SVD frågar dig vem du röstade på i förra valet.

Jag tittar på SVDs frågor och svar inför sossarnas kongress men det som fångar min uppmärksamhet är frågeformuläret längst ner.

Jag försöker tänka mig in i syftet med den frågeställningen som utgår från att Reinfeldt har stort förtroende. Sedan vill de att folk skall vara med och välja vilken av de 4 senaste socialdemokratiska ledarna som man själv hade röstat på.

Jag funderar över vad SVD är ute efter. Vilken vinkel de söker när de skall redovisa det diagrammet. Att ställa alla socialdemokraternas senaste 4 ledare mot varann och säga att ”du får välja en” kanske är något tafatt försök att skapa drama som inte finns. Si och så många av de som säger att de röstade S i förra valet väljer Juholt före Löfvén. Kanske en punchline som de kan bre på stort om några dagar.

Alla blir socialdemokratern när de fyller i det diagrammet och de väljer kanske den som de gillade minst av sosseledarna kanske helst om man röstade på alliansen i förra valet och poof så har man ett ickerepresentativt urval av svenska folket som tycker någonting om socialdemokratin.

Vad betyder det att man i en opinionsmätning säger att man har förtroende för en person i politiken ?

I senaste opinionsmätningen ligger Reinfeldts förtroendenivå på 63 % , samtidigt säger svensk väljaropinion för mars 2013 att Moderaterna har ett väljarstöd på 28 %, samma grupp av väljarkår som med 63% ger Reinfeldt förtroende har inget förtroende för Moderaterna som parti, inte ens om man lägger ihop det totala väljarstödet för alliansen som ligger på 41 % då kommer man upp i Reinfeldts popularitetssiffror 63%.

Så vad säger förtroendet för ett partis ledare i en sådan mätning? Ingenting som man kan ha nytta av för att bedöma hur opinionsläget ser ut i landet. Så nu när SVD slänger ut detta hemsnickeri till mätning så skall det bli intressant att se hur de kommer använda resultatet under dagarna som kongressen är igång.

Frågan är vem som vill registrera sig i ett sådant formulär med namn (eget namn?) där man berättar för Schibstedt Sverige vem man påstod att man röstade på i förra valet. Jag känner ingen lust att göra det iallafall.

SVDs frågeformulär känns som ett tveksamt initiativ och det skall bli intressant att se hur de kommer att redovisa det. Man kommer inte få ett representativt urval, man kommer få massor av personer som inte skriver sant men också har man en frågeställning i botten som antagligen syftar till att försöka splittra socialdemokratin. Det är ingen hög journalistisk gärning som sker i och med det formuläret.

 

Annonser

0 Responses to “SVD frågar dig vem du röstade på i förra valet.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2013
M T O T F L S
« Mar   Maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: