Reinfeldt darrar inte på manchetten när han sätter vinst före mänskliga rättigheter och demokrati. #saudivapen

Visst är det viktigt att värna handel och när Reinfeldt tar till brösttonerna i något som ser ut som ett missriktat brandtal för handel i allmänhet. Men nu handlar just detta om vapenexporten är lämplig att genomföra med anledning av hur demokratiskt landet är och hur väl människorna har det i det landet.

När ett land skall bedömas som lämpligt eller inte som mottagare av export av svenska vapen då handlar det inte om den enskilda ordern skulle skapa jobb hemma i Sverige eller dra in skattepengar. Om det skulle vara så att prioritet nummer ett skulle vara att Sverige tillverkar vapen för att tjäna pengar och detta är den absolut viktigaste faktorn då kan vi i princip skrota alla kontrollenheter som skall ge sitt godkännande att exportera med hänsyn till hur demokratiskt landet är och hur väl landet upprätthåller mänskliga rättigheter.

För mig är det ganska enkelt, man exporterar helt enkelt inte vapen till diktaturer. Det finns inte ens på kartan. Men alla har ju sina egna prioriteringar. Den så kallade arbetslinjen skall inte gå först om jobbskapande vapenorder skapar problem för människor som är förtryckta i andra länder. Det blir för mycket den enes död, den andres bröd.

Det finns ju argument som handlar om att om inte vi exporterar till dem så gör någon annan det, om man kör det argumentet som en ursäkt för att exportera vapen då ligger hela världen öppen. Då behöver vi inte heller någon kontrollenhet för att granska och godkänna varje vapenorder till utlandet.

Om man tittar på historien och socialdemokratins engagemang för Sydafrikas ANC under apartheid, man valde ANC för att det var rätt att stödja en organisation som hade till syfte att lägga ett avkyvärt system i graven, under samma tid har vi till exempel Reinfeldts parti som är mer tveksam till boycott av landet i fråga där man helt enkelt tycker att handel är viktigare än att recensera hur mottagarlandet ser ut.

Poängen här handlar om när Sydafrika blir fritt från apartheid och blir något som är 100 gånger bättre än det som var innan under apartheid då blir det naturligt att Sydafrika importerar mycket vapen från just Sverige. Inte för att jag i allmänhet blir munter att Sverige exporterar vapen men poängen här ligger i att vi antagligen har fått många militära vapenorder från just Sydafrika som tack för att vi ställde oss på ANCs sida. Order som vi inte fått annars. Vi skapar jobb i Sverige på grund av de politiska ställningstaganden som vi gjort historiskt sätt.

Det räcker ju inte som i Sydafrikafallet att som parti motsätta sig en boycot av Sydafrika med argumentet att ”de stackars negrerna i Sydafrika blir utan jobb” som dåvarande partiledare Adelsson lär ha sagt i mitten av 80 talet utan man måste göra mer än så. Tänka långsiktigt och välja en sida i ett land där man stödjer de som är förtryckta i ett land. Ekonomiskt sätt för Sverige så är det ett lönsamt förhållningssätt, också för vapenindustrin i Sverige.

Så när Reinfeldt säger att han aldrig kommer darra på manchetten när det gäller det som ger jobb, i detta fall export av vapen till en diktatur så är det kortsiktigt tänkande som antagligen ger en lägre exportinkomster för vapenindustrin i Sverige i ett långsiktigt perspektiv.

 

Annonser

0 Responses to “Reinfeldt darrar inte på manchetten när han sätter vinst före mänskliga rättigheter och demokrati. #saudivapen”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
mars 2012
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: