Alliansvännerna kramar Hägglund bort från partiledarposten.

Det verkar som det brinner någonstans i de borgerliga domänerna för alliansen för plötsligt rycker de borgerliga tidningarna ut till försvar för partiledare Hägglund. Med sina blå brandbilar rycker borgerliga tidningar och bloggare ut för att släcka opinionsbranden som kräver att Hägglund skall avgå. Det får inte hända att denna ledare faller verkar vara den allmäna uppfattningen hos alliansvännerna.

Det hela börjar med en debattartikel där motståndarna till Hägglund som består av moralkonservativa och marknadsliberalister som utmanar en Hägglund som politiskt sätt ligger en bit till vänster om dessa falanger. När de presenterar sig själva så är det intressant att de ser sig själva som ett parti som står på familjens, barnens, de äldres och alla andras sida med en bärande (kristen ?) etik som genomsyrar hela politiken.

Med tanke på hur få saker de får med sig i budgetförhandlingarna med alliansen så är det få förslag som underlättar för de grupper som kristdemokraterna påstår att de representerar. Vad fick de igenom i budgetförhandlingen med sina alliansvänner ? Avdragsgilla gåvor var väl det enda egna förslaget ?

Det är väl ingenting att stå och skryta med i valstugorna veckorna innan valet att den enda verkliga politiken som Kristdemokraterna får igenom är en rabatt för dem som skänker gåvor till välgörande ändamål. Man raggar inga nya sympatisörer med en sådant svagt ”trackrecord”.

Det är också ett magert byte från budgeten som Hägglund bär med sig hem till kristdemokraternas domäner efter en budgetförhandling. En kombination av dåliga opinionssiffror och magert byte i budgetförhandlingarna grundar för krav på Hägglunds avgång. Lägger man till att Kd har gått tillbaka i de senaste valet och närmare en tredjedel av deras väljare antas bara vara till låns från andra allianssympatisörer då har man inte ett parti framför sig som är trängda från alla håll och kanter.

Jag tycker det är konstigt att ett parti med så mycket bekymmer kör ”business as usual” som om allt är som det borde vara. Kristdemokraterna är ett litet parti som är i ett liveget tillstånd. De sitter fast och få vara med i Alliansen men deras inflytande är minimalt. De är så mycket höger i politiken så de skulle ha svårt att sätta sig upp mot Moderaterna och ta en vågmästarposition där man säger att man föredrar att samarbeta med allianspartierna men förbehåller sig rätten att förhandla med vänstersidan i politiken.

Grundproblemet är att ingen vill kasta bort sin röst på Kristdemokraterna som ter sig så svaga när de skall göra upp med alliansen. De viker ner sig så lätt och det är kanske därför som många borgerliga tidningar och bloggar kommer till Hägglunds försvar.

Alliansvännernas lovsong till Hägglund gör mer skada än nytta för Hägglund. De sjunger denna lovsong därför att Hägglund är en person i Kristdemokraterna som är företräder den falang inom kristdemokraterna som gillar allianssamarbetet och de som står på andra sidan och utmanar Hägglund är representanter för en falang som är mer högerkonservativ med en säker väljarkår men så mycket mindre att de inte skulle klara 4 % spärren.

Alla alliansvänner glömmer en sak.

Det är inte Folkpartiet, Centerpartiet eller Moderaterna som skall vara nöjda med Hägglund utan det är de personer, kristdemokraterna själva som skall vara nöjda med sin partiledare. Om det blåser upp till strid om partiledarpostern då kanske det är bättre att ta ett steg tillbaka och låta det ha sin gilla gång istället för att hoppa in och försöka tala väl om en partiledare för ett parti som man aldrig skulle föredra att rösta på eller bara rösta på för att de stödjer Reinfeldts projekt Allians för Sverige.

Andra som skrivit om detta

Per, Peter, Fredrik, Maria, Thomas, Kent, Högberg, Alliansfritt, tokis moderatis, Martin, Peter,

Annonser

0 Responses to “Alliansvännerna kramar Hägglund bort från partiledarposten.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
oktober 2011
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: