Jag tror inte att det handlar om att Mp skall utesluta M.

Utesluta är ett ganska starkt ord när DN redaktionen resonerar om MPs relation till M. Som jag skrev i förra bloggposten så handlar det om att vara öppen med att förhandla med vilket parti som helst från Miljöpartiets sida om budet är rimligt. Jag vill gärna påminna om kafferepet som var väldigt kort i augusti förra året där Moderaterna bjöd in Miljöpartiets språkrör för samtal om politiken. De kommer dit och möts av Reinfeldt och Schlingmann, Miljöpartiets språkrör lägger fram under vilka områden som de är beredda att förhandla, men det verkar som att det enda Reinfeldt ville ha reda på var ifall han kunde få stöd för ett till jobbskatteavdrag och Miljöpartiet sa blankt nej och diskussionen var över.

Officellt heter det att det inte blev ett jobbskatteavdrag med hänsyn till det ekonomiska läget, inofficellt blev det inget jobbskatteavdrag för att Mp blockerade den möjligheten. Alltså, det går inte från Reinfeldts sida att leka buffel när de skall förhandla med partier utanför den skyddade verkstaden (alliansen), plötsligt kan man inte beställa politik utan man måste förhandla. Det blir kanske en ovan situation sett ur Moderatledarens perspektiv som får mycket makt för sitt parti i alliansen på bekostnad av de tre ”lydstaterna” som går under beteckningarna liberala och konservativa.

DN redaktionen skriver att Miljöpartiet inte visat intresse för att förhandla med alliansen, att de inte aktivt sökt upp alliansen för att samarbeta. Visst de sökte en dialog i asyl och migrationspolitiken och syftet med det var att desarmera Sverigedemokraterna och se till att de inte fick något inflytande i deras hjärtefrågor, för övrigt behöver inte Miljöpartiet aktivt söka dialog med alliansen utan det är bara att vänta ut dem tills de blir desperata.

Det ligger i alliansens intresse att knuta upp något av vänsterpartierna för att få majoritet

Om alliansen bara kör sitt eget race innanför den skyddade verkstaden och försöker driva igenom politik utan stöd av något av de rödgröna partierna då ser folk att de accepterar att ge sverigedemokraterna en vågmästarposition. Även om alliansen försöker vifta bort det så ser folk som röstar i val exakt vad Reinfeldt och alliansen sysslar med. Alliansen hade kunnat gå en annan väg efter valet 2010 och den vägen hette att hela tiden vara överrens inom alliansblocket men sedan ta en förhandlingsrunda med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och till och med Vänsterpartiet i sällsynta fall. Hade de gjort så så hade de tydligt idag kunna deklarera att de aldrig låtit Sd bli vågmästare. En ganska förolämpande attitud kom till dager efter valet från allianshållet där man ansåg att eftersom rödgröna var det mindre blocket så skulle de lägga ner sina röster i varje omröstning eftersom de förlorade valet, allt för att sverigedemokraterna inte skulle hamna i mitten som vågmästare. Har inte alliansen egen majoritet så måste de gilla läget och bli duktiga på att förhandla med vänstersidan av politiken eller låta sverigedemokraterna bli vågmästare.

Alliansen och högertidningarnas våta dröm

Om man tittar på allianssidans bloggar så kan man få för sig att Rödgröna samarbetet skall uppstå igen, det verkar iallafall vara den politiska strategin från moderaterna att behandla partierna till vänster som att det kommer att bli ett rödgrönt samarbete igen. Tydligen så försöker högertidningarna rida på den tanken och de gör det till absurdum. Som att krama vatten ur en sten så hade tydligen SvD ringt runt de olika distrikten inom Miljöpartiet för att fråga ifall det fanns något stöd för ett rödgrönt sammarbete. Endast ett grönt distrikt gav grönt ljus för en sådan tanke. Den frågan är stendöd. Det kommer inte hända med tanke på hur katastrofalt det gick i 2010 års val.

Miljöpartiet har en naturlig distans till Moderaterna. Det finns en enkel anledning till detta. 70 % av Miljöpartiets väljare placerar sig till vänster på den politiska skalan enligt VALU 2010 och endast 4 % ser sig som höger. Det bara är som det är politiskt sätt. Miljöpartiet skulle förstöra flera årtionde av förtroende om de ingick i en regering med alliansen. Man kan lugnt säga att den dörren är stängd. Dock är dörren öppen för att förhandla i enskilda frågor men det skulla kosta alliansen väldigt mycket politik.

Samarbete där alliansen viker sig för Miljöpartiets krav kan skicka Centerpartiet ut ur riksdagen

Centerpartiet, den så kallade gröna rösten i alliansen med sin kärnkraftsvänliga politik riskerar att bli helt utraderade om alliansen viker ner sig för miljöpartiet och ger efter för deras krav. Det betyder i praktiken att man förminskar Centern som parti och de blir ännu mindre och ännu obetydligare i väljarnas ögon. Partiet som blev följare istället för ledare för den politik som det egna partiet sattit upp. De kommer få väldigt svårt att profilera sig och det blir inte lättare om miljöpartiet skulle glida in på en räkmacka och plötsligt få alliansen att dansa efter deras pipa. Det som hela tiden ligger i botten för miljöpartiet är att de kan inte få ett uppgörelse med alliansen där de som röstat miljöpartiet uppfattar det som att miljöpartiet vikt ner sig och gått med på saker som ligger aldeles för bortom Mp röstarens horizont. Jag tror att toppen i miljöpartiet är extremt medveten om vilken politisk fara det innefattar att fångas upp av Reinfeldts nät.

Det finns inga gratisluncher

DN redaktionen målar sitt eget perspektiv av miljöpartiet och deras relation till Moderaterna. Det subjektiva perspektivet är skrivet ur den liberala synvinkeln, en ideologi som oftare har sympatier hos de olika allianspartierna. Så när de skriver att miljöpartiet markerar distans till moderaterna så kan de bara se den distansen om de står vid sidan av moderaterna. Miljöpartiet är har ramar att gå efter. Dessa ramar är beslutade i demokratisk ordning i partiet så distansen till moderaterna är idelogisk. Ta exemplet med det korta kafferepet där Reinfeldt ville lägga in en beställning på ett jobbskatteavdrag men språkrören sa nej, och då var diskussionen över. Det visar att miljöpartiet kan inte förhandla utanför de politiska ramarna som deras parti bestämt i demokratisk ordning. Jämför detta med att sätta Krisdemokraterna i samma rum som vänsterpartiet och sedan säga till dem att nu låser vi dörren och vi öppnar den igen när ni har fogat samman en gemensam politisk linje. De skulle få sitta i det rummet väldigt väldigt låååång tid.

Ett parti måste komma ihåg vem de företräder men också hur deras mandat ser ut. Det går inte att göra uppgörelser med andra politiska partier som ligger för långt borta från den egna politiska horizonten. Ger man upp de egna politiska linjerna då blir man straffad i nästa val.

Annonser

0 Responses to “Jag tror inte att det handlar om att Mp skall utesluta M.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: