Moderaterna gör ett försök att forma oppositionen efter deras vilja.

När nya partisekreteraren Kent Persson skriver en debattartikel riktad mot sosseläsarna (eftersom den publiceras i Aftonbladet) så liknas han mer som en mem än en person med egna tankar, men samtidigt är inte den rollen som partisekreterare en position där man skall vara personlig utan man skall stå där som en public relation gubbe och sälja produkten moderaterna till svenska folket. I bakrunden är det icke folkvalda Borg och Schlingmann som snickrat ihop hur budskapet skall lanseras medans Kent blir den som skall sälja budskapet.

Hur ser budskapet ut i artikeln ?

Min tolkning är att Moderaterna vill ha besked från sossarna ifall Rödgröna kommer att uppstå, dvs om partierna kommer att gå ihop och ge ett gemensamt bud till väljaren. Blir det så så kan alliansen plocka hem sin tredje valseger.

Här är ju också saken att moderaterna försöker att forma socialdemokratin efter sin vilja, böjer sig socialdemokraterna för moderaterna så visar de att de inte är ledare, de visar också att de inte tror på sin egen politiska väg. Om Borg och Schlingmann vill vara med och forma socialdemokraternas politik så får de begära utträde ur moderaterna och bli medlem i socialdemokraterna och den vägen vara med och forma politiken som alla andra. Det går ju inte som i moderaterna där man kan använda pengar för att påverka agendan i partiet genom att ha insamlingsklubbar som sällskapet Tornet och Rosenbadsfonden för att tillskansa sig miljontals kronor i hemliga donationer, utan man måste som vanlig medlem vara med och påverka så gott som man kan.

Så partiet där man kan köpa sig en förhandsrätt skall försöka toppstyra partiet med en historia som börjar någonstans på verkstadsgolvet i slutet av 1800 talet. Ett parti som är sprunget utifrån ett förtryck där arbetaren inte fick bra betalt, inte fick en anställningstrygghet, inte fick goda förutsättningar att klara sig när man var sjuka. Det blir i grunden kampen mellan de förmögna och de som inte är födda med silversked i mun.

Hur skall sossarna resonera runt moderaternas ”krav” på socialdemokraterna. För det första är inte sossarna ett alliansparti som kan ta order från moderaterna men de kanske blivit så vana att hunsa de tre allianskompisarna att de blandar ihop partierna. För det andra så måste sossarna söka svaret bland sina egna. Skall man bli partiet som har statsministerposten efter 2014 års val då tar man inte order från moderaterna.

Man måste gå sin egen väg och inte låta andra bestämma agendan. En sund utgångspunkt kan vara att man har för avsikt att binda till sig en majoritet med andra partier i riksdagen. Att gå till val på eget valmanifest är en styrka så tillvida att väljaren får flera alternativ att välja på i politiken jämfört med alliansen där det inte finns garantier att det partiet man väljer har friheten att driva partiets hjärtefrågor och söka stöd för sin politik på båda sidor av den politiska skalan.

Att vara i alliansen har kvävt de tre små partierna. Samtidigt som de bundit sig till alliansen så har de frånsvurit sig rätten att söka stöd för sin politik utanför alliansen samtidigt som moderaterna i kraft av sin storlek drivit politik i sin riktning ibland utan att bry sig om att informera sina alliansvänner. Det är stor risk att något av de små borgeliga partierna lämnar in efter valet 2014 och detta kommer medföra att den politiska kartan ritas om.

Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Om Socialdemokraterna levererar en politik som väljarna tycker om så kommer de att vinna valet. De kommer vara dem som bestämmer vem de skall regera tillsammans med. Jag tycker inte att de har en skyldighet att redovisa vem de vill regera tillsammans med innan valet är avgjort. De har en skyldighet att leverera ett bra bud till väljarna och kanske säga att de har för avsikt att knuta till sig andra partier så att man har en majoritet under hela nästa mandatperiod. Mer behöver man nog inte säga.

Eller så kan man strunta helt i moderaterna och de får fortsätta och fråga till en punkt där moderaterna måste välja om de skall slösa energi på att prata med en socialdemokrati som inte är intresserade av att prata med partiet som själva aldrig säger något i ämnen som inte passar dem.

 

Annonser

0 Responses to “Moderaterna gör ett försök att forma oppositionen efter deras vilja.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Annonser

%d bloggare gillar detta: