Göteborgsanda = journalistik som ger bismak i munnen, där vissa argument ignoreras och redovisning hoppas över.

Vaddå Göteborgsanda? Tydligen skall det vara en typ av journalistik där vid sidan av det som nämns ovan också handlar om att människor med avvikande mening skall förlöjligas, förnedras och helst tystas.

Men visst, lyssnar man på mediernas rapportering om hur personerna bakom Thomas Quickboken skriver ett privat email till redaktören för dalademokraten där de i ganska elaka och osmakliga formuleringar ber honom att tysta en reporter som fortsätter att hävda Thomas Quicks skuld trots att han friats i juridiska instanser. Har man bevisat klart och tydligt att den andra har fel så behöver man inte gnida in det i fejset på meningsmotståndaren utan man kan bara släppa det och sedan är det bra så.

Jag kan tycka att gänget på DN drar till lite extremt själva men de sätter också en ribba som förpliktigar, när man pekar på ”göteborgsandan” där de själva sitter i Stockholm och säger att journalisterna med bakgrund i program som Striptease och uppdrag granskning driver teser stenhårt, förtiger och förminskar motargument, redigerar inslag så att meningsmotståndare ter sig enfaldiga.

Där har DN redaktionen något att leva upp till, att bevisa att de är bättre där i Stockholm när det gäller att inte vara som ”göteborgsandan” där DN står upp för en journalistik där man inte driver teser stenhårt och förtiger och förminskar motargument och där man inte målar meningsmotståndare som enfaldiga.

DN står på en politisk grund som tidning där man inte korsar vissa gränser där vissa partier står dem närmare så när de gör saker som kan betraktas som blunders då är DN där för att förminska saker som blivit jättestora men också förtiga saker som borde berättas.

Det finns en del exempel hos pressombudsmannen där DN har fastnat av olika anledningar, dels för att ha publicerat känsliga uppgifter om en kvinnas mentala hälsa, demoniserat en arbetsgivare, vägrat publicera en tillrättaläggelse, publicerat uppgifter om brottsoffer som tidigare varit i klammer med rättvisan, oriktigt utpekat en person för att vara kriminell, undvikit att påpeka att brottsmisstankar mot person var avskrivna, utpekat ännu en person för att vara kriminell, publicerat felaktiga och oklara uppgifter om att åklagaren inlett en utredning om tjänstefel, varit missvisande med rubriksättning i förhållande till artikeltexten.

Jag vet inte vad man skall kalla denna anda från DN men det blir att kasta sten i glashus. Skall man kalla det stockholmsanda ?

Annonser

0 Responses to “Göteborgsanda = journalistik som ger bismak i munnen, där vissa argument ignoreras och redovisning hoppas över.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
september 2012
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Annonser

%d bloggare gillar detta: