Linder missar poängen med att jämföra allianssidan och rödgröna sidan.

Linder ser politiken från allianssidans håll, det kanske inte är så konstigt. Men det är hela tiden detta med att påpeka att det går inte att prata om ett rödgrönt block.

Det är så här. Det handlar om att ha olika synsätt på politiken. Inte bara att det skiljer sig markant mellan allianssidans och rödgröna sidan i sakpolitiken, men också att rödgröna sidan skickar en tydlig signal att om man är trött på blockpolitiken så finns det ett alternativ att rösta på och det är något av de rödgröna partierna som ger ett individuellt erbjudande till väljarna.

Jämför det med alliansen som håller på att gå i graven. De små partierna C, Fp och Kd har förlorat förtroende hos väljarna genom att ge upp sin egen suveränitet som parti. En suveränitet där man binder fast sig frivilligt under moderaternas projekt och samtidigt avsäger sig rätten att söka stöd för sin politik utanför allianssamarbetet.

En folkpartist, en centerpartist och en kristdemokrat kan aldrig veta om deras röst kommer att gagna de politiska idéerna som finns i respektive parti. De fastnar i alliansfällan och blir omvandlat till ett lealöst röstboskap som först och främst tjänar 30 % partiet i alliansen.

Om man inte går till val på en egen politisk plattform, dvs som ett individuellt parti då finns man inte som parti. Man är bara en färg på alliansens lagtröja som visar att man är där men man är inte herre över det egna politiska partiets framtid.

Det handlar inte om ett förhållningssätt där folkpartiet, centern och kristdemokraterna skall sluta samarbeta med moderaterna men att ha ett förhållningssätt där man säger att man först och främst söker lösningar med allianssidan men förbehåller sig rätten att göra uppgörelser med andra partier om man får igenom sin politik till ett bättre bud. Att gå till val på sin egen valplattform och kanske till och med har ett politiskt ställningsstagande där man föredrar en majoritetsregering för då går det att planera politiken 4 år frammåt.

Under alliansens skugga går det inte att profilera sig som parti för väljaren vet att de går inte till val på sitt eget politiska manifest. Att ta ett steg bort från alliansen görs kanske av olika anledningar. Taktiken från SvD redaktionen och allianssidan i allmänhet verkar handla om att alla andra partier som inte är ihopsmetade som allianspartierna är lite konstiga, den andra taktiken handlar om att foga samman vänsterpartiet med sossarna som gjordes i valet 2010, det är en framgångsrik taktik för detta kommer att skrämma bort några procentenheter från sossarna och kanske tillbaka till allianssidan. Det är därför man ser debattörer hamra in och försöker foga samman vänsterpartiet med sossarna. Det finns ett ganska klumpigt och långsökt exempel här, när Maria ”hårdmetallic” Abrahamsson försöker svetsa (?) samman Sjöstedt och Löfvén med LO och Metall.

Det fanns en lösning som nu styr Kent Perssons hemkommun. Efter omvalet i Örebro fogade sossarna där samman en koalition med majoritet som bestod av S, C och Kd. Deras krav för att samarbeta handlade om att inte ta med Vänsterpartiet. S gick med på det och nu har Örebro kommun en majoritetsregering fram till nästa val. Jag tycker att ett samarbete där sossarna säger sig vara öppna med att knuta upp ett 4 årigt samarbete med något av de små allianspartierna efter valet borde annonseras, för det blir ändå deras krav för att kunna samarbeta med S och Mp om det blir så att inte ha med Vänsterpartiet.

Det skall bli intressant att se om de tre rödgröna partierna inte får egen majoritet men samtidigt är det större blocket än alliansen som kanske till och med tappar ett av de tre allianspartierna under spärren, hur inbitna kommer alliansen vara till ett samarbete som inte längre är störst i det politiska Sverige ? Vad jag förstått så kommer det nya regler efter valet att statsministern måste avgå oavsätt valresultat och då är det logiskt att uppdraget att bilda en ny regering går i första hand till rikets största parti.

Så med tanke på den förändringen så kommer den politiska kartan ritas om. Personligen kan jag tycka att det borde vara lag på att regeringar måste knuta till sig en majoritet i riksdagen för att bilda regering. Ett land behöver en kontinuitet där de som ingår i regeringen också har en majoritet de närmaste 4 åren. Jag tror inte att ett parti sitter inne med alla politiska lösningar jag tror på den politiska mångfalden där företrädare för de olika riksdagspartierna som sitter i regeringen sitter och fogar samman politiska förslag kanske inte i största trivsel utan man kämpar verkligen för sina väljares vägnan för att få så mycket politik som möjligt för sitt mandat.

Partier med egen särprägel och identitiet inte som i alliansen där alla 4 partierna tvingas in i samma form.

 

Annonser

0 Responses to “Linder missar poängen med att jämföra allianssidan och rödgröna sidan.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juni 2012
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: