Det märks ingenting om man skrotar en arbetslinje som inte visar upp något resultat.

Jag antar att när alliansen skriver en debattartikel på AB så riktar man sig till väljare som inte direkt står alliansen nära. De skriver att arbetslinjen är hotad en arbetslinje som inte visat några resultat så om man skrotar den så skulle det inte göra stor skillnad.

Det som styr behovet för ett företag att anställa handlar om att de har efterfrågan på deras produkter så rabatten för till exempel arbetsgivaravgiften för unga kostar mer än vad det smakar. Man anställer inte mer folk än man har behov av att ha för att verksamheten skall gå runt. Så arbetsgivaravgiften för ungdomar skapar inte fler arbetstillfällen.

Alliansen skriver att socialdemokratin vill ta bort detta 14 miljarder stödet till arbetsgivaren och alliansen har tidigare påstått att detta skulle innebära att 18500 jobb försvinner. En siffra som de aldrig redovisat tydligt hur de har fått fram. Finansdepartementet bedömer att 14 miljardersreformen är i princip verkningslös så det som alliansen kallar för arbetslinjen är helt och hållet att kasta pengarna i sjön.

Det är slöseri med skattepengar för reformen skapar inga jobb.

Restaurangmomsen har inte heller skapat några jobb. Efterfrågan på den typ av produkt som mat på en restaurang styrs av mänskliga behov och man äter inte lunch en gång extra i veckan för att det påstås ha blivit billigare. Äter man lite mer i gott sällskap med sina vänner någon gång i veckan så är det knappast priset som styr i första hand valet att gå ut och äta och i regel handlar det om att ge något i dricks efter avslutat mål mat.

Så sänkningen av restaurangmomsen i sig påverkar inte efterfrågan på mat. Det är ju mer saker som konjunktursvängningar där fler jobbar vilket gör att det finns fler kunder som har behov av att köpa mat på lunchen.

Att ta bort en sådan reform skulle inte heller förändra någonting när det gäller kunders efterfrågan på restaurangmat. Det är inte en jobbskapande åtgärd i alliansens så kallade arbetslinje.

När det gäller alliansens sänkning av bolagsskatten så kommer man låna pengar för att finansiera detta. Det finns en tydlig skillnad mellan alliansen och de rödgröna partierna. De rödgröna partierna är mycket mer försiktiga när det gäller hur mycket pengar det finns för att göra reformer 2013.  Hade det varit för ett år sedan så hade alliansen slagit ner hårt på rödgröna sidan genom att vara de som håller hårt i det statliga finanserna men nu öppnar alliansen plånboken och spenderar ett reformutrymme som de flesta anser inte existerar.

Det är inte fel att ta bort en rabatt riktad till företag som anställer ungdomar när det gäller arbetsgivaravgiften och istället ta ut dessa pengar och rikta åtgärder direkt till de ungdomarna som står utanför arbetsmarknaden. Alliansen kallar det att höja trösklarna medans det handlar om att få ungdomarna att växa så att det inte finns en tröskel framför dem som hindrar dem att få jobb.

En annan stor skillnad mellan alliansen och rödgröna sidan av politiken är att alliansen riktar åtgärder som kan liknas som bidrag till företagen medans rödgröna mer riktar åtgärder till de individerna av svenska medborgare som ändå är de människorna som röstar i val. De personer som alliansen också borde företräda först.

Alliansen står mer på företagens sida men på fel sätt. Alliansen har också partier som är mottagliga för hemliga bidrag från särintressen som inte kan rösta i Svenska val. Det är också en ordning som de vill behålla. Så det är inte så konstigt när massvis av miljarder pumpas in som rabatter till svenska bolag, samtidigt som oppositionen hellre vill använda skattepengarna till direkta åtgärder som kommer väljarna till dels.

Man vill väl rösta på ett parti som riktar åtgärder till medborgarna som röstar i allmäna val istället för gömda hemliga bidragsgivare till allianspartierna som knappast spenderar pengar hos dessa partier utan att få någonting tillbaka.

Det som alliansen kallar för bidragslinje från socialdemokratin handlar om till exempel höjning av barnbidrag och studiebidrag för gymnasieungdomar under 18. Det handlar om sänkt skatt för pensionärer, investeringar så att skolklasserna skall ha färre elever per lärare. Det handlar också om att underlätta för företag som har anställda som är sjuka där staten går in och tar över ansvaret från andra sjuklöneveckan. Genom att skrota arbetsgivaraviftsrabatten som företag får för att anställa ungdomar så skapar man möjligheter att hjälpa ungdomarna på andra sätt. Till exempel att förändra ungdomarnas kompetens för att möta företagens efterfrågan i brancher där det finns brist på kompetens. Ja listan är lång men det som alliansen kallar för bidragslinje handlar om åtgärder som kommer människor till dels och samtidigt hjälper företag att lättare få den kompetens de efterfrågar.

Sammanfattningsvis så finns det inte mycket att skryta över när det gäller alliansens arbetslinje, arbetslöshetssiffrorna är så dåliga för alliansen så man blir tvungen att räkna antalet personer i arbete i antal istället för i procent. Sedan har man forfarande inte definierat utanförskapet så det är inget mätbart begrepp men man använder ordet i den politiska debatten och pratar om att utanförskapet minskar.

Alliansen har en lång uppförsbacke fram till valet. Ingenting är klart och mycket kan hända, men jag vågar nog gissa att det valresultat som alliansen kommer göra i valet 2014 blir en bedömning på vad människor anser att alliansen gjort inte vad de påstår att de tänker göra om de vinner valet. Sådana saker går inte att gömma i retorik.

 

Annonser

2 Responses to “Det märks ingenting om man skrotar en arbetslinje som inte visar upp något resultat.”


  1. 1 Börje Andersson 18 oktober, 2012 kl. 15:40

    Man kan föreslå massor av små saker mot arbetslösheten. Det kan i någon mån dämpa lidandet. Men det avgörande för jobben är världskonjunkturen. Och den rår ingen regering eller opposition på hur mycket den än snackar.

    • 2 essbeck 18 oktober, 2012 kl. 17:44

      Jag håller med dig. Vi är ett exportberoende land och efterfrågan på produkter som i längre perspektivet skapar ett behov för företagen att anställa har i Sverige och ingen regering kan stimulera den efterfrågan oavsätt ifall den är politiskt till vänster eller höger.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2012
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: