Varför sviker Socialdemokraterna väljarna ?

Jag lånar Silfverstrands frågeställning till en viss del men jag vänder på det för det känns närmare sanningen enligt mitt sätt att se det. Eftersom jag ser Silfverstrand lite som en bråkstake så har jag inte brytt mig om att djupdyka i hans resonemang. Tittar man i grundtemat hos honom så finns det en röd tråd som uppenbarar sig. Det är väldigt lite snack om politik, om politiska lösningar på politiska problem. Det handlar mer om att bara kritisera andra för saker som de skriver och ibland för saker som de inte skriver (i bloggposten jag länkar ovan kritiserar han en person för att inte skriva om vissa saker i hans analys).

Det så kallade krypskyttet som de anonyma kommentarerna beskrivs som kan väldigt effektivt avvärjas från Juholts sida genom att inte kommentera saker som kommer från anonyma källor. Det finns ingen anledning att gå in i argumentation med mot en källa som är anonym, men också vet man inte hur kontakten mellan journalisten och den anonyma källan sett ut. Man vet inte hur ledande frågorna är och hur mycket pengar som växlat ägare i kontakten.

Om Juholt inte är ute på banan och kommenterar saker då är det risk att media i opposition till Socialdemokraterna får hubris och sätter igång och fantisera om orsaken till Juholts dåliga tillgänglighet. Sådant sker aldrig när Reinfeldt gömmer sig från media och är otillgänglig för att svara på frågor i vissa ämnen. Taktiken på Moderaternas sida när det gäller frågor de inte vill ge svar på handlar om att helt enkelt sätta upp en tyst mur och sitta och trycka bakom denna mur till frågorna ebbar ut.

Kanske sossarna måste göra på samma sätt ? Något som tyvärr skulle döda mycket av den politiska diskussionen, eller skulle den det ? Om man kontinuerligt blockerar alla diskussioner som inte handlar om politik då blir media lite sura men samtidigt kanske det är bättre att det blir så och så ägnar man alla uttalanden åt att bara prata politik och saker man vill förändra.

Det är i grund och botten inte intressant hur lite som alliansanhängarna ogillar socialdemokratin som ideologi i allmänhet och deras företrädare i synnerhet, det är liksom så det alltid kommer att vara. Låt dem måla på och färga sossarna hur de önskar att se dem, det är inte viktigt egentligen vad de tänker och tycker för de kommer aldig att rösta på socialdemokraterna. Bättre att köra sitt eget race. Det enda som gör att socialdemokraterna vinner anhängare handlar om att ha en stark dialog med sina väljargrupper, en dialog där man förstår vilka problem som människor fastnar i därför att lagar och förordningar ser ut på ett visst sätt.

Socialdemokratin ägnar för mycket tid åt att gå i svaromål mot påståenden som kommer från dolda avsändare. Man kan aldrig tillfredsställa en anonym källas anklagelse och man kan aldrig veta hur frågeställningen har förändrats efter att journalisten gått in och putsat, justerat och vässat frågeställningen, så det blir alltid svårt att bedöma trovärdigheten och styrkan eftersom avsändaren är okänd.

Socialdemokratin ägnar också för mycket tid åt att bråka sins emellan. Jag tycker att partiet som kallar sig Socialdemokraterna lider av ett demokratiskt underskott. Det är traditioner som låser partiet, traditioner som berättar hur man skall förfara sig för att välja sina ledare. Det blir ett omodernt parti som i väljarnas ögon uppfattas som ett parti som för länge sedan passerat sitt bäst före datum.

Socialdemokratin ägnar för lite tid åt att jobba med att nå sina väljare men också nå potentiella väljare. Det är den läxan jag hoppas att de håller på med just nu, att sondera och försöka nå människor som man tror att man vill företräda och lyssna på hur deras situation ser ut för dem. Jag tror att många människor får svårt att identifiera sig med personer som sitter i socialdemokratiska partitoppen, personer som verkar otillgängliga och de har suttit så länge i partitoppen att de tappat kontakten med de människorna som kanske inte har det så bra. De har tappat känslan att förstå och sätta sig in i människors vardag när deras egen vardag liknar den av ett typiskt överklassliv.

Identifikationsproblemet där väljaren ser på sossarna i toppen av maktpyramiden gör att de skräms bort och det kan kasta trogna väljare in i en politisk hemlöshet som gör att de lägger sig på soffan eller flyttar sig till V eller Mp först och främst. Socialdemokraterna under Göran och Mona har bit för bit flyttat socialdemokraterna åt höger och detta har gjort att människor har stigit av under resans gång. Partiet har prioriterat annorlunda och satt andra gruppers väl och ve i första rummet och kanske glömt bort deras kärnväljare som då helt enkelt vänt partiet ryggen för partiet har vänt dem ryggen.

Det enda partiet kan göra för att vända utvecklingen är att presentera en politik som väljarna vill ha, en politik som skiljer sig från de andra partiernas politik, en politik som bygger på att man lyssnat in och förstått rätt. Lyckas man med detta så kommer väljarna tillbaka. Det är slöseri med energi att slåss med väderkvarnar som de anonomyma källorna kan ses som, det är slöseri att diskutera frågor som inte handlar om politik med media, saker som inte har någonting med politikens innehåll att göra.

Har man inte lyssnat in och inte förstått rätt då kommer stödet för partiet att minska bit för bit. Man kan väl ungefär säga som så här att de som varit i ledande position under resan från mitten av 90 talet när sossarna var ett 45 % parti och där de nu ligger runt 25 % så de personerna som forfarande är med i ledande position inom partiet, dessa måste stiga åt sidan. Man kan inte tro att några som varit med så lång tid i ansvarig ställning och drivit socialdemokratin i en riktning där man visat att man varit dålig på att lyssna in och lyssna rätt på väljaren är dem som är lämpliga att förnya socialdemokratin.

Folk har sett dem och avfört dem som alternativ när de gjort sitt val, så då skall dessa bytas ut och andra skall komma istället. Kanske lösningen är enkel och ligger utanför socialdemokraternas makt att bestämma. Man inför listor till valet där de som har mest kryss kommer längst upp på listan och de blir valda, om man inte kryssar för en kandidat räknas det som ett kryss på den som står längst upp på listan. Socialdemokraterna tycker inte om en sådan förändring för detta innebär att man tappar makten att bestämma vem som skall representera partiet i riksdagen. Det är kanske just denna tapp av makt som måste införas för att automatiskt rätta till saker som är problematiska i partiet.

United Minds undersökning målar en svart bild av socialdemokratin, men jag tycker inte det är så farligt som Aftonbladet tycker. Visst flyttas sympatier bort från socialdemokraterna men samtidigt så är det rödgröna blocket lika stort som mätningen innan samtidigt som det borgerliga blocket läcker.

Den borgerliga representanten på Aftonbladet analyserar att förfallet helt enkelt gått för långt. Samtidigt har det Rödgröna blocket tagit in 1,2 procent på det borgerliga blocket men detta är tydligen förfall. Jag tror inte ens att hon är sosse så om hon tycker att förfallet gått för långt så betyder det föga i långa loppet. Jag menar att hon inte är en röst som sossarna förlorar i nästa val för det är en röst de aldrig hade från början.  Alla har ju rätt att göra sina egna tolkningar av opinionsmätningarna. Här gör jag min tolkning samtidigt som Aftonbladet gör sin tolkning. Jag hoppas att folk skapar ett eget förhållningssätt till opinionsmätningarna där man tolkar själv istället för att köpa min eller Aftonbladets eller någon annans tolkning av opinionsmätningen.

—-

Tillägg. Artikel DN om skeva opinonsmätningar.

Från artikeln

En upptäckt var att de personer som uppger att de röstade på SD i valet 2010 anger att de ingår i flera olika självrekryterade paneler i en högre utsträckning än andra grupper. SD-väljare är således överrepresenterade i självrekryterade paneler, vilket också visat sig i dessa undersökningars resultat.

Noteras kan att United minds använder sig av webpaneler så siffrorna för SD kan vara för höga.

Annonser

0 Responses to “Varför sviker Socialdemokraterna väljarna ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: