Jag tror inte att det handlar om Löfven effekt när det gäller opinionen.

Jag tror inte att det är en Löfven effekt eller socialdemokraternas politik som har haft en direkt effekt när det gäller socialdemokraternas uppgång i opinionen.

I grund och botten handlar det om ledarskapet i partiet och man kanske måste gå långt tillbaka till mitten av 90 talet för att se när saker och ting började gå dåligt för socialdemokratin. Man kan börja med processen runt att välja Göran Persson till ny partiordförande och då också statsminister. Det är då två år efter senaste valet 1994 och Ingvar Carlsson stiger ner från statsministerposten och man väljer en person efter socialdemokratins urvalsprocess där alla säger nej tills Göran Persson blir den som får axla det nya uppdraget.

Även ifall Göran Persson hyste mycket respekt med sig sett hur det var då under 90 talet där han visat starka nypor som finansminister så är han inte en person som lockar människor till partiet. Så även om folk anser att socialdemokratin är bra så skrämmer Göran Persson bort väljare. Jag är ganska övertygad att Göran Persson ursprungligen hade planerat att dra sig tillbaka runt 2004 och lämna över till Anna Lindh, men nu blev det inte så tyvärr. Så när Göran Persson kommer till en valrörelse 2006 så är det en person som inte längre tycker det är särskilt roligt med politiken, han har ju då en ledarstil som handlar om att handplocka människor lite utanför de traditionella urvalsgrupperna vilket gör att personerna som till exempel Thomas Bodström kommer in endast med en förankring som utgår från Göran Persson personligen.

När han stiger åt sidan på valnatten 2006 och börjar sin nya karriär som bonde och lobbyist så kommer Mona Sahlins i hans ställe. Hon kommer till positionen som partiledare med tungt bagage. Hon är en utpräglad högerfalangssosse som har rykte om sig att ta lättsamt på privatekonomin och hon har stämpeln på sig som en slarver när det gäller ekonomi. I ett parti där de flesta väljarna identifierar sig som vänster där får inte högersossen Sahlin gehör och det gör att folk tvekar, de väljer bort socialdemokratin i valet 2010 på grund av henne, men också på grund av det Rödgröna samabetet som blir som en kopia av alliansen men mindre genomtänkt.

Efterspelet när röken lagt sig efter 2010 års val ser man en Mona Sahlin som klamrar sig kvar samtidigt som hon inte lyckats få fram det resultat som socialdemokratin siktade på innan valet. Plötsligt dyker Håkan Juholt upp som gubben i lådan och säger det som många tycker, att det är dags för de ledande i partistyrelsen att ta sitt ansvar av valförlusten och ställa sina platser till förfogande. Detta väcker ont blod och Juholt blir inte direkt omfamnad av sina egna efter att ha satt snöbollen i rullning som senare tvingar Mona Sahlin bort från makten.

När Mona Sahlin lyfts bort från den socialdemokratiska tronen och Juholt tagit denna plats istället så har socialdemokratin en person som är väldigt självsäker på sin egen förmåga och hans förmåga att kommunicera. Han är en duktig talare men förhåller sig till pressen som om det var kära kollegor. Samtidigt så blir det sak efter sak av personliga oegentligheter som blommar upp i media och tar plats, en plats som stjäls från sakpolitiken. Han sätter sig själv i den situation som sedan tvingar honom bort från partiledarposten. För mycket prat om privata grejer som blockerar möjligheten att prata politik.

När Juholt tar steget åt sidan är det dags för Stefan Löfven. Vad han för med sig till partiledarposten är ett yrkesliv som inte handlar om att han varit politiker utan han har varit ute i arbetslivet, i verkligheten. Här är plötsligt en person som är en slipad förhandlare och detta med en part som alltid står på motsatta sidan. Han har verkligheten av arbetslivet innanför västen någonting som alla andra partiledare saknar eftersom de är politiska broilers som har varit politiker hela deras vuxna liv.

I grund och botten tycker folk ganska bra om grundidéerna i socialdemokratin men de har inte tyckt särskilt bra om Persson, Sahlin eller Juholt som personer. Detta betyder att de skrämt bort potentiella väljare under en ganska lång tid. Lägg där till de sista socialdemokratiska regeringarna under Persson där socialdemokraterna efter 2002 års val har ungefär 35 % av riksdagsmandatet men de bildar då 2002 en regering där alla ministerposter tas i anspråk av socialdemokraterna vilket inte känns särskilt demokratiskt.

Från ledarsidor på högersidan försöker man provocera fram uttalanden från Löfven som de sedan kan använda för att sätta sin egen politiska spinn på. Jag tycker det andas desperation, för samtidigt som de ur högerperspektivet kräver besked om socialdemokratins polik helst igår så finns ingen sådan press från dem riktat mot alliansen.

En aspekt som alliansen har svårt att värja sig från är att folk börjar se resultaten av alliansens politik, de ser vad som har förändrats och de kanske inte tycker förändringen är särskilt bra. Detta är någonting som inte har något att göra med Löfven och hans politiska förmåga eller oförmåga utan helt enkelt att folk är trötta på alliansen. Sedan verkar det som att Reinfeldt själv har tappat gnistan och han är där Göran Persson var runt 2004.

Men visst saker kan förändras, Löfven kan börja prata om saker som inte faller i god jord och folk tar ett steg bort från socialdemokratin igen. Det är ju detta som alliansen hoppas på, de sitter och väntar på att den andra sidan i politiken skall göra bort sig så att de kan vinna stöd, inte på att de själva är bra utan för att deras motståndare är dåliga.

 

 

 

0 Responses to “Jag tror inte att det handlar om Löfven effekt när det gäller opinionen.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2012
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: