Skall man se på Moderaterna som ett företag ?

Den frågan ställer jag när jag tittar på Svenska Dagbladets ledarskribent som gärna vill blanda äpplen och päron genom att kleta på Socialdemokraterna ett krishanteringsprogram för företag skrivet av en amerikansk författare. När jag läst igenom hela ledaren så hittar jag ingen kritik mot socialdemokratin men en massa kritik mot Juholt, och detta från en person som aldrig skulle rösta sosse, det tror jag inte iallafall med tanke på att han är ledarskribent på bidragsberoende oberoende moderat.

Det handlar om att jobba in looserstämpeln på socialdemokratin och deras ledare Juholt, samtidigt har ju Allianspartiet en jättestor kris med Kristdemokraterna som etablerat sig stadigt runt 3 %, detta är inte särskilt bra. Inte för att jag tror att de kommer att trilla ur riksdagen men det kommer att urholka alliansen. Undra hur kul det är för Kristdemokraterna som kommer att ha en väljarkår som nästan bara består av moderata kärnväljare.

De fyra partierna i Alliansen har ett jättestort problem framför sig för det betyder nästan ingenting hur olika dessa 4 partierna positionerar sig i olika politiska frågor för att på valdagen tar framförallt den borgeliga väljarkåren ställning till ett enda valmanifest och det är det gemensamma från alliansen. Kanske är det dags att skrota de 4 partierna på borgerliga sidan och segla under ett flagg för det är ju exakt det som de har gjort under tiden de haft regeringsmakten.

En väljare kan aldrig lita på hur alliansens politik skall se ut så länge som 2 av partierna i denna kartell sätter upp ett skådespel där man har två olika åsikter. Alliansen är alldeles för duktiga att hålla sina interna gräl mellan de olika partierna inför lyckta dörrar så jag tror iallafall inte att det är annat än ett väl planerat skådespel inför media när de sätter igång med leken att de har olika viljor.

Socialdemokraterna har till skillnad från alliansen läckor från insidan, SMS och andra saker som går direkt till media. Om man är i toppen av ett parti så borde man hålla tätt tills man kommit fram till ett beslut som vinner en majoritet bland högdjuren, sedan när det är klart så backar man upp det fullt ut. Om man sitter på förlorarens sida då får man bita i det sura äpplet och strunta i att kontakta pressen.

Här är en poäng med det hela, om man inte tycker att den processen tilltalar då kanske det är dags att gå åt sidan och lämna plats för någon annan. Det finns ingen som är oumbärlig och speciellt inte i ett politiskt parti, alla kan ersättas, speciellt viktigt är just detta i ett parti som är har de politiska idéerna som drivkraft. Socialdemokraterna är ett sådant parti, men tydligen är det också så att det finns personer i toppskiktet inom socialdemokratin som verkar har en personlig drivkraft att de är där för att de gillar makten och detta gör att de tänker på sig själv först före partiet med de politiska idéerna.

Skall man se på Moderaterna som ett företag ? Det finns anledning att funderar på det med sin tillslutna partikultur, en kultur som hindrar från insyn i partiet. En kultur där man samlar in pengar i lönndom från företag och privatpersoner utan att önska redovisa detta. Risken är att ju längre alliansen är vid makten ju mer tillslutet kommer det det Sverige bli som styrs av dessa.

I USA pågår en ganska hård idéologisk strid där mannen på gatan försöker ta bort företagens rätt att köpa sig makt. Dvs att de kan sponsra den politiska kandidaten de tycker om. Det går inte att driva en kampanj i USA utan hutlöst med pengar. Eftersom det finns lagar som pekar på att man får sponsra i politiken så har inte politiskt ideologiskt styrda kandidater någon chans att vinna i en politisk kampanj.

Oftast handlar politiken där om helt andra saker än just sakpolitik och det handlar om att angripa personen på ickepolitiska grunder och fokusera och förstora de negativa sakerna. Nu är det fortfarande ganska långt till valet men man kan skönja en grundton som på visst sätt är förstålig om det är skrivet från någon som är in i märgen borgare. Det handlar om att måla motståndaren i dåliga färger och aldrig prata om deras sakpolitik.

Varför kan man inte fokusera på sina egna politiska idéer och lyfta fram dessa ? Man väljer att prata om den politiska motståndaren och detta utan att prata om den politiska motståndarens sakpolitik. Har man inga egna idéer ?

 

Annonser

0 Responses to “Skall man se på Moderaterna som ett företag ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: