(M) = Macho #stuffmoderaternadid

Jag konstaterar bara att en talesperson från Moderaterna förtydligade lite vad Moderaternas föregångare stod för när det gällde rösträtten. De var tydligen för rösträtt för män så där har vi vad M egentligen står för. Macho. Grabbarnas parti som står i en idépolitisk förhållande till rösträtten som var lika modern som den Athenska demokratin några hundratal år före kristus.

När Solon och Kleisthenes snickrade ut ett demokratiskt styre i Athen så kom de fram till att alla fria män som var över 20 år och hade en far som var Athensk medborgare och bodde i staden Athen skulle åtnjuta rätten att rösta. Resten, kvinnor, slavar och barn fick inte vara med och bestämma.

Nu såg det inte så demokratiskt efterblivet ut i Sverige för lite mer än hundra år sedan. I början av 1900 talet var det ett krav att man skulle vara man, äga egendom till ett visst belopp och ha en skattepliktig inkomst på en viss nivå. Man måste ha betalat sina skulder till kommunen, ha gjort värnplikten och inte levt på fattigvård, förutom kravet att vara man. När kvinnorna fick rösta för första gången var det fortfarande krav att man skulle uppfylla vissa ekonomiska kriterium. Det var inte förrän 1922 som man kunde rösta utan att ha dessa speciella kraven på sig för att få rätt att välja maktens män.

En resa som gav möjlighet till 54 % av befolkningen att rösta 1921 jämfört med före 1909 då 5,5 % av befolkningen hade rätt att rösta. Det skulle vara intressant att få reda på hur Arkelsten resonerar runt Sveriges nutidshistoria. Vem är det hon skall tacka för att hon som kvinna har rätt att rösta idag ? Vågar hon påstå att det var moderaternas föregångare till parti som var pådrivande för att ge hennes mor och mormor rätten att få rösta i Svenska val ?

Finns det någon på den moderata sidan som vill kännas vid den 40 gradiga skalan som infördes fördes i första kammaren i början av 1900 talet som syftade till att ge människor med större ekonomiska muskler fler röster än de som inte var så ekonomiskt starka.

Jag vet inte motivet bakom moderaternas beslut att förvanska historien. Historiskt sätt har historieförfalskning varit ett grepp som tagits till av nationer och riken som man knappast associerar med livskraftiga demokratier. Det finns antagligen ingen som författat de kontroversiella styckerna i moderaternas nya idéprogram. Vem vill frivilligt ställa sig i dagsljuset och säga, –  Det är jag som är Peder Swarts, det är jag som skrivit denna historia.

Jag läser att alliansens trogna organ DN betonar att ”Kvinnorna vänder S-ledaren ryggen”, då drar DN slutsatsen att vi väljer ledarna när vi röstar i svenska val, något som inte riktigt stämmer. Vi väljer ett parti där det finns en lista med namn och där kan man men sitt kryss ha en viss inverkan på fördelningen på listan. Det skulle vara mer korrekt att säga att kvinnorna vänder socialdemokraterna ryggen, om nu ens det är sant. Men om det är så att kvinnorna flyr socialdemokraterna, vart tar de vägen ? Till macho partiet ? Jag tror inte det iallafall. Hursomhelst, opinionsmätningar är inte fakta på bordet, visst kan det vara en typ av indikator men man skall aldrig läsa det som en sanning.

I detta klipp avslutar jag inte med musik, istället blir det (M)acho sallad.

 

Annonser

0 Responses to “(M) = Macho #stuffmoderaternadid”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2011
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: