Det finns ju faktiskt ingenting som hindrar Paulina från att starta ett ship to Syria om hon anser att det behövs.

Paulina Neuding chefredaktör för tidningen Neo anser att det behövs ett ”ship to Syria” så är det bara att sätta igång. Det finns ju ingenting som hindrar henne eller tidningen Neo att dra igång politisk aktivism som har till syfte att förändra situationen i Syrien.

Så vad säger du Paulina, varför inget Ship to Syria ?

Situationen i Syrien är extremt komplicerad. Den hänger till viss del ihop med sanktionerna som riktades mot Libyen. I den skriften ansåg Ryssarna – rätt eller fel – att västländerna som ingick i den militära aktionen mot Libyen gick utanför det mandat som Ryssarna tillsammans med Kina gått med på.

Detta blev som resultat att Ryssarna och Kina inte var intresserade av att vara med och sanktionera ett Libyen liknande mandat för Syrien för att man var rädd att de stridande parterna skulle frångå det som stod i sanktionstexten. Det var ju faktist så till exempel att fransmännen skickade vapnen till sidan som stred mot Khadaffi. Det kan ju verka som en struntsak i den situationen som det hände men det gav Ryssarna ett argument för att stoppa sanktioner.

Hon skriver att i tisdags dödades 67 personer i Syrien. Tänk om situationen hade varit annorlunda ifall Västländerna som deltog i den militära operationen i Libyen hade hållt sig till FN mandatet till punkt och prickar. Då hade det varit svårare för Ryssland och Kina att blockera sanktioner mot Syrien.

Visst de hade säkert hittat på andra argument för att blockera santioner mot Syrien men med argument som inte handlade om vad västländerna gjorde vid sidan av FN mandatet i Libyen.

Det är inget nytt att försöka bryta blockarder utanför den Palestinska kusten. I modern historia kan man börja räkna tillbaka till 1934 när judiska illegala immigranter försöker ta sig in it Brittiska Palestinska territoriet.

Om det var olagligt då, vilken rätt hävdar man för att bryta igenom en blockard och olagligt ta sig in i ett land ?

Ship to Gaza ha redan ägt rum flera gånger om den mest noterbara resan var 1947 och då hette skeppet S/S Exodus, på båten fanns det judiska flyktingar som överlevt förintelsen men de saknade inresetillstånd. Initiativet till denna variant av ”Ship to Gaza” organiserades av den judiska politiska rörelsen Haganah och skeppets kapten tillhörde Haganahs militanta gren Palmach.

Till skillnad från Ship to Gaza så bordade inte britterna fartyget på internationellt vatten men de var tvungna att ta kontroll över skeppet med våld, ett våld som dödade 3 passagerare. Alla passagerarna deporterades.

Nu tror inte jag att Paulina någonsin kommer att läsa detta, men man kan undra hur en jurist som hon skulle resonera runt legaliteten i att bryta lagar för att ta sig in i ett land illegalt.

När är det rätt att göra olagliga försök att bryta blockarder utanför Palestinas kust ? Är det mer rätt att göra det 1947 jämfört med 2012 ?

Annonser

0 Responses to “Det finns ju faktiskt ingenting som hindrar Paulina från att starta ett ship to Syria om hon anser att det behövs.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Annonser

%d bloggare gillar detta: