Socialdemokraterna är inte miljöpartiet.

Nu vet inte jag exakt hur frågorna sett ut som Jenny Madestam fått från journalisten när det gäller öppenheten inom Socialdemokratin, eller kanske jag skall säga den öppenhet som inte finns. Hursomhelst, vad Madestam svarar när det gäller om Socialdemokratin skulle kunna klara ett öppet val av partiledare så tar hon fram sakexempel med miljöpartiet och Mikaela Valtersson som efter att förlorat kampen om att bli språkrör lämnade toppolitiken.

Den stora skillnaden mellan socialdemokraterna och miljöpartiet när det gäller att välja sina ledare är att en miljöpartist är inställd på att mandatet är begränsat, det betyder att man vet att när man träder in i sin förtroendeposition så vet man vilken dag det senast kommer att sluta. Det finns inga sådana begränsningar inom socialdemokratin vilket gör att även om man jämför två svenska politiska partier så är de ur partidemokratisk synvinkel skillnad på natt och dag.

Miljöpartiet är ett väldigt ungt parti och när man talar om deras inre partipolitiska demokrati så ligger de i toppklass. Det är ett parti som är byggt underifrån och jag tror att det är en av aspekterna som lockar väljarna till just det partiet vid sidan av miljöfrågan som sakfråga. Socialdemokraterna är till namnet det äldsta aktiva partiet vi har i Sverige, det var grundat utifrån ett behov som människor upplevde fanns och det var en stenhård kamp för att vinna makt till de vanliga människorna och inte som det var så makt till de som har pengar och är män.

Man kan inte ha ett parti som så starkt cementerat sig i en inre demokratisk struktur som kanske var funktionell i mitten av 70 talet. Jag står ganska långt ifrån Madestam och hennes resonemang att en öppen process skulle göra att socialdemokraterna tappade kompetens för att förlorarna i en öppen valprocess skulle tvingas lämna politiken som Valtersson.

Med tanke på hur denna kompetens som antas finnas i toppen av den socialdemokratiska hierarkin och med tanke på det valresultat som de presterat för socialdemokraterna så kan man lugnt säga att denna generation socialdemokrater riskerar att gå till historien som förlorarna. Generationen som på grund av någon form av kompetens eller politisk know-how har lyckats locka så få väljare till socialdemokraterna.

Så om man öppnar upp och gör ett praxis där alla representationsplatser i socialdemokratin väljs av medlemmarna efter principen en röst per medlem så kommer många av de gamla gardet att försvinna. Socialdemokratin får de ledare de förtjänar på gott och ont men de får också ledare med en självförtroende där man kan visa på att man faktist har ett starkt stöd i det egna partiet.

Det kan aldrig vara en nackdel att genomgå en sådan metamorfos som parti. Den eventuella skada är kortsiktig men långsiktigt vinner man på detta. Jag ”härjar” lite grann i kommentatorsfältet hos Johan W. där jag inte kan låta bli att skriva ett nästan halvt blogginlägg i han kommentatorsfält om just detta. Öppenheten inom socialdemokratin. Han utvecklar resonemanget mer i denna bloggpost som är en response på det som Madestam sa till journalisten.

När man läser hans exempel där med någon partikamrat som inte verkar ha någon takt eller känsla för saker som öppenhet i partiet så får jag upp ord i huvudet så som ”institutionaliserad”, ”skyddad verkstad”, ”insnöad” och ”leva i fantasivärld”. Det kan tänkas vara elaka ord men det är absolut inget sådant och jag är inte ute efter att förolämpa någon, men det handlar mer om att vara fostrad in i en partikultur eller en klubb där man har vissa etikettregler som man följer till punkt och prickar. En anda och ett vinnande recept anno 1970 men hopplöst efter sin tid och som längtansfullt tänker att det var bättre förr.

Socialdemokraterna kan ha förstadiet till ”facitsjukan”. FACIT AB var ett värdsledande svenskt företag som hade mekaniska räknare som sin specialitet. Vad som hände med dem var att de klarade inte av att förnya sig själva och ta till sig och utveckla ny teknik där man såg till att bli världsledande på elektroniska räknare. Sakta men säkert tappade man andelar och ingen ville längre ha mekaniska räknare för att de elektroniska blev bättre och billigare.

Det ironiska är att en ungdom knappast känner till FACIT AB eller deras produkter och har ingen aning om att bolaget funnits för det är som att referera till stenåldern men varje sosse som är i ledande politisk position är i ålder och i tänkande så att de vet exakt vad jag talar om. Socialdemokratin i deras demokratiska struktur representerar just nu ett FACIT AB åren innan konkursen, de mekaniska räknemaskinerna säljer forfarande bra men om några år springer tekniken ikapp bolaget och de hamnar på historiens bakgård.

Det är inget fel på grunderna i socialdemokraternas politik, problemet handlar om den politiska strukturen och det manskap som sitter där och som inte har levererat. De är kanske inte de personerna som sitter inne med lösningarna. Hade de varit detta så hade de kommit på detta för 5 – 10 år sedan och tagit strid för dessa idéer och sett till och förändra socialdemokratin till det bättre.

Det är egentligen inga dramatiska förändringar det handlar om, det enda det kan vara dramatiskt för är de personerna i toppen som riskerar att förlora sin position , sitt privilegium för att medlemmarna inte vill ha dem där längre.

Det kan aldrig vara en nackdel att ha öppenhet i ett part när det gäller hur man formar politiken men också hur man väljer att ta fram de personer som skall kommunicera politiken till allmänheten.

Annonser

1 Response to “Socialdemokraterna är inte miljöpartiet.”  1. 1 Partiernas öppenhet måste öka | Kent Persson (m) blogg Trackback vid 29 december, 2011 kl. 11:01

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
december 2011
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: