Om en 25 åring är ”mitt i livet” då antar Reinfeldt att personen skall dö när de fyller 50 år.

Det blir nog sista rundan för mig med Reinfeldts etniska svenskar mitt i livet. Det är han själv som ställt till det genom att vara så otydlig men samtidigt är det ett skydd från kritik att vara lite luddig när man säger saker.Vissa ord skapar olika bilder för olika människor och ett sammansättning av ord som etniska svenskar har givit ett enormt bifall hos Sd sympatisörer i sociala media.

Jag har varit lite tjatig i mina bloggposter genom åren där jag ofta pekat på det luddiga begreppet utanförskap, det kan tecknas lite som en struntsak att gång efter gång ta tillfället att lyfta fram att det inte är ett mätbart begrepp för att politikerna i alliansen anser tydligen att begreppet är för obetydligt för att mätas till punkt och prickar av SCB.

Samtidigt i princip dagligen bombarderas man i media där utanförskap nämns och där alliansens företrädare speciellt moderaterna pratar om att utanförskapet har minskat.

Man kan inte kritisera eller ifrågasätta det uttalandet för man pratar om någonting som sagt inte är statistisk definierat. Det luddiga blir som ett skydd. Samtidigt kan det finnas en väldigt bra förklaring till att utanförskapet inte är definierat. Moderaterna skulle få väldigt svårt att argumentera för sin linje att bryta utanförskapet och få folk i arbete när de med största sannolikhet skulle räkna in förtidspensionerade i gruppen av människor i utanförskap. Att då i det läget säga att dessa personer skall introduceras till arbetslinjen trots att det finns läkare som belagt att dessa personer inte har arbetsförmåga det skulle skapa besvär för bilden av arbetslinjen.

Man ifrågasätter i grund och botten att läkare inte är kompetenta att bedöma en patients arbetsförmåga i förmån för den egna mer ytliga och lekmannamässiga schablontolkningen.

Reinfeldt är alldeles för begåvad och alldeles för politiskt intellektuell för att kunna anklagad för att slarva med sina ordval när han pratar i media. Orden syftar till att skapa en effekt men ibland blir det inte de effekter som man förväntat sig. Jag tror att syftet med att välja ”etnisk svensk” handlade om att knuta sig närmare Sd väljarna där de känner att Reinfeldt står på deras sida. Det är bra att lyfta fram och peka på ordvalet och synliggöra vad han antagligen ville åstakomma med uttalandet, det gör att han blir mer försiktig med att flörta med Sd väljarna i framtiden. Men visst, i grund och botten är det inget problem för mig om Moderaterna vill gulla med Sverigedemokraternas väljare, jag tror att folk är ganska duktiga på att se vad han sysslar med och kan justera sin politiska hemvist efter den typ av uttalande och när folk kommit till M och andra lämnat M då blir det mindre sympati för dem i slutändan.

Moderaterna måste locka tillbaka de som nu tillfälligt (?) befinner sig på vänstra planhalvan av politiken.

Det bor antagligen ingen liten filosof i Reinfeldts stora elitbaskettränade kropp. Filosofi var nog knappast huvudämnet när han utbildade sig till civilekonom och tyvärr för hans del så blir han själv ansvarig för att flytta fokus bort från själva sakämnet för att han haft ett ordval som är luddigt. Det har varit en motstorm från de lojala brandmännen på M sidan (brandmän i bemärkelsen personer som ger sig ut i sociala media för att mildra en politisk groda), huvudtemat har handlat om att man tycker att de på vänstersidan är mer intresserade av felsägningar istället för att fokusera på det som Reinfeldt försökte säga. Om man skall vara elak så kan man tolka det som att om man är moderat eller borgare så ser man inget problem med ordvalet av ”etnisk svensk” när man läser statistiska data.

Hursomhelst nu när speciellt personer med olika anknutningar till moderaterna anser att man inte skall hänga upp sig på otydligheter som den politiska motståndaren säger då är det ord som förpliktigar och ord som jag hoppas att de lever upp till i handling framöver.

Det går ju inte att ena veckan bli grinig på att andra sidan av politiken hänger upp sig på otydligheter i språket och sedan nästa vecka attackera Löfven, Sjöstedt, Fridolin och Romson om man anser att de är otydliga utan man får helt enkelt sitta och vänta till det otydliga reder ut sig i uttalandet eller så får man då från moderat håll helt enkelt konstatera att det finns begrepp i det som politiska motståndaren säger som man inte förstår.

Jag ser fram emot ett politiskt klimat på bloggar och i dialoger mellan politiska motståndare där man betonar tydligheten och samtidigt visar ödmjukhet mot det politiska motståndaren när man tycker att denne är otydlig.

Man släpper helt enkelt alla tolkningar och kör en språk som är städat och värdigt.

Att vara mitt i livet

Jag är ingen filosof och jag välkomnar de som vill såga det resonemang som jag kommer lägga fram nu. Att vara mitt i livet, måste vara att man är här och nu. Det som var för ett timme sedan det är historia och det man har framför sig är inte vad man befinner sig just nu. Att vara mitt i livet handlar för mig om att vara här och nu. Även om det är en optimistisk tanke så tillvida att man ofta kan vara försjunken i tankar och händelser som är en del av sin historia eller att man har förväntningar eller oro för framtiden så är det någon form av ideal situation att alltid vara här och nu. Så mitt i livet enligt min tolkning handlar om här och nu. Det spelar ingen roll om man är barnet som tar sitt första andetag på BB eller om man är en åldring som sitter och vilar sin trötta kropp i solskenet så är båda mitt i livet.

När Reinfeldt använder begreppet ”mitt i livet” samtidigt som han refererar till statistiska data så får man kanske vara lite mer fyrkantig och flytta bort det mer filosofiska och personliga tolkningen av begreppet. Jag har inte kollat exakt vad medellivslängden ligger på men jag kan på rak arm säga att den inte ligger runt 50 år. Pressekreteraren Roberta Alenius gick ut ganska tidigt för att förtydliga vad Reinfeldt syftade på och det var åldersgruppen 25 till 54 år, men om man bara tolkar Reinfeldts trippegroda med tre otydliga statistiska variabler, ”etnisk svensk”, ”mitt i livet” och ”utanförskap”, så kan hans statistiska tolkning läsas på ett ganska brett och individuellt sätt.

Ur politisk synvinkel kan detta vara bra speciellt om man är positivt inställd till politikern för då ser man bara luddigheterna i bästa möjliga ljus men om man inte känner parti för politikern så öppnar man för att det blir en totalsågning där fokus flyttas bort från sakämnet.

Jag kan ju tycka att det är smålöjligt av Kent Persson att lyfta fram Löfvens kritik mot Reinfeldts trippelgroda där han anser att Löfven blundar för samhällsproblemen, Löfven har inte varit pådrivande här och har inte hållt i yxan när det gäller att såga Reinfeldts uttalande men det är honom som Kent Persson lyfter fram som om det var han som reagerade först på trippelgrodan.

Ni som fortfarande inte förstår varför ”etnisk svensk” skapar sådana spänningar när man knuter det till statistiken kan läsa Rouzbeh Djalaies debattartikel på svts sida, att osynliggöra människor på grund av deras ursprung, att de inte räknas, att stärka bilden av vi mot dem. Det finns gott om kommentarer till den artikeln som det kan finnas en poäng att läsa så mycket man orkar (nästan 800 st). Mer för att fånga in en bredd i diskussionen som kanske ligger en bit bort från den egna horizonten.

Om ni fortfarande inte förstår efter att ha läst den debattartikeln så kan rekommendera denna pdf fil.

Arbetslösheten är lika obehaglig oavsätt om man är född i Sverige eller har invandrat hit.

Arbetslösheten är lika obehaglig oavsätt vilken färg man har på sin hud.

Arbetslösheten är lika obehaglig oavsätt om man är 18 år eller 64 år gammal.

Arbetslösheten är lika obehaglig oavsätt om man har sina rötter i Sverige eller i utlandet.

Alla har samma behov. Att få någon typ av hjälp för att hitta vägen in till arbetsmarknaden. Det viktiga är att individanpassa hjälpen samtidigt som man måste hjälpa arbetsgivaren att få tag på personal i yrken där han/hon inte kan hitta rätt kompetens. Någonstans måste dessa mötas halvvägs och skattepengar borde användas för att göra detta möte möjligt.

Annonser

3 Responses to “Om en 25 åring är ”mitt i livet” då antar Reinfeldt att personen skall dö när de fyller 50 år.”


 1. 1 nymananders (@nymananders) 21 maj, 2012 kl. 21:06

  Reinfeldt har visat ett flertal gånger att han inte är i balans. Hans framträdande i partiledardebatten präglades av arrogans och påhopp. Hans val av partisekreterare visar att han aldrig läst Kents blogg. Att sparka Arkelsten och ta in Kent är att gå ur askan i elden.
  Uttalandet om etniska svenskar tror jag, till Reinfeldts försvar, inte fanns någon baktanke om Sd. Han försökte förtvivlat bara förklara bort arbetslösheten. Att man nu säger att man ville peka på ett problem är en klassisk efterhandskonstruktion. Man med den klockrena retoriken som Reinfeldt uppvisar så kan vi ju räkna bort alla arbetslösa och vips så har vi full sysselsättning.
  Det moderata partiet uppvisar en så stor brist på idéer och förslag. De uppvisar också en uppenbar brist på förmåga att lyssna till kritik. Jag skulle bli oerhört förvånad om alliansen lyckas med bedriften att vinna nästa val.

  • 2 essbeck 22 maj, 2012 kl. 08:50

   Det är väldigt svårt att veta om han valde etniska svenskar bara så där. Det är en typ av språkbruk som gör att Sd anhängarna drar till sig öronen och det var precis vad som hände. Man kan inte vara i politiken och inte fatta vilken sprängstoff ett sådant ordval ger.

   Visst han är inte i balans, men om det är så kanske det är dags för honom att ta en timeout och låta vice statsministern ta över tillfälligt.

   När det gäller massarbetslösheten så är den större idag än när alliansen tillträdde. För ett parti som driver arbetslinjen är siffrorna direkt pinsamma.

   Vad jag tror är att folk nu flyttar över till rödgröna sidan men att många av dessa kommer för att de anser att alliansen gått för långt dvs det är en sympati mot alliansen. Men blir det så att de olika rödgröna partierna inte lyckas presentera förslag som de ny tillkomna före detta alliansröstarna gillar då flyttar de tillbaka.

   Visst har alliansen problem med nya idéer, det handlar just nu om att försvara den gamla politiken som tunga instanser bedömer som dålig effekt för att skapa jobb.

   En fråga som programledaren glömde fråga var vem som är etnisk svensk. Nordgren tog upp detta igår i P1 tillsammans med Epstein där de undrade vem som var programledare i utfrågningen därför att Mats Knutsson inte (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3061&artikel=5116527 (5 min in)).

   Knutsson såg ut som en liten skolpojke som var glad att ha Reinfeldt där.


 1. 1 Så styrde SD debatten om svenskar mitt i livet « Jakten på berättelsen Trackback vid 19 maj, 2012 kl. 00:12

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: