Självklart måste sossarna ut och prata politik som Jämtin säger.

Visst skall sossarna ut och prata politik, men det är konstigt ifall man måste titta på en opinionsmätning för att konstatera att det är dags att dra ut i landet och prata politik. Det går inte att förlita sig på att knacka dörr sista dagarna efter ett val och säga, ”vi behöver er röst”, och sedan strunta fullständigt i att hitta nya väljare de resterande 4 åren mellan valen.

Man måste bygga en strategi som vilar på långa fina penselstråk med bred pensel istället för ett duttande där man ringer i brandalarmet så fort som en opinionsmätning visar dåligt.

Man vinner inga röster på att hela tiden sitta på läktaren och bara prata politik i någon form av respons på någonting som alliansen gjort. Det är bättre att strunta i alliansen och fundera på hur man kan nå ut till sina väljargrupper. Det är det enda som betyder någonting att försöka nå fram till väljarna och få dem att berätta om sitt liv och vad de önskar av politiken.

Lyckas man att tillfredsställa de målgrupper som man anser är ens väljarbas, då belönar de socialdemokraterna med sin röst i nästa val. Så enkelt är det och så svårt är det.

Det verkar finnas ett gäng med dinosaurer i toppen av partiet som lever i en annan tid än den som människor lever i. Kanske är det en effekt av att ha varit för länge i maktens korridorer, de kanske ser sin position som en belöning för att ha jobbat för partiet under väldigt lång tid. De har sin maktposition men har för länge sedan tappat egna visioner och blir mer eller mindre som tjänstemän som administrerar utan att tänka nytt.

Det kanske är så att Socialdemokraterna måste göra ett dåligt val till för att kunna lyfta ut de sista dinosaurerna ur partiet och lämna plats för andra människor som lever med Sverige i tiden. I grund och botten är grundtankarna i socialdemokratin bra och att dricka ur den ideologiska källa och anpassa den till Sverige av idag är något som måste göras.

Det finns stora strukturproblem i Socialdemokraterna och de är inte ett parti som mår särskilt bra, men det betyder inte att de skall lägga sig platt på marken och lämna walk over i nästa val 2014. Det finns saker man kan undvika när det gäller just det politiska klimatet.

Prata alltid om de politiska idéerna, beskriv hur politiken ser ut idag, beskriv vad man tycker måste förändras och förklara hur förändringarna skulle sett ut om Socialdemokraterna fick bestämma. Skippa allt som handlar om uttalanden från de politiska motståndarna som saknar skarpa förslag från alliansen. Om de vill hålla på med offentliga charader där de lägger upp ett skådespel där de tar olika ståndpunkter så finns det ingenting som är riktigt intressant med detta.

Det enda som betyder någonting är dialogen mellan partiet och potentiella väljare. Om Socialdemokratin lyckas nå väljarna och ge dem den politik som de vill ha då kommer de också att vinna makten.

3 Responses to “Självklart måste sossarna ut och prata politik som Jämtin säger.”


 1. 1 Peter Strobl 30 oktober, 2011 kl. 16:59

  Det är bla detta jag menar i min postning

  http://peterstrobl.blogspot.com/2011/10/uriah-heep-umble-very-umble-indeed.html

  Vi måste kunna göra två saker samtidigt. Det behövs inga opinionsundersökningar för att nå den slutsatsen.

  Sista stycket du skriver; japp men att det ska vara så jävla svårt att förstå just det:)

  • 2 essbeck 30 oktober, 2011 kl. 18:38

   Det verkar som de behöver en opinionsundersökning för att konstatera att det är dags att komma ut och prata med folk. Så omvänt om opinionssiffrorna är bra då skall de sitta ”hemma” och pilla sig i naveln ?

 2. 3 Peter Strobl 30 oktober, 2011 kl. 19:10

  En klockren analys av partiet. Precis så, varken mer men heller inte mindre.
  Varför tror du väljarna väljer partiet ryggen. Svaret ligger i pillandet i naveln. Tyvärr


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2011
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: