Det är bara intressant var regeringen tänker satsa det kommande året. Inte 10 år in i framtiden.

Det känns som lurendrejeri när man annonsera en satsning på elitforskning som innebär 3 miljarder kronor under en 10 års period. För det första innebär det i snitt att de kommer satsa 300 miljoner per år.

Den andra aspekten är att besluta över en tidsperiod där de knappast kommer att sitta vid makten. Ok visst kan de vinna valet 2014 allt är öppet om vem som kommer att styra efter valet. Kommer det en annan regering vid makten efter 2014 så kan de helt ändra riktning på detta.

Jag värjer mig mot ordet elitforskare, det blir en berättelse om att det finns ett A och ett B lag inom forskarvärlden, där vissa forskare är viktigare än andra. Det är inget jante i att påpeka detta eftersom jag anser att alla forskare har fått grönt ljus att forska inom olika områden för att området är viktigt och kan göra att samhället går frammåt på ett eller annat sätt.

Om man som Jan Björklund kallar något för eliforskning som blir lite luddigt så förpliktiga begreppet att definiera inom vilka områden som han och regeringen anser handlar om elitforskning så man också får veta vilken typ av forskare som blir B laget sett ur regeringens perspektiv.

Det är två år fram till valet och om de syftar till att satsa 300 miljoner på elitforskning per år så kan det handla om en väldigt liten exklusiv grupp och inte alls många projekt. Jag vet inte hur många elitforskara man kan hålla igång med 300 miljoner men det kan inte vara många individer.

Sedan är det eviga begreppet. Vad är kvalité ? Hur mäts det om man jämför mellan olika forskare ? Alla är duktiga på sina specialiteter men det kan var svårt att överskåda om forskning kommer att leda till en framgång som gynnar människor och som blir en produkt som kan säljas till andra länder.

Folk är inte idioter och de fattar att alliansen just nu serverar väljarna vad som helst som de tror att de vill ha och det innebär rödgrön politik. Jag vet inte ifall man skall kalla dem ögontjänare eller något annat men de är så fruktansvärt genomskinliga att de själva försvinner ur bilden. De vet att de ligger risigt till opinionmässigt och visst kan man se lite hånfullt på den cynism alliansen visar upp nu men det är inte samma sak som att man köper detta falskspel.

Att se vad alliansen gör är inte samma sak som att underskatta dem. Socialdemokraterna kommer inte automatiskt att vinna valet för att alliansen skyfflar valfläsk över de stackars förvirrade väljarna utan man måste forma en egen politik som står på sina egna ben men till skillnad från många speciellt kritik från alliansen så tycker jag att socialdemokraterna kan kosta på sig att vara väldigt lågmälda just nu. Presenterar man sina idéer nu och idag är det stor risk att allianssidan snor alla idéerna och lansera det som deras egna.

För mig så har jag inte något emot att alliansen kommer presentera mer rödgrön politik resterande mandatperiod, jag tycker de skjuter sig själva i foten och de demoraliserar de inom det egna partiet som kämpar för de kärnvärderna som de anser vara moderat, centerpartistisk , krisdemokratisk och folkpartistisk kärnpolitik. Det är bara och sitta och titta på när de målar in sig själva i ett hörn men inte passivt sitta och titta på utan man tittar samtidigt som man bygger sin egen politik och profilerar sig mot de väljargrupper man önskar att företräda.

Men som sagt, folk är inte idioter, de ser exakt vad alliansen sysslar med just nu.

Annonser

1 Response to “Det är bara intressant var regeringen tänker satsa det kommande året. Inte 10 år in i framtiden.”  1. 1 Vad kan Du göra för att rädda Ojnare och andra skyddsvärda skogar? | Nemokrati Trackback vid 31 augusti, 2012 kl. 05:01

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2012
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: