Den journalistiska granskningen av makten och den politiska makten skall vara separerade.

Jag tycker det är ett felaktigt beslut att ta bort tv licensen och ersätta den med en skatt som föreslås.
Vad det innebär i praktiken är att den politiska makten får makt att bestämma hur mycket pengar Svt och Sveriges Radio skall få för att granska makten. Det blir svårare för denna typ av media att göra granskning av makthavare i politiken som sysslar med saker som kan vara tvivelaktiga och som har allmänintresse.

Säg att public service gör en god granskning av något som regeringen har gjort som gör att regeringen hamnar med brallorna nere, ta till exempel till exempel det militära samarbetet med Saudiarabien, sådana typ av granskningar kommer att försvinna helt för den sittande regeringen kommer då ha makt att bestämma hur mycket de vill ge till public service av budgeten, och anser de att public service skadar regeringen trots att de granskar regeringen på ett korrekt sätt då kommer de strypa tillförseln av pengarna så att de inte har budget att granska.

En annan utveckling kan bli att public service kommer bli en propagandamaskin som tjänar den sittande regeringens syfte och det är ännu värre. Tänk i när valet kommer närmare då kan de som sitter på makten skoningslöst använda de statliga kanalerna för att sälja sin politik till folk samtidigt som oppositionen inte får vara med.

Nu har jag inte läst exakt hur detta förslaget ser ut men säg att det handlar om ett förslag där public service kommer få ett anslag av pengar varje år som motsvarar en procentuell del av en helhet, kanske det totala skatteintaget eller någon liknande mekanism då känner inte jag mig trygg för det för kan man ändra att ta bort tv licensen som ett första steg så kan man sedan ändra igen där man stryper tillförseln till public service och samtidigt flyttar den massmediala makten bort från vanliga människor till vem som helst som har råd att basunera ut sitt budskap vare sig detta budskap handlar om fakta eller är ren reklam.

Det finns många smala program som sänds på Svt/SR, progam som riktar sig till grupper som kanske inte är kommerciellt köpstarka, en nyhetsrapportering och en sportrapportering där man lyfter fram smala sporter som inte är så kommerciellt attraktiva. Detta kommer försvinna helt och kvar blir en likriktning och en glattig yta där nästan allt kommer existera på marknadens premisser. Granskning av till exempel saker som visar företag som missköter sig kommer inte att se dagens ljus. Det finns en dokumentär på SVT play som handlar om den svenska dokumäntärfilmaren som gjorde en film om Dole och hur de utsatte människor för skadliga kemikalier, de använder där sina ekomomiska muskler för att försöka se till att filmen inte skall få visas. De förtalar, se skickar hot om stämningar men till slut tvingas de att ta tillbaka detta för att svenska kunder börjar att bojkotta deras produkter och de förlorar pengar. Det slutar med att dokumentärfilmaren stämmer Dole för att de försöker kränka hans möjlighet till yttrandefrihet och han vinner mot Dole i amerikansk domstol där de blir skyldiga att betala honom ett skadestånd på 200.000 dollar.

I USA är inte public service så stark som här. De är inte oberoende. Även om det finns till exempel PBS så är det en public service som tar emot donationer och de har till exempel haft sponsorer som till exempel Chevron. Även om de lite räknar som public service så blir det svårt för dem att kritisera oljebolag till exempel för det kan innebära att de tappar en sponsor.

Det jag vill peka på är värdet av att ha en public service som betalas av tv licensen där varken SVT och SR får ta emot donationer. Klart nu är det så vid sportarrangemang att de blir lite sponsrade men med minimum exponering av foretagets produkter. Jag gillar det inte men ingenting är ju perfekt.

Min utgångspunkt är att jag tror att de som vill ha bort TV licensen är samma personer som tycker att oberoende granskning av den politiska makten och företag är fel. De vill gärna att det skall minskas samtidigt som företrädare för makten och företag kan få större möjlighet att sälja in bilden av sig själva i folks medvetande, och då menar jag en bild där man skapar en bild av makten eller företagen som inte stämmer med verkligheten och då får denna bild stå oemotsagt för att det finns inget SVT eller SR liknande media som kan berätta vad de egentligen gör.

 

 

Annonser

2 Responses to “Den journalistiska granskningen av makten och den politiska makten skall vara separerade.”


 1. 1 Krister Renaud (@krenaud) 24 augusti, 2012 kl. 18:10

  Vad är skillnaden jämfört idag? Det är politikerna som bestämmer hur hög public-service-avgiften ska vara.

  Skillnaden med en skatt är att vi slipper slösa miljontals kronor på Radiotjänst och det kommer inte längre gå att fuska.

  • 2 essbeck 24 augusti, 2012 kl. 19:46

   Det är inte fusket som är det centrala här utan att stå vid sidan av makten med att uppdrag att vara oberoende granskande och även ha friheten att disponera de pengar man kan få in genom TV licensen.

   Det är jättestor skillnad att vara självständigt, oberoende och viljestarkt som public service där lagar ger dem ett uppdrag som de uppfylla jämtemot allmänheten där man också har laglig rätt att dra in en summa pengar av personer som har kommunikationsmedel där de kan se på TV.

   Att bli en del av budgeten på ett sätt där pengarna dras in via skattesedeln blir att man får en status som någon typ av instutiotion som är en del av det statliga.

   Det är alltid svårare att granska en maktapparat där man vid årets slut skall vänta och se hur mycket pengar man kommer få nästa år av den maktapparat man har uppdrag att granska.

   Då har man inte det självständiga , det oberoende och den viljestyrkan att granska på samma sätt för trampar man fel makthavare på fötterna så kanske SVT eller SR biter den handen som skall föda dem.

   Det finns två vägar det kan gå. Dessa media blir en megafon för makthavarna och går i maktens ledband, det andra att man stryper budgeten för att man politiskt sätt inte anser att oberoende media skall existera.

   Men det är min åsikt. Jag antar att du inte håller med.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2012
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: