Lilla julafton när borgarpiñatan föds och äntrar den politiska scenen.

Alltså, jag behöver inte ens säga det. Och därför gör jag inte det för det flesta tänker det så det är liksom underförstått.

När politiker pratar politik handlar det om att lyfta fram det egna partiets bra saker och samtidigt inte tycka bra saker om deras politiska motståndare. Även om man skulle gilla andra partiers förslag så skall man aldrig offentligt slå på stort och hylla andra partiers politiska förslag. När tidningar som har en viss politisk inriktning skriver om de politiska motståndarna så handlar det om att skriva om händelsen om det är ett möte men att tona ner och helst inte skriva om vilka förslag som partiet lyfter fram.

Ibland hittar man guldkorn hos den politiska motståndaren. Att de säger någonting dumt, att de har ett vettigt förslag som man kan förlöjliga eller att människor som är engagerade i ett parti helt enkelt gör helt korkade saker (nu sa jag det). Alla som är intresserade av det politiska skeenden i landet kommer att få höra talas om borgarpiñatan. Även dem som inte kollar allt som händer i politiken för att man helt enkelt har andra intressen i livet istället för att lyssna på när politiker rapar upp samma rappakalja gång efter gång.

Media och andra som står väldigt långt från Vänsterpartiet kommer att skriva om vänsterpartiet i samma andetag som man pratar om borgarpiñatan, inte för att ledningen i Vänsterpartiet är inblandad i detta utan mer för att bygga bilden av den Vänsterpartistiska väljaren. Stereotypen som kan skrämma människor från att rösta på dem, stererotypen som kan göra det besvärligt för partier som kanske skall samarbeta med dem på ett eller annat sätt.

Vad kan Jonas Sjöstedt göra åt detta ? Jag vet inte. Han kan inte göra mer än att kraftigt ta avstånd från detta. Om han står framför ett pressuppbåd och vill prata om partiets politik och det sedan blir en frågestund. Då vill media mycket hellre prata om borgarpiñatan, och då riskerar politiken som han försöker föra ut att försvinna och inte nå tidningarna eller bloggarna.

Ett annat exempel. Ta ett första maj tåg. flera hundra sluter upp och går och demonstrerar på första maj. En har med sig en gammal sovjetflagga med Lenin poträtterad på flaggan. Vad blir det bestående intrycket av demonstrationen ? Inte handlar det om sakpolitik, utan det blir en bild av ett parti som knuter sig till länder som inte varit kända för att hålla demokratin högt. Det blir också bilden sett ur den politiska motståndarens perspektiv.

Jag säger inte att bilden är fel. Att det man ser inte skulle vara annat än sant men sanningen är ofta subjektiv. Det blir lättare att bygga stereotyper av den politiska motståndaren om de själva ger dem bilden av sig själv. Det blir också svårare att prata politik om man är vänsterledare när pressen bara blir nyfikna över borgarpiñatan.

 

 

 

Annonser

2 Responses to “Lilla julafton när borgarpiñatan föds och äntrar den politiska scenen.”


  1. 1 PinataParty Fest 15 oktober, 2012 kl. 13:15

    Piñata eller pinata är jätte populär i hela latinamerika, Spanien, USA England…vad är med vänsterpartiet i Malmö? det är lite lågt att göra så.
    BLANDA INTE I BARN I POLITIKEN…!! LÅT BARN VARA BARN ÄN!!
    pinata-party.se


  1. 1 Opinionsmätningar överskattar raspartiet | Jinge.se Trackback vid 13 maj, 2012 kl. 08:00

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: