Det som du gör åt andra kan de göra tillbaka till dig.

Jag funderar över texten som två ungdomar skrivit som handlar om deras upplevelser när några bilder på instagram skapade hat och ilska.

Det kommer alltid finnas folk som använder de elektroniska redskap som finns till hands i dagens samhälle för att orsaka skada på andra människor. Oavsätt om drivkraften handlar om hat, avundsjuka eller att klättra i den sociala popularitetskurvan bland dessa ungdomar så blir bilder där man visar en bild på en person och sätter ett nedsättande budskap på den personen en gnista som kan tända elden.

Man ser en bild på sig själv och till bilden finns ett budskap som är nedsättande eller för den delen direkt lögnaktigt. Hur reagerar man ? Första reaktionen blir väl att man undrar vet som har gjort detta. Vem som skapat bilden med det budskapet.

Men vad händer sedan ? Man vill få bort bilden, vilket kanske inte alltid är så lätt. Men sedan kan detta leda till nästa steg att man misstänker vet som ligger bakom texten och så gör man precis samma sak. Lägger upp en bild på den personen med ett nedlåtande budskap ? Gnistan har då bidragit till att elden tar vid. Det sprider sig och till slut blir alla arga på alla.

Någon kommer på idén att de vet vem som ligger bakom bilderna och de samlar ihop sig som grupp och går iväg för att utkräva en hämnd. Man kan inte bevisa att den personen har gjort det men man tror sig veta och i gruppen så övertygar man sig om att detta måste vara sant.  Plötsligt är det en otrolig röra, arga människor på väg att mer eller mindre lyncha någon och polisen griper in för att skingra massan.

Det var någon som sa en gång i tiden att en arg folkmassa är jordens största och farligaste ”djur”, den tänker inte och gruppen ställer in sig på det som de anser är målet. Historiens vingslag går igen, från mänsklighetens begynnelse till dagens datum. Medeltidens häxjakter där enda beviset kunde varit ett barn som påstått att den anklagade kunde sväva i luften kunde göra att en människa som ansågs vara lite annorlunda miste livet, på bålet eller i ett test där man prövade om personen flöt på vattnet eller inte. Om personen drunknade så var de oskyldiga.

Ett barn har mist livet och en förövare går lös i ett område, människorna är upprörda och de anser att poliserna gör ingenting och därför tar de initiativ till egna medborgargarden som skall vakta de egna kvarteren från misstänkta förövare. Plötsligt ser de en person som de anser bete sig konstigt. De överrumplar personen med våld och ”griper honom”. Den oskyldiga mannen blir utsatt för ett överfall av ett gäng med lokala äldre män som tror sig veta vem som är skyldig och inte skyldig. När de kommer till polisstatitionen med den de tror vara den skyldige så får de själva sitta i finkan för att brutalt ha slått ner en man utan anledning och utan att själva hamnat i nödvärn.

Hur kommer man ur denna våldsspiral?

Det enda man kan göra är att inte följa med mobben och bli en del av de självutnämnda rättskipare. Man kan också ha en genuin inställning till sina medmänniskor att man inte själv gör sådana saker som att lägga upp bilder med text där avsikten är att skada och såra någon annan människa.

Det finns en skräck novell på detta tema skriven av Stephen King som handlar om Leland Gaunt som kommer till den lilla staden Castle Rock. Han öppnar sin butik och erbjuder saker som människor önskar sig mest av allt. Det pris man får betala handlar om att utföra ”bustrick” på den lilla stadens invånare. Tjänsterna kan te sig att vara oskyldiga men det leder till en kedja av reaktioner där folk far väldigt illa. Boken har blivit filmatiserad och den är väldigt sevärd. Handlingen i boken ligger nära den händelsekedja som utlöste det större bråket på dessa skolor.

Annonser

2 Responses to “Det som du gör åt andra kan de göra tillbaka till dig.”


 1. 1 jbreaker 4 mars, 2013 kl. 17:14

  Jag tänkte först att deras text kunde vara rolig och läsa fram tills jag läste ”Vi fäller upp luvorna och drar upp våra halsdukar så att man bara ser våra ögon.”, ”tung”, ”tvärtung”, Ingen bryr sig.”. Detta var ord eller meningar som återkom med jämna mellanrum.
  De unga skribenterna verkar helt sakna självinsikt. Ena sekunden står de med folkmassan och ser olydnad som något heroiskt. Andra sekunden tycker de att polisen aldrig hjälper en. Dessa ungdomar behöver inte uppmärksamhet utan krav och regler samt att någon faktiskt vågar säga ifrån. Man demonstrerar inte längre om man tar till skadegörelse och våld. Frågan är vad gjorde alla där. Var det för att ställa till jävelskap? eller var det för att göra Vågen när de jagade en tonårstjej?
  Tror de på allvar att de att förbättrar sitt rykte genom att bete sig så där?

  Polisen gjorde helt rätt. Polisen SKALL vara aggresiva när det är upplopp för att skydda allmänheten. Är man maskerad och mitt i upploppet är man INTE allmänheten! De borde gått hem som polisen sa.
  Dessutom så handlar ju inte detta upplopp om uthängningarna, jag tror knappast att killarna som var där bryr sig särskilt mycket om tjejerna. De såg det hel enkelt som en ett tillfälle att förstöra och bråka. De ville ha tag på de som startat dessa konton för att misshandla/slå ihjäl dem.

  Folk som inte fattar att det förekommer skitsnack och att konton kan bli hackade eller förfalskade på Internet ska ge fan i att vara där. Att någon har gett ut bilder på folk och kallat dom för olika saker är ingen anledning att förstöra och misshandla. Är man dessutom mellan 15-17 år så borde man fatta länken mellan handling och konsekvens, gör man inte det så är det hög tid att de lär sig det.

  • 2 essbeck 4 mars, 2013 kl. 20:23

   Alltså de står och tittar på medans skadegörelse sker på platsen. När de upptäcker att lärarna tittar ut genom fönstret då fäller de upp luvorna.

   Jag tror knappast att dessa två tjejer förbereder sig för att delta i någonting annars hade de knappast skrivit en artikel som denna under eget namn. Ser man på bilden till artikeln där en person pratar med polisen så har de knappast döljt ansiktet. Om det är som tjejerna beskriver att både Svt och en polishelikopter är på plats då finns det god möjlighet att se vem som gjort vad.

   Uppenbarligen skriver dessa tjejer denna artikel. Vad de förväntas få ut av det kanske inte har så stor betydelse för det som de berättar.

   Jag anser att det är viktigt att de beskriver ett skeende med sina egna ord och har sin egen röst. Sedan kan man alltid fundera på deras sätt att uttrycka sig. Men fastnar man på hur de formulerar sig så missar man vad de försöker säga. Det handlar inte om att hålla med dem i det de upplever utan helt enkelt se hur de ser sin situation.

   Hur skall polisen bete sig? På ett sätt så att ingen kommer till skada om det finns möjlighet för det. Det behöver inte nödvändigvis innebära att de är aggressiva. Att händelser sker på ett sätt att polisen blir tvungen att komma till platsen och om de gjorde rätt eller fel.

   Här är det människor som stör ordningen och det annorlunda här handlar väl om tidpunkten. Det är inte en lördagkväll på avenyn utan vardag.

   Sedan spelar det ingen roll vilken motivation dessa människor tar till för att begå dessa handlingar, så det spelar ingen roll av vilket skäl som man väljer att söka upp en person för att hota och skada dem.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2013
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: