Saker att tänka på om man skall analysera Miljöpartiets förutsättningar att jobba med Allianspartiet.

Jag tycker att opinionsbildarna på Yougov har fel när det påstår att miljöpartiet inte skulle förlora på att samarbeta med Allianspartiet. Visst kan man mäta strömmningar i opinionen och dra slutsatser utifrån påstådda miljöpartistiska sympatisörers åsikt där de tycker till och anser att det borde vara ok för miljöpartiet att samarbeta med Allianspartiet.

Jag tror att miljöpartiet skulle förlora jättemycket på att under denna mandatperioden fördjupa sitt samarbete med Allianspartiet. Orsaken till att jag tror det handlar om det mandat som miljöpartiet sökte tillsammans med de andra rödgröna partierna vid valet 2010. Visst är det så att det rödgröna samarbetet upplöstes efter valet men de som röstade på miljöpartiet innan valet gjorde detta med premissen att de skulle samarbeta med Socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Det är ytterst olämpligt för miljöpartiet att samarbeta i djupare former med Allianspartiet iallafall under denna mandatperiod med tanke på det förtroende och det mandat som de sökte från sina väljare. Däremot inför nästa val om man öppet deklarerar att man kommer söka stöd för sin politik på den sidan av de politiska blocken där de får bäst betalt politiskt sätt borde inte vara något problem för då har väljarna vetskapen i sin hand när de skall bestämma ifall de vill rösta på miljöpartiet.

När Morian och Dahl tittar på hur en ”miljöpartist” ser sig själv på den politiska skalan då kommer de fram till att en tredjedel ser sig som socialister och en tredjedel ser sig som liberaler och 57 % ser miljöpartiet som ett mittenparti. På valnatten såg det helt annorlunda ut.  Då var det 72 % av Mp röstarna som identifierar sig som vänster och liberaler som är höger politiskt sätt kommer knappast upp i en tredjedel av valmanskåren utan de var på valnatten endast 4 % av väljarna.

Med tanke på de senaste strömmningarna när det gäller ett dip för socialdemokraterna och där det är högst troligt att många sossar har flyttat sina sympatier till miljöpartiet så stärker det bilden av att miljöpartiet består av väljare som ser sig som vänster till en mycket stor del. Det är knappast troligt att miljöpartiet fått en väljarbas som förändrat sig så dramatiskt att de gått från att identifiera sig som vänster till 72 % till att bara vara en tredjedel socialister på lite mer än ett år. Notera den stadiga lutningen åt vänster när det gäller miljöpartiet mellan valet 2006 och valet 2010. En större tidsrymd en ett år och lite till efter valet där Morian och Dahl presenterar siffror som avviker ganska dramatiskt.

Notera också den stadiga trenden som går tillbaka till valet 1991 där de som identifierar sig som höger inom miljöpartiet kan idag räknas som en av tjugo.

Men som sagt. Om miljöpartiet går till val 2014 där de proklamerar att de kan tänka sig att sitta i en regering oavsätt ifall den regeringen är höger eller vänster så får de gärna pröva det då, men till dess får de ta det lilla lugna och förvalta de mandat de fått av väljarna. Om 72 % av de som röstade Mp och som ser sig som vänster tycker att de nya språkrören samarbetar för mycket med Allianspartiet då kommer många av dessa som ser sig som vänster flytta sina sympatier bort från miljöpartiet och de hamnar knappast hos Allianspartiet.

 

Annonser

0 Responses to “Saker att tänka på om man skall analysera Miljöpartiets förutsättningar att jobba med Allianspartiet.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: