Kent odlar myten om att det var borgarna som knäckte socialdemokratin.

Det fanns en tid då sossarna styrde med passivt stöd från VPK/Vänsterpartiet, sedan hände något på 90 talet. När inte längre socialdemokratin och Vänstern tillsammans hade majoriteten i sin hand så har socialdemokraterna till stort förtret blivit tvungna att göra uppgörelser med andra partier. Det har varit Centerpartiet men men först och främst miljöpartiet.

Det har varit ett synsätt från framförallt miljöpartiet som dramatiskt ritat om det politiska klimatet i Sverige, att inte vika ner sig utan kräva att egna politiska frågor blir politik när de satt sig ner i förhandlingar. Jämför det med ett förhållningssätt som VPK/Vänstern stått för under hela efterkrigstiden att alltid stödja en Socialdemokratisk statsministerkandidat.

Så när Kent Persson skriver att det är borgerligheten som har knäckt socialdemokratin så stämmer det verkligen inte. De har suttit på sin kant och gjort det de alltid gjort. Visst alliansen fick majoritet i 2006 års val och sedan tappade de majoriteten i 2010 års val. Vi talar om en tidsram som är ganska kort och det är för tidigt att krysta fram hybrisliknade uttalanden att det var borgarna som knäckte enpartiväldet.

Trenden pekar neråt för de små partierna i allianssamarbetet där de förlorar väljarstöd medans moderaterna vinner väldigt mycket stöd. Till skillnad från alliansen i minioritet jobbade socialdemokratin tillsammans med vänstern aktivt på 90 talet och 00 talet med att alltid göra uppgörelser som bildade en majoritet. Inte för att de tyckte det var särskilt kul utan för att de tyckte det var nödvändigt.

Kent Persson skriver vidare att ”borgerligheten accepterade minoritetsstyre, men nu när Socialdemokratin är satt på läktaren accepteras inte minoritetsstyre”. Jag vet inte riktigt vad han syftar på om man tittar tillbaka politiskt de senaste 20 åren. De uppgörelser som gjordes under Göran Perssons tid var på så sätt att man tog hjälp av till exempel miljöpartiet och vid ett tillfälle centern för att göra en majoritetsuppgörelse.

Vad finns det kvar för en borgerlighet i minoritet att acceptera när socialdemokratin knutit till sig en majoritet i riksdagen som man gjorde under Göran Perssons tid. Det går inte att rubba ett beslut i riksdagen om en majoritet av platserna är överrens.

Lokalt så har Kent Persson förpassats till läktaren därför att omvalet i Örebro tiltade över makten till sossarnas sida som till Kents förtret gjorde en uppgörelse med hans gamla bundsförvanter Centern och Kristdemokraterna. Det var inte exakt att Kent önskade Centern och Kristdemokraterna i Örebro lycka till. Jag tror knappast att Sossarna , Centern eller krisdemokraterna finner stort nöje i att samarbeta. Det är knappast deras förstaval men samtidigt så sitter de 3 tillsammans med majoriteten och de kan sätta upp en politik som kan hållas fram till nästa val.

Jag tror att Kent Persson hade förväntat sig att hans koalision i minoritet skulle vara med och ibland vinna omröstningar i kommunalhuset i Örebro. En politik som utan skrupler skulle sätta Sverigedemokraterna som vågmästare. Att ta ansvar i politiken handlar i grund och botten om att bygga majoriteter som kan skapa kontinuitet. Sossarna lokalt i Örebro har visat att de tycker det är viktigt att knuta upp partier för att bygga en majoritet. Sedan vet man inte vad som händer efter 2014 års val då kan det vara en helt annan situation.

Om man skall se lite på socialdemokraternas beteende i stort så handlar det om att de alltid försöker knuta en majoritet till sin politik även om detta innebär att man få kompromissa. Man måste göra det även ifall man kanske inte tycker om det. Vad minoritetsregeringen i alliansen gör är att inte göra uppgörelser med någon annan. Detta är ett helt nytt beteende i svensk politik och det kommer knappast att falla i god jord.

Det finns inget ansvarstagande i detta och alliansen måste alltid ställa sig frågan ifall Sverigedemokraterna kommer att godkänna förslaget eller inte vilket ger Sverigedemokraterna väldigt mycket makt. Man kan inte planera fram till nästa val och det blir bara ett hafsverk där alliansen alltid riskerar att få stryk i riksdagen.

Denna låtsasilska som basuneras ut från borgerligt håll när Sverigedemokraterna väljer att stödja de rösgrönas politik är höjden av hyckleri därför att tystnaden är tät varje gång alliansen får igenom sin politik med hjälp av Sverigedemokraterna.

Vad än Reinfeldt säger , eller för den delen andra borgerliga politiker så i handling så har de inga som helst problem att ge sverigedemokraterna makt. Detta är ett faktum. Det är också ett faktum att Reinfeldt har makten att förändra detta förhållande men väljer istället att cementera blockpolitiken.

Det är en orolig ekonomisk tid framför oss i världen och Sverige behöver en kontinuitet som är längre än till nästa månad. Och detta kräver en majoriet i riksdagen.

0 Responses to “Kent odlar myten om att det var borgarna som knäckte socialdemokratin.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: