Vi har inte presidentval i Sverige.

Vi har inte presidentval i Sverige, med anledning av det vill jag ännu en gång påpeka att förtroendemätningar som mäter vilket förtroende partiledarna har är i princip värdelösa.

Det finns en utpräglad strategi från den borgeliga sidan av politiken där man vill göra politiken mer personfixerad istället för att ha ett politiskt debattklimat som handlar om politiska sakfrågor. Det blir till slut att människor tar ställning för eller mot den politiska ledare istället för att ta ställning till partiet på saklig politisk grund. Då blir frågeställningen ifall man kan lita på personen eller inte som leder partiet. Ju mer politiken kommer att handla som ämnen som inte är direkt politiska utan mer om politikerna som person ju mer vinner partier på det som inte bygger sin politik på politiska idéer utan försöker bygga det på personkult.

Det är ju knappast så att du skall köpa en bil av någon av partiledarna och du behöver inte lita på eller ha förtroende för partiledaren. När dessa personer är i en förhandling med andra partier så måste han eller hon hålla sig till de partiprogrammet som partiet beslutat fram, och de har som främsta uppgift att få så mycket politik som möjligt för sitt politiska mandat.

Expressens vinkel är att lyfta fram Reinfeldt mot Juholt och av någon anledning har de bakat ihop opinionsmätningen med förtroendemätningen för de enskilda partiledarna. Jag tycker det skall ifrågasättas ifall 3,2 % för kristdemokraterna bör räknas in i Allianspartiet för utan att jag räknat på det så tror jag inte ens att teoretiskt kommer Kd över 4 % om man tittar på felmarginalerna. Ok Hade det varit val idag så hade massor med moderata kärnväljare valt Kd för att stärka allianspartiet. Hursomhelst S får alltid några procentenheter minus i opinionsmätningarna om man jämför med de månader då man kan titta på SCBs partisympatiundersökningar där de tillfrågar tusentals fler än demoskop.

Johan W. pekar på något väldigt viktigt i sin bloggpost. Det verkar finnas två typer av sossar just nu. De som som säger till andra sossar att de skall hålla tyst eller byta parti och de andra som vill öppna upp partiet och försöka se till att Social Demokrati lever upp till sitt namn och speciellt till begreppet demokrati. Det är viktigt att ett parti uppfattas som ett tillgängligt och öppet parti som bygger på transparens. Man måste kunna nå ut till folk, se in i deras vardag och försöka se vad som kan göras för att politiskt förändra lagar och regler så att det kan underlätta för människor. Socialdemokraternas inre struktur är gammalmodig och odemokratisk, det är alldeles för långt mellan gräsrötterna och partitoppen.

Det är ett parti som inte vågar att ge medlemmarna makten. Det är för många som sitter vid makten och är rädda att bli av med sin position men samtidigt har många av dessa varit med om att förlora två stycken val i rad, de borde inte få vara med och planera för ett tredje val. Deras idéer har redan prövats och väljarna har givit det tummen ner.

Får runda av här. Inte ens demoskop lyckas skaka fram en opinionsmätning där allianspartiet har egen majoritet, så om det hade varit val idag så hade det blivit en allians utan Kd i opposition.

Denna bilden är fin. Den kommer visserligen från en annan opinionsmätning men kan gälla även idag.

Annonser

0 Responses to “Vi har inte presidentval i Sverige.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: