Fredrik Järnhanske ?

Jag vet inte riktigt vad man kan ha för kritik mot ett ledarskap som styrs uppifrån och neråt från regeringskansliet. Under tiden som sossarna styrde och HSB satt vid rodret var det inte mycket skillnad egentligen. Det handlade knappast om en ledarkultur som andades fritt tänkande och vid en del tillfällen valde HSB att ta in folk i partitoppen som stod utanför partiet för att det av någon anledning tydligen inte fanns det rätta kompetensen i partiet.

Enskilda ledamöter i riksdagen skall kunna driva hjärtefrågor som skiljer sig från partilinjen och söker man förtroende som kandidat i ett parti och de politiska ställningstaganden som skiljer sig från partilinjen och denna avvikelse accepteras av partiet då skall man kunna driva den linjen i riksdagen och därmed rösta mot det egna partiet i just denna enskilda fråga.

Man skall inte bli tvingad och utskälld av de egna partiets ledare om man har ett politiskt ställningstagande i en enskild fråga som är känd innan valet.

Högberg filosoferar om framtidens ledare och hur denne kommer att se ut. Jag tror att det kommer bli åt det hållet att man får en typ av politiker som har ett ben i näringslivet men tar en paus från detta och kör några år i politiken och sedan tar ett steg tillbaka.

Det finns inget som heter att någon är oumbärlig i politiken, ett parti som vilar på idépolitik och är starkt rotad där behöver ingen säljartyp till partiledare som skall bete sig på ett visst sätt enligt PR gubbarna och tidningarnas bedömningar.

Ett parti som vilar hela sin politiska gärning på de politiska idéerna som man med tidens tand finjusterar och anpassar till de nya tiderna behöver inte förlita sig på ytliga premisser såsom image och att ha ett språkbruk som består av intetsägande modeord.

Jag har innan skrivit ganska mycket om hur värdelösa jag anser att opinionsmätningar är som handlar om vem som människor har mest förtroende för. Om det är Reinfeldt eller Juholt. Vi har inte val som i Finland, USA eller andra platser där vi väljer president så ett sådant ställningstagande som mäts är i praktiken ointressant.

Att mäta förtroende för ledare mot ledare som i dessa tider handlar om Reinfeldt mot Juholt handlar om att flytta det politiska resonemanget från politisk sakpolitik till politisk ytlighet. Det handlar om att flytta politiken till att handla om ledare mot ledare, vem som ser bäst ut på bild, vem som har ett ordval som låter bra men som inte betyder någonting när det gäller vilka beslut man kommer fram till.

Politiken borde handla om människors vardag och hur reglerna (lagarna) påverkar människors liv. Partierna borde i en sådan situation tydligt deklarera om man tycker att lagarna och reglerna är ok eller om man vill förändra dem. Om man vill förändra dem bör man föra fram exakt hur man vill förändra och förklara varför man vill förändra på just detta sätt.

Jag efterlyser en dialog som handlar om att hela tiden som parti rikta sig mot väljaren, att se deras vardag och kunna prestera lösningar.

Idag ligger dialogen ofta på det politiska personerna och hur olika politiska personerna säger saker som de riktar mot andra politiker. Det handlar mer om vad politikerna gör i sitt vardagsliv än vilken politik de vill framföra och det verkar som att alla tidningar hänger på detta för det handlar om vardagligt drama som man kan likställa med en omröstning i idol eller att skapa tittbilder som man hittat på internet som packeteras med överdrivna beskrivningar.

Alltså mer dialog mellan partierna och väljarna istället för den ytliga pajkastningen mellan folk i samma parti eller mellan representanter för olika partier.

 

Annonser

0 Responses to “Fredrik Järnhanske ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: