Sossarna har inte ryggen fri så de får det svårt att kritisera regeringen och deras vapenhandel med Saudi Arabien.

Det är inget nytt, ingen blixt från klar himmel att Sverige har vapenexport till Saudi Arabien. Jag tycker inte om det och jag anser inte att Sverige skall bidra med vapen eller militär kunskap till länder som är diktaturer.

Tyvärr är det så att sossarna slöt ett avtal om militärt samarbete med Saudi Arabien 2005 så när saker som detta smäller upp i media så skitar det ner socialdemokratin också. Det går inte att plocka de politiska poängen och säga, dumma alliansen och alliansen kan bara hänvisa till socialdemokraterna. Visst kan ju inte socialdemokraterna i detalj veta vilka hemliga samarbeten som alliansen går in i 2007 men samtidigt har man givit grönt ljus för ramarna av detta samarbete.

Till skillnad från Saudierna där kvinnor inte ens får rösta och valen inte är demokratiska så kan iallafall jag välja bort partier i svensk politik som tycker det är en bra ordning att exportera vapen och överföra kunskap om vapentillverkning till en diktatur, något som jag inte vill vara med och stärka med min demokratiska röst. Inte för att det kanske betyder så mycket i slutändan men åtminstone kan jag säga till mig själv att jag gjort ett val som värnar demokratin.

Jag tycker om demokrati och jag har svårt för de personerna som kommer med ursäkter och förklaringar som försvarar handel med vapen till diktaturer.

Andra sidan av myntet handlar om att Sverige har ingen trovärdighet när de attackerar diktaturer som till exempel Vitryssland, Nordkorea och Syrien och allt vad de nu kan heta för att man accepterar andra diktaturer. Handel med diktaturer av vapen blir en skapad akilleshäl som gör sig påmind varje gång man tar ton mot icke accepterade diktaturer. Det blir en ståndpunkt som vilar på en bred platta av hyckleri.

Jag vet inte om man skall kalla att politiken är obehaglig, och om man skulle gissa om det förflutna och hur Sverige hade agerat som de gör idag så hade vi kanske erbjudit samma tjänster till apartheid Sydafrika när det förhatliga systemet fortfarande fanns, eller så hade vi stött Franco i Spanien eller militärjuntan som kickade bort Chiles valda president från makten i början av 70 talet. Kanske hade vi till och med gjort Saudi affärer med Shahen av Iran som hade en typ av fruktat kontrollsystem av befolkningen som liknar den av Östtyska Stasi.

Vem vet, hade vi varit riktigt flata under andra världskriget så hade vi sträckt oss bortom det som var av tvång och kanske till och med tillverkat de vapen som Nazi Tyskland efterfrågat istället för att bara exportera järnmalm under en mycket pressad tid i historien. Hade vi gjort sådana val som nation så hade det inte blivit några vita bussar eller att regeringen skickade ut en person som Wallenberg för att försöka göra någonting.

Men ok nu är vi med i ett EU som från början beskrevs som en ekonomisk union och som håller på att bakvägen utvecklas till en stat där varje land är en provins som har olika mycket att säga till om. Där handlar det om att inte köra solo, rätta in sig i ledet och knipa igen, man är inte högröstad och man pratar inte om ”satans mördare” när man fördömer Facistdiktaturen under Franco i Spanien, istället erbjuder man samarbete som inkluderar export av vapen och stöd för vapen expertis. Man talar inte heller om diktaturens kreatur för att fördöma Tjeckoslovakien under diktaturens flagga. Hade det varit idag hade man kanske erbjudit dem export av Svenska vapen med support och försäljning av framforskade vapenslag.

Nej, det är in i EU ledet som gäller och att marchera i samma takt som de andra EU länderna, vilket kan inkludera att vara mjuk mot vissa diktaturer och hård mot andra.

Det är bara en tidsfråga innan Sverige har ett militärt avtal med Nordkorea i utbyte får man del av de råvaror som kan finnas i bergarterna i detta förtryckta land. I början av 70 talet försökte näringslivet få in en fot i Nordkorea för att det var råvarorna som lockade, av samma anledning avspisar inte Sverige Saudi Arabien, man är intresserad av oljan där och därför är man mjuk mot diktaturen.

Jag tänker på Syrien och de raketattackerna som den Syriska diktaturen riktar mot oppositionen, händer samma sak i Saudi Arabien och Sverige har hjälpt till att utveckla och underhålla olika vapenslag då är det på grund av Sveriges hjälp och kunnande som Saudi Arabien kan slå ner uppror i landet. Det är ingenting som blir det som man kallar en skrytfaktor att bofors kanoner tar ton och träffar mjuka obeväpnade mål.

Hursomhelst, mitt val är enkelt. Jag tycker om demokrati och därför kommer jag aldrig rösta på ett parti som så obehindrat rustar upp en diktatur.

Sedan är det ju så att eftersom Sverige är en demokrati så borde affärer som dessa ske i offentlighetens ljus så att det finns möjlighet att debattera det och bilda opinion för eller emot ett sådant här avtal bland vanliga människor, politiker och beslutsfattare. Vi är en demokrati och vi borde klara av detta, men jag förstår. Hemligstämpeln är mer till för att de folkvalda skall slippa och ta debatten.

Det känns som missbruk av hemligstämpeln.

Annonser

1 Response to “Sossarna har inte ryggen fri så de får det svårt att kritisera regeringen och deras vapenhandel med Saudi Arabien.”  1. 1 “Vi tycker om demokrati, och därför är det ok att exportera vapen till en diktatur” « essbeck Trackback vid 7 mars, 2012 kl. 10:30

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2012
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: