Centern påstås vara liberalt men i sitt handlande beter de sig liveget.

Jag måste nog börja där det hela börjar. Troligtvis kommer Annie Lööf bli ny partiledare för Centern och innan jag sätter igång med de lite mer beska synpunkterna så tycker jag att deras valprocess med öppen valkandidatur har varit helt godkänd och ungefär i stil med miljöpartiets valprocess. Sossarna har en del att ta till sig av de demokratiska valprocesserna, speciellt när man är ett parti som kallar sig social demokraterna, dvs att man har med demokrat i namnet på partiet. Namnet i sig förpliktiga till att ha en öppen demokratisk process som de inte riktigt levde upp till i våras. För mycket hysh hysh och för mycket viskningar i buskarna.

Mitt första minne av Annie Johansson som hon då hette är knutet till omröstningen om FRA hon tillsammans med Federley och så var det en Moderat vars namn jag inte kommer på just ny som politiskt profilerat sig som stark motståndare till signalspaning, efter påtryckningar så viker sig alla tre och alliansen får igenom lagen om signalspaning. Ny när hon skall bli partiledare för Centern så ifrågasätter jag ifall hon kan driva sitt egets parti linje och stå emot när Moderaterna sätter ner foten.

Vad centerpartiet inte har är ett argument mot moderaterna där de kan säga att vi står för de här idéerna och om ni inte är intresserade (riktat mot moderaterna) så söker vi stöd hos miljöpartiet eller sossarna. Centern sitter fast i betongbunkern som kallas för ”Allians för Sverige” och deras fötter är sammangjutna med projektet som alliansen är och de har stängt så många politiska dörrar så det finns ingen reträttväg.

Centern är partiet som avvecklat sin vänsterflank och de har flyttat sig till höger och det naturliga nu är att byta namn för de har ingenting gemensamt med Centerpartiet som de är sprunget ur. Per Ankersjö centerpartist i stockholm drömmer om att Centern under Annie Lööf skall vinna röster från miljöpartiet. Jag tror det blir jättesvårt att vinna över Miljöpartister till Centern. Det är väldigt få Miljöpartister som anammar Centerns ställningstagande om att kärnkraften är en del av framtidens lösning för att lösa energifrågorna. På sin höjd tror jag att Centern kan vinna Moderatröster men bara till låns och som stödröster så länge som Centern viljelöst fogar sig i moderaternas politik.

Man kan inte prata miljöpolitik och samtidigt vara positiv till kärnkraften och samtidigt framstå som trovärdiga. Lars Pålsson Syll argumenterar för att Annie Lööf inte är en riktig Centerpartist. Jag tycker han har rätt med tanke på vilken högersväng som Centern gjort. Under Annie Lööf kommer Centern bli en minivariant av socialdemokraterna under Mona Sahlin. Jag säger minivariant och syftar på de få procent som stödjer Centern jämfört med det mycket större Socialdemokraterna. Mona Sahlins bekymmer var att hon hade starkt stöd från högerflanken i socialdemokraterna och det var svalare med stödet från vänstersidan. Jag tror inte Centern har någon vänsterflank kvar men naturligtvis där centern befinner sig nu politiskt så måste en del vara till vänster och till höger men de som är mest till vänster i Centern idag är fortfarande långt ute på högerkanten på den politiska skalan.

Federley som själv representerar denna nya högerflank i Centern reagerar på Lars Pålssons Sylls artikel som om det var ett på Annie Lööf. Vad som kan noteras i Lars Pålsson Sylls artikel är att han beskriver Centerpartiets resa de senaste åren och lyfter fram Annie Lööfs politiska inspirationskällor. Att Annie Lööf gillar Ayn Rand är knappast något som Lars Pålsson Syll imponeras om och det skriver han också i artikeln på sitt personliga sätt.

Federley tycker att Lars Pålsson Syll är dålig på att definiera vad han menar med nyliberalism vilket inte alls stämmer. Klart och tydligt skriver Lööf att Centerpartiet under Mauds ledning har gått från värna jordbruk, motstånd till kärnkraft och decentralicering som har varit Centerns adelsmärke till att flytta fokus till kraftiga skattesänkningar, marknadshyror och ifrågasättanden av svensk arbetsrätt och fackföreningar.

Finns det någon Centerpartist som kan stå upp och påstå att denna förflyttning av politiska fokuset inte skett ?

Han fortsätter med att beskriva nyliberalismen som syftar till att skapa en undermålig vård och omsorg utan tillräckligt försäkringsskydd och låga ersättningsnivåer. En politik som senast fanns i Sverige före 1930 talet.

Han fortsätter med hur nyliberalismen ser på mänskliga rättigheter det handlar om äganderätt och rätten att sköta sig själv. Rätten till välfärd finns inte med som en mänsklig rättighet.

Duktig socialist blir Federleys svar till Lars Pålsson Syll men det är felaktigt av Federley att påstå att han inte utvecklar vad han menar med nyliberalism för han definierar det ganska tydligt. På den politiska skalan tycker jag att Federley ligger långt ute på högerkanten och riksdagsledamöter som ligger till vänster om honom inkluderar de flesta från Moderaterna och Folkpartiet och alla representanter för de rödgröna partiet. Det finns nog många som har potential att betecknas som duktiga socialister i Federleys synsätt.

Och då kommer jag nästan tillbaka där jag började. Partiet som kallar sig Centern och ett namnbyte som kanske borde vara på sin plats. Det är knappast imponerande som Federley skriver att Annie Lööf har ett stöd från nästan alla centerdistrikten i Sverige. 10 år är en lång tid och de som företrätt det traditionella Centern , dessa personer han antagligen flytt sin kos. Det är knappast imponerande när Federley skriver om sina eskapader i samband med FRA omröstningen där han blev kuvad lika mycket som Annie Lööf och beodrad in i ledet igen.

Så länge som alliansen finns och Centern låst upp sig i det samarbetet så är en röst på Centern en röst på Moderaterna eftersom Centern viker alltid ner sig om Moderaterna sätter ner foten. Dörrarna till vänster är stängda för Centerpartiet så deras politiska betydelse kommer vara i samma stil som VPK var för socialdemokraterna under 50 och 60 talet.

Så liberala när de pratar politik men så politiskt livegna i politisk handling gör de till ett viljelöst parti utan några politiska vapen att ta till sig.

 

Annonser

1 Response to “Centern påstås vara liberalt men i sitt handlande beter de sig liveget.”  1. 1 Kan Minister Lööf bostadsfiffla? « Röda Berget Trackback vid 1 september, 2011 kl. 06:48

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2011
M T O T F L S
« Jun   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: