Varför skulle M och S gå samman mot Sd ?

Jag hittade detta resonemanget på en av S – bloggarna.

Resonemanget går ut på att S och M skulle gå samman för att stoppa Sd från att få ett inflytande.

Fakta på bordet handlar om att Sd redan idag har inflytande. Mestadels är det alliansen som använder Sd som vågmästare när de tre före detta rödgröna står motsatt sida i en omröstning i riksdagen.

Det finns också andra varianten som är mer ovanlig, när de tre före detta rödgröna partierna går samman i ett förslag och fäller regeringspartierna i någon fråga med hjälp av Sd.

Även om de tre före detta rödgröna partierna skulle bli större än alliansen men sakna den majoritet som gör att Sd sitter på vågmästarepositionen, då skulle det betyda att om de blir minoritetsregering så blir de tvugna att använda Sd som vågmästare för att alliansen håller ihop.

Det finns ingen anledning för M att samarbeta med S för att bygga en majoritet, ett sådant samarbete skulle betyda att M förlorade statsministerposten till S i egenskap av det mindre partiet. Varför skulle de överge det som är deras projekt alliansen ?

Det finns också en större poäng.

Varför skall Sveriges största partier anpassa sig så mycket till ett parti som har kanske vart tionde svensks röst ? Är de 90 % som inte är Sverigedemokraterna intresserade av att göra Sd maktlösa då kommer man alltid att knuta majoritetsbeslut i riksdagen. Alliansen vill inte göra på det sättet och de använder Sd flitigt för att vara tungan på vågen när de driver igenom sin egen politik och de tre före detta rödgröna partierna gör precis samma sak.

Inget av de 7 partierna som inte är Sd är i ärlighetens namn intresserade av att driva en politisk linje där man alltid får en majoritet i riksdagen utan Sd som vågmästare.

Så kommer det antagligen att se ut efter valet 2014 om Sd fortfarande är vågmästare.

Frågan som bör ställas till politikerna i riksdagspartierna är. Vill ni ha det på det sättet ?

Frågan som bör ställas till svenska medborgare som röstar i riksdagsval. Vill ni att erat parti skall vara med och driva igenom politik med Sd som vågmästare ?

Om ni som parti vill fortsätta att driva er politik på ett sätt där ni använder Sd som vågmästare då är det dags att deklarera det klart och tydligt och sedan släppa Sd fokuset och gå tillbaka till att föra sin egen politik så långt det är möjligt.

Om Sd kan användas som vågmästare av både vänster och höger sidan i politiken då är det bara låtsas antiparti som spelas upp som teater på bloggar, tidningar och i övrig media. Deklarera att ni skall använda Sd och sedan släpp hela frågan.

Annonser

0 Responses to “Varför skulle M och S gå samman mot Sd ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
februari 2013
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Annonser

%d bloggare gillar detta: