Åkessons bifall av Reinfeldts uttalande om etniska svenskar skadar moderaterna.

Det gör ingen nytta för moderaterna att Åkesson nu konstaterar att Reinfeldt har kommit till insikt, det är inte heller en högoddsare att han skulle få ett sådant bifall från Sd sidan. Jag kan ju inte veta vad Reinfeldt tänker men jag tror inte att han slarvar med ordvalet när han pratar med media.

Som alla andra kan han läsa hur opinionsmätningarna ser ut och det kanske är på grund av det dåliga läget som han kastar sig in och skall fiska tillbaka några Sd röster. Det intressanta är att veta hur folk resonerar som inte är trogna det ena eller andra blocket i politiken. De som varit på allianssidan men flyttat över till rödgröna sidan efter att Löfvén äntrat ordföranden.

Då talar jag inte om dem som reagerat i media och pekat på det olämpliga med ordvalet av etniska svenskar. Jag talar inte heller om dem på borgerliga sidan som vill göra det till att det bara är rödgröna som är upprörda över ordvalet (där de kanske samtidigt på borgerliga sidan tycker att det är ett juste ordval?). Jag talar om dem som inte bryr sig om att kommentera eller delta i debatten. Folk som tycker att det finns andra roligare saker i livet. De som bara skakar på huvudet åt det som Reinfeldt har sagt och sedan röstar de med fötterna.

Brandsoldaterna

Det var full utryckning på moderatsidan efter Reinfeldts uttalande om de etniska svenskarna. Massor med ”högdjur” i den moderata hierarkin som lekte brandsoldater för att släcka och mildra statsministerns groda. En och annan muffare som härjade bland de aktuella hashtaggarna, allt för att styra och mildra, men ingen statsminister.

Det hade varit enkelt för honom att bara säga att det var ett olyckligt ordval och helt enkelt rätta till det och sedan skulle det inte vara mer med det, men det kanske handlar om ego eller politisk taktik att aldrig medge att man sagt någonting som kanske inte var så smart. Enligt mitt sätt att se det så tror jag inte att de på borgerliga sidan tycker att det var ett smart uttalande, men av lojalitet till den egna sidan håller man tyst för att inte förvärra saken.

Det gäller att förminska detta och göra som till exempel Sanna Rayman att beskriva kritiken mot Reinfeldt som barnsliga sidospår, eller Hanif Balis variant där han konstaterar att arbetslösheten bland etniska svenskar är under fyra procent. Det är ett faktamässigt felaktig påstående av honom som ligger i linje med Reinfeldts uttalande. Lika korkade. När Hanif hjälper till att legitimera begreppet etniska svenskar ur statistisk synvinkel så visar det hur lite han förstått av kritiken.

Jag tror Reinfeldt gör ett misstag, när han försöker sitta ut detta medans hans politiska polare går ut i sociala media och försöker städa upp efter honom. Det räcker med att han Reinfeldt tar kontakt med TT och tydliggör exakt vad han ville få fram och sedan är det inte mer med det. Men det kanske är så att han sitter tyst i stormens öga eller som en muffare på twitter hade sagt stormen i ett rödgrönt vattenglas, av det anledningen att han vill inte förlora de få Sd röster han fick med det uttalandet ?

Skåda det röda ljuset

Det måste vara jobbigt för oberoende moderaten att såga den moderata statsministerns klavertramp, samtidigt kan jag tänka att detta är artikeln som Hanif Bali borde läst innan han fortsatte att rabbla hittepå statistik om etniska svenskar. Men nu är det som det är. Visst. Detta kommer lägga sig men statsministern borde lägga sista pusselbiten i denna röra som han bidragit till att starta. Moderaterna och han själv får skylla sig själv att de uttrycker sig så tvivelaktigt, någon sa att det var en brun testballong. Så länge han själv inte går ut och rättar till sitt uttalande så ser det ut som en brun testballong.

Ett stort problem är ju att även om han med detta uttalande har vunnit några Sd röster till Moderaterna så har så många fler som nyligen flyttat från allianssidan till rödgröna sidan tagit flera steg längre bort från alliansen.

Förr eller senare måste han reda ut det han sa inför media. Tills dess får folkvalda moderater på riks och kommunnivå ta emot utskällningar från kärnväljare.

I SvDs faktakoll går de systematiskt tillväga. De pratar med en representant för SCB som konstatera att det inte förs statistik över etnicitet i Sverige och förklarar anledningen till detta.

Jag skulle gärna vilja att SvD gjorde en faktakoll till så de kunde sätta rött ljus på begreppet ”utanförskap”, då hade de kunnat ringa samma person på SCB och han kunder rakt och tydligt konstatera att det inte finns något statistisk begrepp som heter ”utanförskap” i statistiken. Det används alldeles för ofta som begrepp vilket är problematiskt eftersom ingen egentligen vet vad det betyder ur statistisk synvinkel.

Annonser

1 Response to “Åkessons bifall av Reinfeldts uttalande om etniska svenskar skadar moderaterna.”  1. 1 Flörten med de främlingsfientliga en återvändsgränd « Jakten på berättelsen Trackback vid 16 maj, 2012 kl. 15:43

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: