Katten Juholt

En katt har nio liv säger man ju. Juholts politiska liv lever än och med tanke på hur många gånger som media skrivit hans politiska dödsruna så måste han förbrukat nästan alla nio liven.

Är det bra att Juholt sitter kvar ?

Jag vet inte. För egen del så röstar jag inte på det sättet, jag väljer ett parti på grundval av deras politiska grunder som de vilar på. Men samtidigt verkar det som att massa media som är fyllda med allianssympatisörer har massor med åsikter om Juholt, massor åsikter om han skall avgå eller inte och argumenterar för eller emot detta som om de var personer som kunde tänka sig att rösta sosse.

Om sossarna skall avsätta Juholt skall detta göras under ordnade former, inte bland nyhetssidorna där alliansjournalisterna gång efter gång skriver Juholts politiska dödsruna. Det är medlemmarna som äger frågan och ingen annan men ibland så kan man tro att det är aftonbladet eller expressen som är dem som bestämmer när partiet skall byta ledare. Det vore patetiskt ifall Sossarna bytte ut sin ledare bara för att det är krigsrubriker på de skrikiga kvällstidningarna. Med rubriker som ”stred in i det sista” och ”för partiets bästa bör han lämna sitt uppdrag” så bygger man upp ett scenario där sista versen av Juholts politiska liv skall avklaras.

Få väl se vad som händer nu. Är det bra ifall han sitter kvar. Jag vet inte. Jag är inte en av dem som flyttat mina sympatier bort från de politiska grundtankarna som socialdemokratin byggt sin politik på, men det är fortfarande så att det är det gamla gardet som suttit så länge i partitoppen, ansvariga för nederlag efter nederlag, ansvariga för en minskning av partistödet från 45 % till 25 %. Hade Juholt stigit åt sidan så hade detta inte löst problemet med de gamla uvarna som fortfarande sitter i partitoppen.

Det verkar vara en grundtanke i denna topp av partiet att söka lösningar på problem bortom den egna horisonten, det är inte dem själva eller deras polare som är problemet utan de resonerar att de gör saker på fel sätt. Jag tycker att det är fantastiskt att ett parti med så många medlemmar 100.000 ungefär bara haft en rotation på topposterna som handlar om att byta väldigt få personer. Socialdemokraterna skulle må bra av att ha någon form av begränsning där man får sitta på ledande position i ett visst antal år. När man gjort detta då skall man ta en paus. Behöver inte vara som Miljöpartiet att man är ute för gott efter ett antal år utan att man kanske har en karens på x antal år, förslagsvis en mandatperiod.

Syftet med en sådan begränsning handlar om att blockera folk som vill ha makt för maktens skull och vill vara i politikens centrum hela sitt liv, man väljer den politiska banan för att man vill ha makten. Vet man att man bara kan sitta ett visst antal år då är det kanske inte lika attraktivt. Är man i partiet och man vet att man bara kör några år så kan detta locka till sig människor som vill ta ett break från sin vardag, sitt yrkesliv och de kan ge några år för att jobba för att förändra samhället inom partiet.

Så vad händer nu ?

Jag antar väl att det är lugnt en till två veckor. Alliansjournalisterna går hem och vässar de verbala knivarna och ger sig ut på jakt igen efter katten Juholt. Det finns en stor trötthet som börjar sprida sig även till de allianstrogna supportrarna. Samtidigt som socialdemokraterna själva inte har möjlighet att prata politik så sprids detta till det andra lägret också. Detta blir så stort att det tar över hela den politiska manegen, och politiker och folk av olika politiska färger börjar tröttna på all denna cirkus.

Som vanligt hoppas jag att Aftonbladet och Expressen inte tjänat så mycket pengar på dramat eftersom det är i grund och botten det som är viktigt för dem, att de skriver saker som gör att de tjänar pengar. Ibland kan man önska att det var mer värt för tidningarna att skriva om alliansen och deras politik men de kanske inte kan sälja lösnummer på det. Det finns inget drama där, det är grått och tråkigt och när de inte gillar ämnena som journalisterna vill att de skall svara på då struntar de i att svara journalisterna och de accepterar det (kors i taket).

För egen del så känner jag att jag vill bryta nu mark. Jag är intresserad av riktiga politiska frågor, tyvärr är det få dagstidningar och kvällstidningar som delar detta intresse, så det blir för mig att helt enkelt hitta det som jag tycker är intressant som vanligt och så skall jag försöka att inte rapa upp samma typ av bloggpost flera gånger om med samma tema och samma grundtankar.

Det är lätt att dras med i cirkusen som händer när journalisterna vässat de verbala knivarna för att jaga katten Juholt för att ta dö på ett till av hans många politiska liv. Det kanske blir så att de till slut är utömda och har täckt alla typer av vinklar så det finns inget kvar att jaga och han fortfarande står upp. Vad skall de göra då ?

Kan väljarna komma tillbaka till socialdemokratierna ?

Man skall aldrig säga aldrig, förhoppningsvis lever inte vanliga människor med samma dramatiska tänkande som journalistkåren med sitt extrema sätt att gå fram. Det är inte en vild gissning att många kommer att välja bort partiet på grund av Juholt, men det är väldigt få av dessa som kommer att promenera över till alliansens sida. Jag gissar att alla som korsat den politiska gränsen sedan 2006 års val från rödgröna till alliansen gjorde detta för länge sedan. De som finns kvar söker sig hellre till V och Mp. Förhoppningsvis slutar Juholt att ge journalistkåren straffspoarkar på socialdemokratin men samtidigt är det så att när allianssidan snurrar runt, juger, gömmer sig för media eller säger direkt tokiga saker då blir det inget tryck på dem. Men det är så alliansjournalister försöker aldrig göra mål på sitt eget lag. Så är det bara och så kommer det alltid att vara.

Få se vad som händer.

Annonser

0 Responses to “Katten Juholt”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: