Sossarnas invit onödig, alliansen väljer fortfarande mellan Mp och Sd

Borgarna sitter i sin borg, med Borg, Reinfeldt och alla allianskompisar. De har stora murar runt omkring sig, murar som skulle gjort Ryssarna avundsjuka under kalla kriget när Berlinmuren stod som ett nästan oigenträngligt hinder.

Visserligen är det en beskrivning ”over the top” men samtidigt så blir det ord som reflekterar hur blockpolitiken ser ut. Juholt och TW kunde lika gärna sparat på orden och inte skriva artikeln, moderaterna kommer aldrig att släppa in sossarna till överläggningar i bredare utsträckning. Anledningen är enkel, Moderaterna vill inte ger ifrån sig makten och det skulle de i princip göra om de plötsligt förhandlar med ett parti som är större än dem själva.

Det blir det vanliga. Allianspartierna snickrar ihop sina förslag och sedan godkänner Sverigedemokraterna 9 av 10 förslag. Det finns ingen kontinuitet i detta men jag tror att alliansen resonerar att det är bättre att göra så än att helt bjuda in de andra partierna till förhandlingar.

Visserligen vill alliansen gärna göra uppgörelser med Miljöpartiet men det är omöjligt för att Miljöpartiet har inget mandat för detta av sina väljare.

Det enda som sossarna kan göra är att köra på, lägga politiska förslag och knuta upp stöd från Vänsterpartiet och Miljöpartiet och driva hela frågan till omröstning och då får alliansen hoppas på att Sverigedemokraterna skyddar alliansgänget och röstar ner förslagen.

Det kommer uppstå många omröstningar där Sverigedemokraterna röstar ner alliansens förslag men också några få gånger då de röstar med de rödgröna förslagen. Visst har DHE rätt när han säger att det inte tjänar någonting till att skriva högstämda artiklar i DN, men högstämdheten är alltid närvarande när alliansen förlorar en omröstning eller ännu värre att rödgröna sidan vinner omröstningar i riksdagen med Sd som stöd.

Högstämd upprördhet lyser med sin frånvaro från DHE och alla andra alliansvänner varje gång alliansen får igenom sin politik enbart med stöd av Sd.

Ansvaret vilar tungt på de i alliansen med beslutande makt som bestämt att man skall föra en politik som saknar en långsiktig plan som kan fällas när somhelst i riksdagen. Att luta sig mot Sd måste räknas som att man leker med makten som det var ett tärningsspel.

Jag tror att partierna på allianssidan kommer bli så pressade ju med den ekonomiska krisen tar sitt grepp att de kommer att förlora väljare som knappast väljer att återvända till allianspartierna inom överskådlig framtid. När de kommer fatta att de måste sy ihop en politik som har ett majoritetsstöd från början så kommer det vara i tolfte timmen fem minuter i tolv.

Folk kommer se att regeringsdugligheten från Reinfeldts sida är mycket begränsad för att han misslyckas med att knuta upp en majoritet i politiska förslag. Detta riskerar att bli slutet på allianssamarbetet. Visst jag håller med Peter att det är arrogant, men det finns en läxa att lära sig. De lyssnar inte, så det är dags att sluta ödsla energi på att nå fram till alliansen och istället fokusera på att pusha fram egna politiska förslag till omröstning som har stöd av V och Mp.

Policyn från alliansen att hålla ihop handlar om att försöka behålla så mycket makt som möjlig och hålla sossarna borta från makten. De skulle gärna välja Mp men ett fogligt Mp som tar order från alliansborgen utan att ha invändigar. Sossarna vet av erfarenhet att Mp är inte ett parti som går in i förhandligar och lägger sig platt på marken för att bli överkörda.

Det finns nog mycket tid att leka kurra gömma i alliansborgen så de har inte tid att lyssna på majoriteten så det handlar om att de blir tvingade att böja sig när Sd inte gör som alliansen vill.

Detta förhållningssättet kommer inte hålla i 3 år frammåt och det är bara en tidsfråga innan alliansborgen faller samman.

Annonser

1 Response to “Sossarnas invit onödig, alliansen väljer fortfarande mellan Mp och Sd”  1. 1 Tid för ansvarstagande | Kent Persson (m) blogg Trackback vid 26 augusti, 2011 kl. 20:59

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: