Jag tror att sosseledningens vandring åt höger kommer tvinga trogna socialdemokrater att välja vänsterpartiet.

Jag tror att människor som röstat sosse hela sitt liv kan känna sig tvingade att ta ett steg till vänster och rösta vänsterpartiet i nästa val. När de ser att socialdemokraterna under Juholt väljer en politisk taktik där de försöker att lägga sig nära Moderaterna då betyder det också att man överger politiska grundsyner som socialdemokratin vilat på under hela deras existens. Bara för toppstyret i socialdemokraterna svänger åt höger betyder inte detta att folk som röstat sosse vill hänga med på den resan. Ju längre sossarna tar sig åt höger ju närmare blir det att människor som röstat sosse uppfattar att Vänsterpartiet ligger närmare deras grundsyner än de ”nya socialdemokraterna”.

Det handlar knappast om att tycka särskilt bra om Vänsterpartiet men folk som är sossar och identifierar sig som vänster kan ta detta dramatiska beslut för att man vill tvinga sossarna att dra sig mer till vänster. Jag ser lite paralleller till den resan som Centerpartiet gjort under några årtionden, de har gått från ett livskraftigt 25 % parti till ett parti som slickar 4 % spärren. Om sossarna fortsätter att vandra höger så kommer de till slut vara det där 5 % partiet om säg 10-15 år.

Jenny Wennberg skriver ganska bra, kort och enkelt om socialdemokraterna och konstaterar att Socialdemokraterna vill bli de Nya Moderaterna. Hon lyfter fram konfliktytan som finns mellan partiledningen och riksdagsgruppen. Det verkar som att partiledningen försöker köra över riksdagsgruppen med förslag som de inte ens har blivit ombedda att ha synpunkter på. Utan att gå in på själva sakfrågorna som man kan läsa om här så tycker jag att själva arbetssättet är oroande.

Den ena handen måste få veta vad den andra håller på med. Det måste finnas en synkronisering och en dialog mellan dessa representanter i partiet så att man får en slutprodukt i form av en budget i detta fall som alla kan ställa sig bakom. Två val i rad had socialdemokraterna stakat ut en politisk väg som tydligen verkar vara den inslagna linjen. Tydligen har man inte lärt sig, och man verkar tro att lösningen måste bli att ta sig närmare borgarna ideologiskt och bli ett alternativ i valet som står mellan orginalet och kopian.

Man vågar inte att bli ett parti som sticker ut och lever och blommar i solskenet från de egna politiska idéerna som är kärnan i Socialdemokratin. Istället överger man sina egna politiska rötter och försöker skapa en skepnad av partiet som gör att människor inte känner igen partiet.

Andra som skrivit om samma ämne

Widar, Göran, Thomas, Peter, Kent, Tokis, Johan, Högberg,

 

 

Annonser

1 Response to “Jag tror att sosseledningens vandring åt höger kommer tvinga trogna socialdemokrater att välja vänsterpartiet.”  1. 1 Kortsiktig styrning? » Fredrik och hans Sollentuna - Trackback vid 2 oktober, 2011 kl. 13:30

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2011
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: