sverigedemokraterna alliansens politik när de agerar tungan på vågen.

Så när Miljöpartiets språkrör berättar att de vill samarbeta med alliansen inom områdena skola, bostadspolitiken och infrastrukturen så är det ett ganska generöst förslag med tanke på alliansens minoritetssitation och med tanke på att alternativet är att snickra ihop rena alliansförslag och hoppas att de kommer att vinna Sverigedemokraternas gillande.

Säg att alliansen ger Miljöpartiet kalla handen, då vänder sig Miljöpartiet till sossarna och vänsterpartiet, och man kommer snickra ihop en överrenskommelse som man kommer driva hela vägen till omröstning i riksdagen. Då får alliansen hoppas att Sverigedemokraterna röstar ner förslaget.

Ser man på tidigare omröstningar i riksdagen där de rödgröna partierna fått igenom sin politik därför att Sverigedemokraterna gått på de Rödgrönas linje då startas oftast en låtsasvrede på de borgerliga ledarsidorna och bloggarna där de målar svarta rubriker med temat ”dumma sossarna” eller ”rödgrönbruna” får igenom sin politik.

Jag skriver låtsasvrede för det skrivs aldrig ett ont ord om alliansen från de borgerliga bloggarna eller dagstidningarna när Sverigedemokraterna hjälper Alliansen att få igenom deras politik i riksdagen.

Detta är en skapad situation som är ett resultat av Reinfeldt och alliansens ställningstagande. Det är nästan lustigt att se att de blir förvånade när deras egen politik blir blockerar eller ännu värre sett från deras håll att de rödgröna får igenom sina förslag i riksdagen. Tydligen är propagandastrategin från alliansens håll att klistra på Sverigedemokraterna på de rödgröna när Sverigedemokraterna inte hjälper till att stödja alliansens politik.

Den ekonomiska situationen är mycket allvarlig och det borde inte finnas utrymme från alliansens håll och leka dadda och skicka iväg egna förslag till omröstning i riksdagen som de var lotterikuponger. Om man inte vet ifall förslagen kommer gå igenom så skapar alliansen ett rykte om sig själv att inte kunna ta ansvar i politiskt allvarliga situationer. Folk är inte dumma och de ser vad alliansen gör, det är inte säkert att de gillar vad de ser och kanske många känner ånger över att ha röstat på något av partierna i alliansen.

Det är svårt att veta hur den ekonomiska krisen kommer att te sig det är knappast en allvarlig situation som den runt andra världskriget då den dåvarande politiska makten valde att bilda en samlingsregering. Det är väl inte heller en situation som den i början av 70 talet där många beslut fick avgöras med lottens hjälp (Lotteririksdagen 1973-1976) eftersom Sverigedemokraterna ersätter lotten och fördelar fördel till alliansen i 9 fall av 10. Jag vet inte om det är bättre att alliansen sitter och snickra sina förslag och försöker gissa hur de måste justera sin politik så att Sverigedemokraterna godkänner det.

Hursomhelst. Tar man och gör uppgörelser som permanent tar bort Sverigedemokraterna från vågmästarrollen så får de 0 % inflytande över politiken.

Men vi får se vad alliansen vill. Fortsätta att ge makt till Sverigedemokraterna eller anamma Miljöpartiets förslag för att se vart det kan leda.

Vad är bäst för Sverige ? Att ha ett politiskt styre som tycker det är bra att de riskerar att fällas i nästan varje omröstning i riksdagen eller en riksdag som alltid ser till att bygga uppgörelser som har en kontinuitet som leder fram till nästa val 2014.

 

 

Annonser

0 Responses to “Alliansens val. Ge makt till Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: