Jag kan förstå att få vill bli partiledare för socialdemokraterna.

Det borgerliga inslaget på aftonbladet tittar i backspegeln och analyserar om vem som gjorde fel när Juholt valdes fram. Tydligen var det valberedningen med Berit Andnor i spetsen som skall skyllas för att Juholt blev vald. Jag har ingen anledning att försvara någon av dessa personer som jag anser tillhöra det gamla gardet som varit med på hela socialdemokraternas resa från ett 45 % parti till ett 25 % parti, men läser man den borgerliga skribentens analys så kan man få bilden av att de ensamna bara väljer ett namn ur en låda med lappar och plötsligt så har man Juholts namn i sin hand.

Det borgerliga inslaget på Aftonbladet citerar rader ur Sveriges Radios dokumentär om Juholt i sin artikel, jag noterar detta för att lyfta fram hennes selektivitet i lyssnandet av den dokumentären. Man får en väldigt bra inblick i hur det gick till när Juholt valdes. Till exempel så säger Juholt i dokumentären att han skickade ut email till alla partidistrikten där han sa att om de lanserar honom som namn, då är det allvar, han kommer tacka ja om han får frågan.

Partidistrikten hade den vetskapen i sin hand innan de gjorde någonting med idén att lyfta fram Juholt som partiledare. När partidistrikten sedan i majoritet lanserar Juholt som kandidat och då kan inte valberedningen med Andnor i spetsen göra annat än att skicka en förfrågan till Juholt.

När det borgerliga inslaget på Aftonbladet avslutar sin artikel med att citera rader ur dokumentären med Juholt, då vet jag att hon har lyssnat igenom hela den dokumentären, hon känner till hur det gick till när Juholt blev vald, hon känner till att det var partidistrikten som lanserade Juholts namn efter att andra tackat nej.

När Lena Mellin skyller på valberedningen och säger att de gjort fel så säger hon samtidigt att Andnor och valberedningen gjorde fel när de lyssnade och tog tillvara på en majoritetsröst som såg dagens ljus i och med att partidistrikten lanserade Juholt. Mellin kanske inte tycker om att ett parti skall välja sina ledare med majoritetsbeslut ute i partidistrikten, Mellin kanske anser att det fanns andra val istället, om dessa fanns då hade de redan blivit tillfrågade men tackat nej.

Om det är någon eller något som skall skyllas på i processen som gjorde att Juholt blev vald så handlar det mer om alla dessa personer som fick frågan före Juholt , de som tackade nej, men man skall också skylla på partidistrikten som ville ha han som partiledare, det stora problemet verkar ha blivit alla dessa personer som fått flytta på sig, de som förlorat den position som Mona givit dem. Sedan är det så att Juholt väckte ont blod hos Monas anhängare när han lanserade att partistyrelsen skulle avgår inklusive han själv. Detta undergrävde Monas postion till det ohållbara och om han inte hade fienden innan i politiken så fick han det där.

Saken är den att efter valet, Juholt hade rätt, det var rätt att föreslå att styva om i socialdemokratin efter att socialdemokraterna gjort ännu ett förlustval där de inte uppnått det mål man satt innan. Vad Mona borde gjort var att avgå på valnatten efter att förlusten var ett faktum. Har man siktat på ett mål och misslyckats då skall man stiga åt sidan frivilligt och man skall inte lyftas ut ur ämbetet efter att någon sagt det som de flesta anses vara rätt politisk bedömmning.

Det borgerliga inslaget på Aftonbladet tycker ju att Juholt inte är rätt man för partiet för han inte suttit med i ledande position hos Göran Persson eller Mona Sahlin, med tanke på hur misslyckade dessa två varit som ledare resultatmässigt så skall han vara otroligt glad att han inte är en del av detta misslyckande så tillvida att han varit i en beslutande position under den tid som socialdemokraterna tappat stöd.

Han är rutinerad med tanke på allt det resande han gjort under den tid som Mona och Göran inte ville ha med honom i sitt lag, att resa runt och ha kontakt med partidistrikten, prata med den kontinuerligt och hörsamma deras tankar är att vara djupt rotat hos partiets gräsrötter. Det kanske inte är så konstigt att partidistrikten till slut valde att nominera honom. De vet vem han är och har antagligen pratat med honom på tu man hand, något som de knappast kan säga om de andra personerna i partitoppen.

Jag ser ett stort problem med att VU kanske tänker avsätta Juholt, om de gör detta borde de kanske ställa sina egna platser till förfogande för då flyttar de bort en person som har varit vald av partidistrikten i majoritet. Det skapar också nya förutsättningar för framtiden där nästa partiledare i större grad kommer att handplocka alla ledamöter i VU och då är det lojalitet till den nya partiledaren som är det viktiga kravet inte deras kompetens.

Det finns mycket att önska när det gäller att välja en ny partiledare, att göra om samma sak igen i en extrakongress med samma system och med samma personer inblandade i toppen löser ingenting och det blir inget nytt under solen. Samma personer blir då kvar i ledande positioner, personer som varit med på resan som tagit sossarna från ett 45 % parti till ett 25 % parti.

 

0 Responses to “Jag kan förstå att få vill bli partiledare för socialdemokraterna.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: