Partipolitisk självständighet är det enda som kan rädda folkpartiet.

Det är några folkpartister som skriver en debattartikel där de påstår att Birgitta Ohlsson kan rädda folkpartiet. Jag har svårt att se det så kallade liberala partiet som så hårt låst fast sig i alliansalternativet, att det finns utrymme för att vara en individuell politisk röst på den svenska politikerhimlen.

De måste luckra upp allianssamarbetet och gå till val på ett eget partiprogram, då kan man locka väljare på egna meriter. Det går faktist att förändra partiets förhållningssätt till alliansen där man har en policy att man först vill göra uppgörelser med allianspartierna men man samtidigt ger sig rätten att söka stöd för sin politik någon annanstans om man får mer politik för sitt mandat.

Kan ta detta exemplet med A-kassan där Jan Björklund vänder på en femöring och plötslig var det inte bra när det gäller hur a-kassan förändrades med deras hjälp 2007. Problemet här ligger i att folkpartiet inte kan lova att de skall förändra reglerna till A kassan, de kommer inte ha ett eget valmanifest till 2014 års val utan de kommer att bli överkörda av M, C och Kd i denna fråga och samtidigt är de låsta att bli en del av en majoritet som de kanske hade kunnat bilda med de rödgröna partierna i frågan.

De kan inte profilera sig och de kan inte sälja idén till potentiella väljare för de saknar en självständig position som parti, de kommer också sakna en egen politisk vilja så länge som de lever i skuggan av alliansen. Framtiden för ett sådant parti existerar inte och nästa naturliga steg är kanske att bilda allianspartiet där alla partier på borgerliga sidan upphör och existera och

Bara för att man kanske bildar allianspartiet i framtiden så kanske inte väljarna hänger med på denna resa och med tiden kommer alliansen att krympa och till slut så återuppstår partier som liknar de gamla Kd, det gamla Centern, det gamla folkpartiet och det gamla moderaterna. För att man sitter i toppen av partihierarkin och har en idé om var man skall ta partiet betyder det inte att väljarna svarar på det och följer med på resan. Man måste bygga ett varumärke eller en niche som människor direkt identifierar med sitt parti. Miljöpartiet har jobbat länge för att bygga upp en trovärdighet i miljöfrågor och ser man på väljarkåren från höger till vänster så har de ett starkt erkännande i denna fråga även från väljare som inte röstar på Mp.

Vänsterpartiet håller på att profilera sig som partiet som kommer att försöka stoppa vinst i välfärdssektorn, det gör ingenting att sossetoppen hjälper till att såga vänsterns profilering i denna fråga för opinionsmässigt har vänstern brett stöd för denna typ av politik hos alla typer av väljare från höger till vänster. Till exempel vill 6 av 10 borgerliga (!) väljare att vinst kan tillåtas om den investeras i verksamheten. Det där är knappast något roligt att tampas med om man sitter i allianstoppen där man vill minska statens inflytande över vårdsektorn och flytta makten till marknaden. En profilering tar lång tid men säg att man maler på med samma fråga i 10- 15 år så äger man till slut frågan och de andra partierna tvingas att förändra sin egen politik på området förutsatt att opinionen stödjer frågan som idag. Det är ingen hemlighet att vänstern vill förbjuda vinstuttag helt vilket man kan tro när men skriver en artikel som denna.

Det är endast 12 % av de tillfrågade anser att företagen skall kunna ta ut vinst obehindrat från privata skattefinansierade välfärdsföretag. Den siffran är aldeles för låg för att vinstivrarna skall känna sig bekväma. Även om borgerliga väljare knappast skulle ta steget att rösta på vänstern så är det uppenbarligen så att de håller med vänsterpartiet i just denna fråga. Detta betyder att det skapar ett tryck underifrån i dessa partier att något måste göras som begränsar vinstuttaget. Så om sossarnas representant sågar vänsterns förslag så får de göra det varsamt för många sossar sympatiserar med detta förslag även om man kanske inte tar steget ut för att rösta vänster.

Om jag var vänsterpartist så skulle jag beställa opinionsmätningar i just denna fråga varje månad när det gäller vinstuttag i skattefinansierad verksamhet. Det skapar ett tryck som knappast kan ignoreras av de andra partierna om siffrorna fortsätter att vara höga när det gäller stöd för vinststopp i privata skattefinansierade välfärdsföretag.

 

Annonser

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
juli 2012
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: