Så 40% av Mp röstarna önskar inget samarbete med M ?

Jag funderar över Arne Modigs sammanställning av opininsläget baserat på 1000 pers. Jag tycker det är intressant när man frågar lite annorlunda frågor än det vanliga stuket.

Rubriken lyder ”Sex av tio MP-väljare vill samarbeta med Alliansen” och man slår upp det som infallsvinkeln. Jag vet inte riktigt vilken svarsprocent som de 1000 personerna innefattar, men jag får gå tillbaka och titta på novus opinionsmätning från samma tid. Eftersom han använder Novus så plockar jag de senaste siffrorna de har för Mp för augusti månad där de har siffran 8,9 %. Jag ser att de har en svarsbortfall som ligger runt 11 % , den gruppen de betecknar som osäkra.

Om man börjar med att ta bort 11 % från 1000 tillfrågade så får man kvar   890 som aktivt har svarat på formuläret.

Om ungefär 8,9 % av de svarande identifierar sig som miljöpartister av 890 tillfrågade personer så är det om 79 personer.

Om 60 % av de 79 personerna är positiva till M samarbete så handlar det om 47 av 79.

Slutsats. Det krävs mindre att mindre än 50 personer skall identifiera sig som mp röstare och positiva till M för att man skall kunna skapa en rubrik på DN.

En annan slutsats är att det måste vara gigantiska felmarginaler i en mätning som denna. Ju mindre det procentuella utslaget är ju större blir felmarginalerna.

Om man skall behandla opinionsmätningen som en någorlunda sanning och det stämmer att 40 % ogillar samarbetet med M då betyder detta att Mp potentiellt sätt riskerar att sjunka i väljarstöd med ungefär 40 %. Man skall ju veta under vilka premisser som har gjort att Mp har det stödet som de har. Även om Rödgröna samarbetet är dött och begravet så röstade folk på Mp med den avsikten att de skulle samarbeta med S och V.

Detta betyder ju inte att Mp behöver stänga dörren till samarbet med M men man måste vara oerhört varsam. Om man uppfattas som ett parti som helt blir överkörda av alliansen då tappar Mp ett förtroende som de byggt upp under väldigt lång tid. Det kan bli att man skruvar tillbaka klockan ett tiotal år och blir ett parti som ligger runt 4-5 %.

En del av Mps profil till de andra partiernas förtret är att man är öppen att ge sitt stöd till höger eller vänster bara om man får igen konkret politik. Jag tycker att alla partier borde vara på det sättet. Politik handlar inte om en bunker mentalitet utan det handlar om att sätta de politiska frågorna i centrum och försöka göra allt man kan för att förvandla de egna politiska frågorna till riktig politik.

Andra bloggare som länkar till samma DN artikel.

Ankersjö (C), Högberg, Moberg.

Annonser

2 Responses to “Så 40% av Mp röstarna önskar inget samarbete med M ?”


  1. 1 Arbetarperspektiv (@Arbperspektiv) 19 september, 2011 kl. 06:13

    Du är piratpartist va? Det är nog bara såna som kan tänka så kortsiktigt och utan insikt.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2011
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: