Nästa partiledare måste väljas av medlemmarna själva.

Det spelar ingen roll vem som kommer efter Juholt, vem det än blir har inte sin förankring i partiet, personen har en mandat som har de har fått av partieliten. Så när det gäller förankringen i själva partiet så handlar detta om att det kommer vara svagt om man har en metodik att välja som går i gamla hjulspår. Man frågar den första, sedan den andra, kanske tredje, fjärde, femte ….

Partiledarkandidaterna borde vara synliga, och som parti borde man förbereda en omröstning där alla medlemmar är välkomna att vara med och välja nästa partiledare. Det är ju ändå den process som partiledaren kommer att få gå igenom när det gäller att prövas av det Svenska folket i nästa val 2014. Jag har skrivit en bloggpost innan där jag anser att alla ämbeten som är viktiga i partiet borde väljas på samma sätt som man väljer i allmäna val. Det är det enda riktiga som bör göras.

Enkelt

Alla som vill bli partiledare, de annonserar att det är tillgängliga och man frågar medlemmarna vem de vill ha. Den som får mest röster leder partiet fram till nästa kongress. Ett parti som påstås vara demokratiskt skall också styras av demokratiska principer som genomsyrar hela partiets agerande, alla andra förfaranden är fel.

Tydligen blev det fel i förfarandet med valet av Juholt. Trots att han valdes av en kongress som sas vara enhällig så glömdes det att pröva den nya ledaren mot VU, eftersom de avsatt den kongressvalda ledaren så har de i princip tagit på sig rollen som en instans i partiet som utövar veto rätt. Så när kongressen har fel då går de bättre vetande VU in och rättar till saker och ting. Alla medlemmar i VU borde avgå med omedelbar verkan eftersom de ser sig ha rätten att avsätta en kongressvald partiledare.

Det vore konstigt att ett VU som varit med om att avsätta en kongressvald ledare också skall vara dem som är involverad i processen att välja en ny ledare för att kongressen tydligen inte kan välja rätt.

Det är skarpt läge nu, socialdemokratin står inför ett vägval, man måste riva upp gamla metodiker när det gäller hur man väljer dem som skall företräda partiet. Man måste skapa ett nytt förfarande som är så bra att människor anser att de personer som blir valda efter den nya metodiken mycket väl representerar partiets väljare så att medlemmarna mycket väl kan identifiera sig med de personer som företräder partiet.

De som är i toppen, jag ser dem som ett kompisgäng som har problem med att flytta sin kompis åt sidan så enligt min uppfatting så finns det folk som sitter i partitoppen därför att de har de rätta kontakterna. Ibland kan det vara så att de både är kompetenta och har de rätta kontakterna, men det betyder inte att det alltid ligger till på det sättet.

Detta kompisgäng med kompetenta och inkompetenta personer skall hitta en lösning som på något sätt skall lyfta socialdemokratin. Lösningar där man inte ens funderar över om det är dem själva som kanske borde stiga åt sidan. Åtskilliga av dem som sitter i detta kompisgäng är personer som varit med på hela resan från ett 45 % parti till ett 25 % parti.

Är det någon som tror att denna grupp med människor plötsligt får en kollektiv Lidnersk knäpp och hittar rätt. Hittar rätt strategi, rätt medicin för partiet när de kommer från en politisk gärning där de varit delansvariga att ta partiet från 45 % till 25 % ?

Hade de haft alla de smarta idéerna så hade dessa redan kommit fram för 10, 15 , 20 år sedan och detta har inte skett. Det är inte grundidéerna i socialdemokratin det är fel på, utan strukturen i själva partiet det är fel på, det locka till sig individer som ser på politiken som ett yrke som de tydligen skall hålla på med resten av sitt liv.

Annonser

4 Responses to “Nästa partiledare måste väljas av medlemmarna själva.”


  • 2 essbeck 23 januari, 2012 kl. 13:54

   Hallå Peter. Försökte svara på din sida men det är något som låser från att kommentera. skriver lösenord efter lösenord men det säger felaktigt lösenord.

   Hade skrivit detta. —>

   Jag tror inte att de personerna som är i toppen av hierarkin är kapabla att tänka så långt att de genomför en process som ser till att det blir standard att flytta makten till medlemmarna.

 1. 3 Björn Thunblad 16 februari, 2012 kl. 23:29

  Hej Peter jag skulle uppskatta om du gav tillbaka dom pengar som du har lurat mig på, tycker att ditt beteende börjar likna dagisnivå. RING MIG!! Björn

  • 4 essbeck 17 februari, 2012 kl. 16:46

   Hejsan Björn.

   Vem är du ? Jag menar, detta är inte Peter Strobls blogg så varför skickar du ett personligt meddelande på denna blogg där du påstår att någon är skyldigt dig pengar.

   Jag tycker det är ganska otäckt meddelande och jag fattar inte varför du lägger detta på min blogg.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: