Förändringen av flyktingpolitiken är inte blockerad av SD i riksdagen.

När Anna Dahlberg skriver sin artikel i expressen om att Sverige måste välja väg i invandringspolitiken så påstår hon att SD håller flyktingfrågan gisslan. Jag tycker det är ganska pompöst att påstå att ett parti som heter Sd som har mycket mindre än 10 % i riksdagen skulle var någon typ av blockerare av HELA riksdagen när det gäller att kanske förändra lagarna för flyktinginvandring.

Jag kan påpeka att det finns en samarbete mellan alliansen och Mp när det gäller just invandringspolitiken. Ett initiativ taget av Mp för att just se till att Sd inte får inflytande över frågor som gäller invandringpolitiken.

Vid sidan av detta om man ser i generella termer så är den stora bromsklossen alliansen som håller ihop och helst inte samarbetar med någon annan. En allians som går så långt att de gärna ger Sd inflytande genom att skicka lagförslag till omröstning där Sd blir vågmästare.

Alliansen sitter på makten, de har initiativet men de kan välja att alltid knuta an politiken till en majoritet där Sd aldrig hamnar i mitten och blir den avgörande rösten. Alliansen har inte viljat ha det på det sättet och som väljare kan man notera att det antagligen inte kommer att bli förändringar efter eventuell valvinst för alliansen 2014.

Staffan Danielsson (C) är en av de få riksdageledamöterna som är duktig på att hålla igång diskussioner i bloggsfären, tyvärr är han en av få som gör just detta och det borde vara flera riksdagledamöter som jobbade med att upprätthålla en dialog med intresserade läsare, han är också en av de som sitter i maktens korridorer på den minoritets sida i riksdagen som försöker att få igenom alliansens lagförslag.

Jag tycker det är intressant att se hur han dirigerar trafiken där han tycker det är bra att Anna Dahlberg tar itu med debatten samtidigt som han riktar frågor till aftonbladets Anders Lindberg som är en del av den S märkta ledarredaktionen där. Man skulle kunna tro att Staffan Danielsson är en åskådare vid sidan av allt detta utan möjlighet att påverka, men det är ju trots allt så att han sitter i riksdagen vald av centerväljare, ett parti som underkastat sig alliansens regelverk där man inte talar med andra sidan av politiken dvs sveriges största parti.

Jag skulle vara väldigt nyfiken på att få svar på varför alliansen tillåter Sd att bli vågmästare i olika omröstningar i riksdagen. Det går att undvikas om politisk vilja finns genom att tala med något av de rödgröna partierna.

Med tanke på att inga signaler kommer från alliansen när det gäller att bygga bredare uppgörelser när det handlar om flyktingpolitiken så måste man anta att den fungerar så som den skall göra, visst kan Staffan Danielsson argumentera för förändring av just flyktingpolitiken, men om han inte kan förändra politiken trots att han är en del av regeringsunderlaget vem kan då förändra politiken.

Jag tycker ganska bra om miljöpartiet och jag röstade på dem i senaste valet, jag röstade inte på dem för att de skulle bli en del av Reinfeldts maktssfär men samtidigt har jag lite förståelse för att de gjort uppgörelsen med alliansen när det gäller flyktingpolitiken, jag köper det argumentet att man ville blockera Sd i dessa frågor.

När Anders Lindberg skriver det som är sant om mp, då finns det ingen anledning för Mp ledningen att sura till när man påpekar att de också bär ansvar för hur invandrigspolitiken ser ut. Mp sitter fast i alliansklorna i just denna uppgörelse, de kan inte bryta den för då tappar de trovärdighet men de skall inte heller bortförklara sitt eget ansvar som parti i den uppgörelsen.

Det finns positiva saker för Mp i uppgörelsen med alliansen men man är också ansvarig för hela paketet i uppgörelsen. Det är bara för mp att tugga i sig den beska kritiken och se gla’ ut.

Annonser

2 Responses to “Förändringen av flyktingpolitiken är inte blockerad av SD i riksdagen.”


 1. 1 Staffan Danielsson 10 september, 2012 kl. 06:10

  Hej! Alliansen försöker ju att få till stånd förankring med främstMP och/eller S i riksdagen så långt möjligt.

  Enligt Mona Sahlin skulle S aldrig bidra till att SD fick något som helst inflytande. Nu är S glada när SD ansluter sig till deras position…

  Roligt att du noterat min ärliga vilja till debatt och dialog i viktiga frågor. Jag är just nu uppe i två stycken, om hur många flyktingar Sverige uthålligt kan ta emot och en om att SNF, MP och delvis S genom ensidigt fokus driver svensk livsmedelsproduktion utomlands.

  • 2 essbeck 10 september, 2012 kl. 12:58

   Sett från alliansens perspektiv får ni hoppas att folk i allmänhet accepterar linjen att alliansen ”först och främst samarbetar med sig själva” vilket innebär en acceptans för att i vissa fall sätt Sd som vågmästare i riksdagen.

   Sedan valet 2010 har bollen hela tiden legat hos den största minorteten där ditt parti och du själv bestämmer vilka ni vill samarbeta med i olika frågor. Mona Sahlin har aldrig kunnat välja för alliansen och om alliansen anser att de står för långt ifrån socialdemokraterna och Mp i vissa frågor och konstaterar att Sd kommer stödja förslaget då har man gjort ett aktivt val.

   Varken du eller jag vet hur valet kommer sluta 2014 och ingenting är avgjort. Men säg att de tre rödgröna partierna blir den största minoriteten, dvs större än alliansen med Sd i mitten. Står då till exempel ditt parti Centern till förfogande för enskilda förhandlingar med de rödgröna partierna om rödgröna partierns skulle bjuda in er till samarbete eller är den dörren stängd med hänvisning till att alliansen bara samarbetar med sig självt ?

   Debatten och dialogen på ”arenor” som till exempel bloggarna borde vara ett obligatoriskt redskap för alla riksdagsmän och ministrar men det ser inte ut på det sättet. Någonting som jag skulle uppskatta hade varit en bloggande statsminister.

   Man kan använda bloggen som ett redskap där man når ut direkt till människor utan att journalister eller andra förändrar texten och flyttar fokus från det man själv tycker är viktigt med en politisk fråga man skriver om.

   Om du anser det är viktigt att Sverige har en uthållig politik så måste en sådan överrenskommelse ske där åtminstone s och kanske till och med V skall vara med och ge sitt godkännande.

   Då har man antagligen skapat ett förhållningssätt som kommer att stå sig även om riksdagen skiftar majoritet.

   Låt säga en överrenskommelse som sträcker sig över 2 mandatperioder räknat från 2014?

   Om du Staffan har centern med dig och kan övertyga de övriga allianspartierna om nyttan att sätta i sjön en överrenskommelse med alla partier i riksdagen utan Sd som fogar samman en flyktingpolitik där alla skriver under på det så är det en vinst samtidigt som det betyder en blockering av Sd i deras hjärtefrågor i 8 år frammåt.

   Det hela handlar om politisk vilja.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2012
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Annonser

%d bloggare gillar detta: