Har Katrine Kielos läst socialdemokraternas skuggbudget ?

Jag sitter och läser igenom Katrine Kielos ledare från 8 november 2011 med anledning av att jag läste igenom Olov Abrahamssons ledare i NSD med rubriken ”Sluta snacka skit!”. Där skriver Olov att han tror att Katrine inte har läst igenom socialdemokraternas skuggbudget på 139 sidor. Hennes synpunkter riktade mot Juholt är av ytlig karaktär och hon beskriver socialdemokratisk opinion som herrelös. Jag vet inte riktigt om detta är sant, de som bildar opinion är tidningarna som har en väldigt stark genomslagskraft, jag tycker verkligen inte att man skall förvänta sig att tidningar som ligger i politisk opposition till Socialdemokratin SvD, DN och expressen, och i många fall Aftonbladet kan tala om den herrelösa opinionen. Vi har ett tidningslandskap där politiker mäts med olika måttstockar beroende på vilken politisk färg de har.

Med tanke på ledaren som Kielos presterar så kan man faktist fråga sig om hon läst igenom skuggbudgeten, den är allt annat är herrelös opinion, men det kanske är så att skuggbudgeten kan viftas bort av denna ledarskribent med orden att det ändå inte kommer att bli verklighet. På tal om verklighet, den verklighet som Juholt får röra sig i jämfört med sina borgerliga politiska dito är skilda världar. När bostadsdrevet rasade mot Juholt så var det hela baserat på bristfällig journalistik från Aftonbladet. Vem som helst som läst igenom reglerna för de bidrag som politikerna kan få när det gäller bostäder kan se att reglerna är otydliga. Aftonbladet byggde hela sitt drev mot Juholt på att reglerna var tydliga. När det sedan blev Billströms och Tolgfors tur att granskas på samma sätt för sitt dubbla boende, då kan Aftonbladet plötsligt läsa regelverket tydligt och konstatera att ministrarna har rätt till dubbelt boende och en lön på 80.000 kronor.

Jag var inne på alexa via wolframalpha för att titta på hur många sidvisningar som Aftonbladet hade under tiden som Juholts affären rasade som starkast. Under dagarna som det avslöjades låg Aftonbladet på nästan 11 miljoner träffar per dag, idag har det lugnat ner sig och de ligger bara på 8,8 miljoner träffar som ligger i trakten av de lägsta siffrorna de haft det senaste året. Jag vet inte hur mycket kronor och ören som de där 2 miljoner extra träffarna ger till Aftonbladet men det handlar knappast om småpotatis. Efteråt har de haft en negativ trend och det kanske lider av en egen Juholt effekt. Med tanke på den undermåliga journalistik som de presterat så kanske de har just så många tittare som de förtjänar.

Johan W. har slutat leta efter snömannen och skriver om försvarspolitik. När jag funderar över allianspartiets försvarsministers kritik mot socialdemokratin så tycker jag att den är felriktad. Det är Allianspartiets stödtrupper Sverigedemokraterna som sätter käppar i hjulet och hindrar allianspartiet att få driva linjen att Sverige skall leda nordic battle group. Hade Sverigedemokraterna som vanligt blivit en del av regeringsunderlaget i olika frågor hade försvarsministern aldrig brytt sig om att skicka verbala jabbar mot socialdemokraterna. Att plocka in både Olof Palme och anklaga socialdemokraterna för att bryter med svensk tradition av internationell soledaritet är jävligt provocerande.

Försvarsministern vars parti gör anspråk på att vara historieförfalskare med sitt senaste idéprogram eller ”fox news” i skriflig form som en person uttryckte det får väldigt svårt att prata om solidaritet när man jämför den största falangen inom allianspartiet med socialdemokraterna. Finns det någon på den borgerliga sidan som vill prata om ANC ur ett solidaritetsperspektiv och vilka gärningar som de borgerliga ideologierna konkret gjorde för att hjälpa ANC när det begav sig ?

Solidaritet, jag vet vad det betyder när jag funderar över begreppet från mitt icke borgerliga perspektiv, jag har ingen aning vad försvarsministern menar när han tar ordet solidaritet i mun eller fäster ordet i skrift. Klargörande önskas från valfri borgerlig bloggare, politiker eller annan sympatisör. Som en gammal nej röstare till både EU och EMU ifrågasätter jag existensen av en europeisk militär styrka. För mig är EU en ekonomisk union inte en militär union, och det var argumentet som fördes fram när det skulle röstas om EU i början av 90-talet. Att säga nej till en europeisk militär styrka är inte det samma som att säga nej till att Sverige skall hjälpa till i internationella insatser. Jag föredrar det fredsbevarande konceptet där olika parter på marken är överrens om att Svenska trupper skall komma in och styra upp saker under en övergångsperiod. Nordic battle group ser mer ut som ett ”fredsframtvingande” koncept där Sverige blir en del av en krigförande part.

Högberg jagar inte heller snömannen längre utan pekar på den privata sjukvården och anser att de privata alternativen som sköter sig skall få verka i systemet. Jag har inte heller någonting emot just detta att aktören kan kan vara privat men så som lagarna ser ut idag så är spelreglerna för de privata och kommunala/landstings alternativet olika. Privata företag saknar meddelarskyddet som skrev om igår, och det kanske är så att affärsidén hos de privata vårdgivarna handlar om att ha lite personal som får dåligt betalt jämfört med sina kommunala motsvarigheter. I grund och botten handlar det om ifall din gamla mamma eller pappa skall få sitta i sina sönderbajsade och sönderkissade blöjor på ålderns höst för att personalen inte hinner med, det kanske är det som måste ske för att ägarna för de privata vårdhemmen skall kunna få ut sin miljonbonus vid sidan av sin goda lön. Är det mer personaltätt så blir det högre driftskostnader och din gamla mamma eller pappa kan få leva sina sista år med rena blöjor.

Det här med att sitta och vänta på att socialdemokraternas idéprogram skall nå dagens ljus eller vad Johan W. kallar för att leta efter snömannen, jag tror inte man behöver vänta på det. Det finns mycket konkreta idéer i skuggbudgeten som man kan lyfta fram i sitt bloggande, man behöver faktist inte sitta och vänta på att något skall hända. Det finns en klar tydlig linje i skuggbudgeten och poänger som bör få se dagens ljus mycket oftare än vad de politiska motståndarna i media vill lyfta fram, det är inte heller deras uppgift att göra så.

Lästips

LO-Bloggen ”Oborstad, ociviliserad, obegriplig, oansvarig och omodern…”

ETC ”Vem granskar medierna?”

Annonser

0 Responses to “Har Katrine Kielos läst socialdemokraternas skuggbudget ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: