Vill Peter Wolodarski själv bli partiledare för socialdemokraterna ?

Jag vet det låter lite bizarrt att tänka sig in i resonemanget om Peter Wolodarski önska äntra partiledarplatsen i socialdemokraterna, speciellt med tanke på att han ligger nog politiskt ganska mycket till höger om socialdemokratin. Men anledningen till att jag ställer frågan handlar om det han skrev i DN där han har synpunkter på hur Stefan Löfvéns ledarstil ser ut.

Det handlar om vinst i vård och omsorg som är en fråga som behandlas i toppskiktet av socialdemokratin. Wolodarski efterlyser en Göran Person liknande ledarstil där Stefan Löfvén visar en tuffare attitud och går in och visar var han vill att skåpet skall stå. Jag kan konstatera som ett retoriskt grepp att just denna vecka är LO helt socialdemokraternas organisation. Andra veckor på året brukar argumentationen handla om att alla som är medlemmar i LO inte röstar sosse och det borde finnas en separation mellan LO och socialdemokraterna.

Jag nämner detta för att följa Wolodarskis retoriska grepp där LO blir socialdemokratisk opinion när det gäller vinstförbud inom vård och omsorg. När det gäller opinionen när det handlar om vinstförbud inom vård och omsorg så är det runt 80 % av väljarna som stödjer ett vinstförbud inom vård och omsorg. Så detta är inte en fråga som är höger vänster utan en fråga där en majoritet av väljarna till princip alla partier i riksdagen vill ta bort vinsten i vård och omsorg.

Wolodarski slänger ut en retorisk indian om man skall använda en handbollsterm, en indian är en spelare som försöker störa motståndaren och skära av deras passningsmöjligheter. Indianen blir i den artikeln resonemanget om kvinnligt företagande. Tydligen skall det slå hårt mot det kvinnliga företagandet om man förbjuder vinsuttag i vård och omsorg.

Att stoppa vinstuttag inom vård och omsorg är inte samma sak som att förbjuda privat företagande i den skattefinansierade sektorn. Det kan finnas en poäng i att attrahera företagare som driver en idéburen verksamhet där den viktigaste frågan handlar om att prestera så bra vård som möjligt där kvalitén är målet och inte vinsten.

Den andra biten om demokrati inom Socialdemokratin. Där har jag ganska starka åsikter om just hur Löfvén blev vald. Jag har inga synpunkter på han som ledare men jag kan konstatera att han är vald ovanför huvudena på medlemmarna i partiet. Det är min åsikt i frågan och jag vet att det är många som tycker på ett annat sätt. Men det finns en poäng i att förklara den ståndpunkten för enligt mitt sätt att se det så skulle en bufflig HSB ledarstil som Wolodarski efterlyser skapa en djup spricka mellan medlemmarna på gräsrotsnivå och toppskiktet i Socialdemokratin.

Stefan Löfvèn må vara hur duktig som helst och det som händer nu när sossarna skall bestämma sig när det gäller vinstförbud inom vården så måste beslutet komma från en majoritet av medlemmarna inom Socialdemokratin. Wolodarskis tes handlar om att inte vika sig för LOs ståndpunkt och stå på sig och medvetet kanske struntar han i att ta fram medlemmarna i ljuset för det är deras parti och partiet skall göra som medlemmarna vill om det finns en majoritet för det.

Tittar man på Stefan Löfvéns track record så verkar det som medlemmarna i Metall hade starkt stöd för honom för han uppfattades som en person där som företrädde dem, om han på samma sätt kan fånga upp och pusha för det som är majoritetens vilja bland medlemmarna i socialdemokraterna så kommer han aldrig att ha några större bekymmer att leda socialdemokratin.

Ingen skulle vara gladare än alliansen om en ny tappning av HSB äntrade scenen.

Andra bloggar där jag kommenterat detta ämne i kommentatorsfältet.

Den där jävla vinsten…

Demokrati? Hrmpf. Humbug.  (mer fokus på hur jag tycker att demokratin fungerar inom socialdemokraterna)

 

Annonser

1 Response to “Vill Peter Wolodarski själv bli partiledare för socialdemokraterna ?”  1. 1 Sätter Löfven ned foten mot vinsterna eller mot den egna medlemsopinionen? « PEPPRAT RÖDGRÖNT Trackback vid 28 oktober, 2012 kl. 16:06

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2012
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: