Mina funderingar på Ylvas svar.

Först berättar hon att hon bloggar mycket, sedan beskriver hon reaktionerna på sin förra bloggpost.

Dessa ord skrivna av henne fastnar i mitt medvetande.

”Vi har själva skapat den och det är vi själva, ingen annan, som kan vända utvecklingen. Men om vi inte utgår från en korrekt beskrivning av verkligheten, och anstränger oss att förstå vår roll i dagens politiska landskap, så kommer vi inte att lyckas.”

Med risk att jag väger hennes ord på guldvåg och tar texten ur sitt sammanhang så försöker jag fundera över vad den djupare meningen är i de orden. Vi (socialdemokraterna) har skapat den situationen vi sitter i och vi är de ända som kan ta oss ur det. Jag vet, inte hennes ord utan min tolkning nu. Jag reagerar på ordet ”vi” för att det kan vara ett väldigt stort omfattande område. Att socialdemokraterna skall ta sig ur den situationen de själva skapat och fastnat i eller att de toppolitiker som styrt sossarnas utveckling de senaste 20-30 åren också är ett ”vi” inom socialdemokratin skall ta socialdemokratin ur den situationen som de själva varit med och skapat.

Nästa mening ”Om vi inte utgår från en korrekt beskrivning av verkligheten”, där kan man undra om vi är toppen av socialdemokratin som haft avgörande ansvar för att ha skapat krisen eller de som är medlemmar i partiet som lever i en verklighet som ”högdjuren” inom partiet lämnat för länge sedan. Ta Ylvas exempel som varit i politiken från slutet av 80 talet på ledande positioner, säkert duktig på många sätt och i en position där hon haft makt att besluta. Hon har haft god möjlighet att pröva de idéer som stått henne närmast och jag antar att partiet har lyft fram henne på grund av de idéer hon haft.

Jag tror inte att politiker som suttit lika länge som Ylva i det politiska topprummet har kvar förmågan att sätta sig in i en verklighet som deras väljarbas lever i. Det kanske inte samma skada skedd för en borgerlig politiker att sitta länge för att de lever oftast ett liv som motsvarar det av deras väljarbas. En del av problemet är just den dåliga rörligheten i toppskiktet av partiet. Folk som kommer utifrån en vardag, med jobb och vardagsproblem som har i sitt eget huvud tankar och idéer som är så färska som möjligt om hur verkligheten ser ut.

Hursomhelst så tror jag att det knappast blir ett nerköp att få in detta friska blod i socialdemokratiska toppskiktet för att vädra ut den lilla klubb som nästan drabbats av intellektuell inavel. Bättre rörlighet där man har en tidbegränsning där man sitter som riksdagsledamot, förtroendevald, minister, statsminister är en nödvändighet för att understryka att socialdemokraterna är ett parti som bärs fram av idéerna och inte av personerna.

Att ha en begränsad tid som man sitter på ett mandat beskrivet några rader ovan skapar också en kultur där man lockar in folk i politiken som är bara där på besök och aldrig siktat på att vara politiker i hela sitt liv. Personer som kommer från en verklighet där de sett problem och har idéer som de vill pröva i politiken. Då får man det partiet som Ylva efterlyser.

Att göra analysen av den korrekta beskrivningen av verkligheten är ingenting som skall göras av de personer som varit med på den resan i början av 90 talet till idag och krympt partiet rejält. Om de hade haft lösningar, om de hade haft en korrekt beskrivning av verkligheten så hade inte socialdemokraterna suttit i opposition som de gör idag. Det är ju inte så att ifall Djurgården Ohlys och Reinfeldts favoritlag skulle ha samma tränare och ledarstab och det gick riktigt illa för dem och de åker ur allsvenskan, de åker ur superettan, de åker ur division 2 och i division 3 har de samma tränare och ledarstab som tagit dem hela resan ner i träsket och de sitter där och säger. Vi har lösningarna för hur vi skall ta oss upp i allsvenskan igen.

I verkligheten hade Djurgården i detta fall sparkat tränaren ifall de trillat ur allsvenskan. Man fortsätter inte med samma manskap förutom om man är socialdemokrater och tror att folk som bidragit till socialdemokraternas fall skall ha förmågan att lyfta socialdemokraterna ur träsket.

Idrottsmetaforen är kanske lite haltande men det gäller samma sak i näringsliv eller inom andra platser där man mäter resultat. Man sätter upp ett mål, siktar på det och når man inte ens i närheten av detta mål då bör man lämna plats för någon annan att ta vid och försöka.

Nog sågat för mig.

Det är bra det Ylva skriver om de områdena som hon anser att socialdemokratin måste vara tydliga inom, svagheten i detta är att det egentligen inte är konkret men samtidigt får man vara lite rättvis att peka på att det kanske inte är hennes uppgift att vara konkret för att förekomma den process som jag antar att socialdemokraterna håller på med just nu. Att snickra ihop en politik som håller måttet.

Det känns lite konstigt att hon efterlyser en tydlighet i politiken men själv bara presenterar de områden där hon anser att socialdemokratin skall vara skarpa. Hon skriver inte som hon predikar.

Trots all den negativa kritik som förhoppningsvis är konkret från en som efterfrågar konkretisering så tycker jag det är bra att hon bloggar, det är generöst att ha kommentatorsfältet öppet även om det inte alltid är de snällaste saker som skrivs där. Vad jag gillar är att det är på hennes blogg som politiken händer just nu och alla tidningar får spela andra fiolen. Det blir hennes ord, på gott eller ont som man kan läsa utan förvanskningar och tolkningar. Jag tror att det är framtidens melodi att göra så.

Jag vill ha en bloggande statsministerkandidat i Juholt som varvar egna texter med länkningar till alla debattartiklar som han skriver men också har ett och annat youtube klipp där han med egna ord beskriver sina idéer och tankar. Men jag tror inte detta kommer hända även om det borde hända. Man kan ha full kontroll över kommentatorsfältet om man så önskar. Man kan bygga upp en FAQ baserat på alla frågor och funderingar som kommer i kommentatorsfältet. Bygger man upp den kontaktytan nu så kan den vara väldigt användbar i valet.

Man kan faktakolla tidningarnas påståenden och man kan lägga till saker som de undviker att ta med i sammanhanget. Det finns mycket man kan göra med en blogg och man vore en dum socialdemokratisk statsministerkandidat om man struntade i att öppna en sådan kanal mot väljarna.

Annonser

0 Responses to “Mina funderingar på Ylvas svar.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: