Inser Staffan Danielsson att det faktist är medicinskt omöjligt att med 100 % säkerhet bedöma om någon är över eller under 18 år ?

Jag har inte följt med i alla svängar som debatten om ensamkommande flyktingbarn har tagit efter att Staffan Danielsson publicerade sin debattartikel i DN.

Jag tror inte att det finns någon som är principiell motståndare till att åldersbestämma ensamkommande flyktingar, men det finns en medicinsk begränsning här. Det går inte att på medicinsk väg säkerställa om någon är under eller över 18 år.

Och vem säger det ?

Jo 4 stycken sakkunniga inom just detta området som har en medicinsk bakrund i utbildning. Jag tror inte att de ljuger när de förklarar bristerna i metoden att åldersbestämma någon genom röntgen av tänder och handled.

De säger att det funkar med hygglig precision på små barn men när barnen kommer upp i puberteten så blir det medicinsk omöjligt att bedöma vem som är över eller under 18 år. När man har testat att åldersbestämma personer så har man först en avvikelse från den riktiga åldern på personen som är +/- 2 år och för 5 % av de undersökta är variationen mer än 2 år + eller -.

Så visst kan man vara för en benhård lagstiftning att flyktingar som kommer till Sverige skall åldersbestämmas men man har inte de medicinska underlaget för att göra just detta.

Det vore oseröst att förlita sig på sannolikheter när man åldersbestämmer en flykting som kommer till Sverige. Det blir rättsosäkert vilket kommer att leda till att en sådan lag är i princip omöjlig att tillämpa.

Det känns jättekonstigt när Staffan Danielsson själv väljer att lyfta in satirprogrammet Tankesmedjans reflektion över hans debattinlägg och tar dem seriöst och blir provocerad av det som de säger där.   Det är ingenting att reta upp sig på men han hittar tydligen en Breivik koppling i det Satirprogrammet.

Hur man än tycker i själva sakfrågan om detta så måste man först hitta en tillförlitlig metod för att ta reda på hur gammal någon är. Har man en mätmetod som kan säkerställa en persons ålder med en felmarginal på 4 år för 95 % och mer än 4 år för de resterande 5 % då är det inte mycket att mäta med.

 

 

Annonser

2 Responses to “Inser Staffan Danielsson att det faktist är medicinskt omöjligt att med 100 % säkerhet bedöma om någon är över eller under 18 år ?”


 1. 1 Staffan Danielsson 29 april, 2012 kl. 18:31

  Man kan åka till månen men inte med rimlig säkerhet bedöma vilken ålder en människa har. Märkvärdigt, jag trodde att teknikens framsteg hade kommit längre.
  Ets övriga länder gör åldersbestämningar i tveksamma fall men Sverige i mycket liten utsträckning. Och barnläkare hävdar att det nästan omöjligt, och att Sverige inte ska göra som i andra länder.
  Vi får väl avvakta utvecklingen.

  Det var inte svårt att hitta en klockren Breivikkoppling i programmets avslutning, kan jag försäkra, och de 7 minuter jag lyssnade på var mera utskåpning än satir.

  • 2 essbeck 29 april, 2012 kl. 23:01

   Att ha en bra rättssäker metod för att bestämma hur gammal en människa är baserat på medicinska tester måste först vara så precis att man kan använda det som grund för att lagligen bedöma om någon har fyllt 18 eller inte måste finnas på plats innan man kan försöka vinna gehör för att ett sådant test skall användas.

   Sedan spelar det egentligen ingen roll ifall alla riksdagsledamöter skulle vara överrens om att införa hårdare kontroll av flyktingarnas ålder om det inte finns en medicinsk teknik i bakrunden som kan leverera.

   Alltså det med satiren i SR. Det finns en röd tråd i det inslaget du lyfter fram där man snackar om just rättsosäkerheten för att mäta en människas ålder. Man behöver inte tycka om satiren men den aspekten när de pratar om DN och införa någon typ av test för att bedöma om en person är lämplig att skriva en debattartikel.

   Ett sådant test är lika svårt att ta fram som att åldersbestämma en människas ålder.

   Det är ingen bedömning om satiren är bra eller dålig men jag säger bara att det finns andra sätt man kan tolka detta.

   Detta att prata om satiren och det du beskriver som den klockrena Breivikkopplingen eller lyfta fram alla som vill måla in dig i olika politiska fack gör att det blir en pseudo debatt. En debatt om debatten istället för att hålla sig till sakfrågan.

   Den medicinska frågan måste lösas först innan man kan bestämma om man skall använda dessa metoder för att åldersbestämma en person. Om du inte föredrar de mätmetoder som de använder i Danmark, Finland och Norge. Och då finns de stora felmarginalerna med i bilden.

   Och den frågan kommer man tillbaka till när hela diskussionen lagt sig och folk inser att det saknas medicinsk metodik.

   Om du känner dig kränkt av satiren kanske du borde pröva detta rättsligt, men detta blir ju i så fall en riktning i hela debatten som skymmer kärnan i diskussionen.

   Du är ju riksdagsman, du skulle kunna skriva enskilda motioner om detta eller så kanske du gjort just detta. När denna motion kommer ut på remiss så landar det förr eller senare på bordet hos de medicinskt kunniga och de förklarar problematiken antagligen mer i detalj än jag gör ovan och där slutar det.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Annonser

%d bloggare gillar detta: