Hjärnan är inte konstruerad för att man skall kunna ”multitaska”.

Det är lite intressant att läsa om multitasking där någon tydligen mätt förmågan att multitaska.

Hjärnan klarar inte av att hålla massor av saker i fokus samtidigt utan vad hjärnan gör är att växla fokus mellan olika uppgifter. Iallafall om man skall tro forskare från USA som gjort olika typer av experiment. Nu länkar jag till denna sida men det finns massvis av info om just detta.

Det finns saker man kan göra som sitter i ryggmärgen som går per automatik och det är saker som inte behöver någon tankeverksamhet. När hjärnan försöker hålla två saker i gång samtidigt då faller koncentrationen samman och man får börja om från början igen. Det är inte tidsbesparande och det kan vara direkt farligt. En person som kör bil och pratar i telefon samtidigt har samma uppmärksamhetsgrad om traffiken som en person som kör rattfull. Det spelar ingen roll om personen håller i telefonen eller har handsfree.

De som multitaskar tappar 40% av sin effektivitet och stressen gör att tappar 10% av sin IQ i det tillståndet. Man kan lugnt säga att man inte maxar sin förmåga och man förlorar tid eftersom det tar längre tid att göra uppgifterna jämfört med en person som betar av en uppgift i taget.

Det intressanta är att den studien visar att männen klarade sig bättre i de tester som gjordes för att de fokuserade på en uppgift i taget. Men att dra slutsatsen att män är bättre på multitasking är ganska missvisande för som sagt hjärnan är inte konstruerad på ett sådant sätt att man kan fokusera och arbeta med flera saker samtidigt.

 

Annonser

0 Responses to “Hjärnan är inte konstruerad för att man skall kunna ”multitaska”.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
oktober 2012
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: