Det finns ett grundläggande fel i Dambergs kritik när det gäller Reinfeldts slalomåkning.

När jag läser den artikeln där Damberg på socialdemokratins vägar skall känga till alliansen och deras sätt och åka slalom så gör man inte det på ett fullgott sätt.

Damberg lyfter fram siffror från oktober 2006 och jämför detta med mars 2012.

Jag ser två problem med detta.

För det första så väljer man inte jämnt. Om man skall jämföra effekterna så rättvist som möjigt bör man välja samma månad på året eftersom arbetslöshet och sysselsättning varierar kraftigt från månad till månad. Det brukar vara toppar mitt i sommaren därför att många studenter inte arbetar just då. Bara för att ta ett extremt exempel. Det är väldigt missvisande att till exempel jämföra en januari månad med en juni månad av just denna anledning.

För det andra handlar det om tidpunkten oktober 2006. Att börja mäta från den punkten för att ta reda på alliansens förmåga och effekt av egna reformer kanske inte är rätt. Kanske man borde vänta till någongång efter 2007 för att få minst ett år av regeringsskifte med nya regler som har effekter på arbetslöshet och sysselsättning.

Det är kanske bättre att använda mars 2007 med mars 2012, inte mars 2006 som jag har sett någonstans att moderaterna gör för då räknar de in ett tidsperiod där de inte ens har regeringsmakten.

Men det kanske till och med är för tidigt för att börja mäta från mars 2007 ?

Det kanske är rimligt att börja mäta en reforms effekt efter att den är satt i sjön och har varit i effekt kanske minst 1 år. Dvs att när man började med jobbskatteavdraget och den kom i laga kraft jan 2007 då har man kunnat få något som liknar en rimlig tidperiod tidigast jan 2008.

Det finns en annan aspekt av reformerna. Om oberoende experter pekar på att reformerna inte har så bra effekt som de borde ha då bör man helt enkelt fundera på att dra tillbaka reformerna och försöka sätta något annat i sjön som prickar bättre.

Annonser

0 Responses to “Det finns ett grundläggande fel i Dambergs kritik när det gäller Reinfeldts slalomåkning.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: