Vägen fram till bra skolresultat och höga betyg går genom rika förmögna föräldrar och så har det aldrig någonsin varit tidigare i Sverige

Egentligen skall man inte bry sig om sådan skitjournalistik som levereras. Här på SvDs ledarblogg signerat Maria Ludvigsson.

Hur kan man som journalist fråga sig vad Juholt menar när han säger rakt ut vad han menar ? Ok man skall väl förvänta sig någon form av förvanskling som kommer från en journalist som sitter på en oberoende moderat tidning och tolkar vad den socialdemokratiska partiledaren säger men man behöver inte spela dum och låtsas att man inte förstår vad han säger.

Det som han pekar klart och tydligt på är att föräldrarnas ekonomi och sociala status har stor betydelse för om hur barnet presterar i skolan, och att vi har fått en skola som liknar den i USA. I skamen ligger att alla barn och ungdomar i Sverige inte får gå i den bästa skolan.

Journalisten beskriver att Juholt såg friskolorna som en styggelse vilket knappast matchar vad Juholt sa. Hans kritik ligger i slöseriet med skattepengar och han menar på att skattepengar som är avsett för skolan gör mer nytta i skolan än vad det gör på ett skatteparadis som till exempel kanalön Jersey. Ingen kritik mot friskolan som skolform.

Så Maria Ludvigsson skriver inte exakt fakta om talet när hon påstår att Juholt anser att friskolorna är en styggelse. Det som gissningsvis kan vara styggelsen är väl i så fall att det slösas med skattebetalarnas pengar för att pengar avsett för skolan inte alltid används i skolan.

Han gör ingen jämförelse mellan friskolor i USA och i Sverige utan jämförelsen handlar där om hur föräldrarnas ekonomi och status har betydelse för hur bra det kommer gå för barnet i skolan. Så att Maria Ludvigsson antyder att Juholt menar att friskolor skulle vara skamligt så är det inte någonting som Juholt säger i sitt tal utan det är hennes fantasifulla tolkning.

Maria Ludvigsson frågar sig vad Juholt tycker är skamligt och oförskämt.

Svaret så gott jag kan läsa ur Juholts tal är att det är skamligt att vi i Sverige inte kan våra barn en skolgång i den bästa skolan och att skolan delas upp och detta blir sedan en social uppdelning som man tar med sig in i vuxen ålder.

Jag tror knappast att Maria Ludvigsson är idiot eller dålig på att lyssna på människor som talar. Om man tar ut en mening och ojjar och acka sig över vad han menar och har lyssnat igenom meningen innan då handlar det bara om att kasta retorisk dynga. Visst, jag är säker på att det går hem bland de trogna läsarna av Svd där hälften knappast har eller vill lyssna på sossens tal och den andra hälften gärna vill tolka in grejer som inte finns där så ligger hon rätt.

Hon levererar men det blir i grunden skitjournalistik.

Om någon läser detta speciellt någon som sympatiserar med alliansen. Tycker ni att det är rätt att förvanska sin politiska motståndares ord ? Kan man inte kritisera Juholt för de saker som han säger rätt och slätt ?

(transcript från ung 15 min in i klippet) ”Vi i Sverige har en skola som håller på att falla isär. Föräldrarnas ekonomi och sociala status är lika viktig för barnens resultat i skolan som det är i USA. Vägen fram till bra skolresultat och höga betyg går genom rika förmögna föräldrar och så har det aldrig någonsin varit tidigare i Sverige och nu ligger vi jämsides med USA i en sådan uppdelad skola det är dags för en sammanhållen skola där alla barn och ungdomar har rätt att gå i den bästa skolan. sluta att dela upp våra barn på detta sätt, det har inte fungerat i USA, nu är vi på samma nivå som USA och de håller på att bli bättre än oss. Det är skamligt, det är oförskämt och det skall stoppas.”

(transcript från ung 16.40 in i klippet) ”Vi skall styra resurserna i skolan efter behov och vi skall leverera en kvalitètssäkrad skola i hela utbildningssystemet från förskola till högskola, och universitet. Så rustar vi Sverige för framtiden, så utrustar vi våra barn och ungdomar med vingar och kraft att utveckla sig för att på så sätt kunna förverkliga sin verkliga frihet. Det är idén om social demokrati. Och sedan måste det bli slut på slöseriet med skattebetalarnas pengar, vi måste säga ifrån nu, och säga att de skattemedel som vi använder för att satsa på skolor och på sjukvård, de skall komma skola och sjukvården till del, de skattemedel som vi använder för att skolor skall anställa lärare, utbildningsmaterial, andra vuxna i skolan det skall också gå till skolan, det skall inte försvinna iväg ut ur landet och till skatteparadis på andra sidan jordklotet, vårt besked är därför, sluta slarva med skattebetalarnas pengar , vi säger ja till mer skattepengar till skolan, vi säger nej till skolpengar till skatteparadis, pengarna skall användas där de gör bäst nytta, pengar avsedda för skolan gör bäst nytta i skolan, inte på kanalön Jersey eller någon annanstans.

Andra bloggar.

Peter, Peter, Sebastian, Högberg, Moberg, Alliansfritt, Westerholm, T-blå,

Annonser

0 Responses to “Vägen fram till bra skolresultat och höga betyg går genom rika förmögna föräldrar och så har det aldrig någonsin varit tidigare i Sverige”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: